Bedurvul a Tűzvonalban

Vágólapra másolva!
Zord külsejű, talpig feketébe öltözött férfiak halkan és igen ellenségesen társalognak egy nagyobb kábítószer-szállítmányról, lapos pillantásokkal, bizalmatlanul méregetik egymást, miközben egy éhenkórász macska panaszosan felvonyít. Rövidre rá már kommandósok rohangálnak haragos üvöltéseket hallatva, miközben a kábítószer-csempészek, a dílerek fejvesztve menekülnek. A magyar krimisorozat lőporszagú forgatásán jártunk.
Vágólapra másolva!

Vasúttörténeti Park, szélfútta, hideg délelőtt, napfényt régen látott, szénfekete vasmonstrumok, régi mozdonyok állnak némán a rozsdás síneken: ilyen komor, erősen indusztriális helyszínen veszik fel a Tűzvonalban című magyar krimi egyik akciójelentét. A színészeket nem számolva is legalább húszfős stáb egy kinti, szabadéri felvétel után átköltözik egy barátságtalanul rideg remízbe, ahol egy régi, méregzöld színű, másodosztályú vagon pihen a síneken, a külső szemlélőnek titokzatos "Bb mot 640" felirtattal. A beálló rövid szünetben tudunk pár szót váltani az MTV-s drámai sorozat producerével.

"Sietve kellett belevágni a folytatásba, nem volt túl sok idő átrágni a második évad forgatókönyvét. Nem akartuk, hogy a második széria utolsó részei nagyon áttolódjanak nyárra, így a tempó is ennek megfelelően feszes, mert 10 és 13 percnyi hasznos anyagot veszünk fel egy nap. Aki filmezett, tudja, milyen munka ez" - mondja Hábermann Jenő, de közben már fel is sorakoztak a fekete, hosszú kabátba bújt, elszánt arcú férfiak. A nézők már tudják, hogy az új részek fő témája a kábítószer-csempészek elleni harc, ennek megfelelő a helyzet komolysága és a dialógusok is.

A komor csarnokban, amikor épp nem forog a kamera, az egymással szembenálló bandák tagjai vígan ölelkeznek, trécselnek, nevetgélve dohányoznak, de amint forgatás kezdődik, már csak zord pillantásokat vagy épp érzelemmentes pókerarcokat látni. Nagyobb adag kábítószer cserélne gazdát a sztori szerint, de előbb egy mentő távoli szirénázása miatt kell leállni egy percre, utána pedig egy girhes macska keserves, panaszos vonyítása miatt kell újabb felvételhez beállni.

Nem csak ezért kell többször felvenni a jelenetet: hol a mobilt átadó kézről marad le az operatőr, hol a háttérben álló, egykedvűnek tűnő színész-csempész felejt el fenyegetően benyúlni a zakója alá, mintegy jelezve, hogy ott a fegyver, nem lenne jó, ha bárki heves mozdulatot tenne. Ha már minden oké, akkor még kétszer felveszik ugyanazt, más szögből is: hátha Stohl grimasza vagy valamelyik bandatag ideges mozdulata jól jön a vágásnál. Bordás őrnagy tréfálkozásban is az elsők közt van, de ha forog a film, akkor láthatóan profi.

Sipos Jenő ezredes, a VPOP szóvivője is jelen van, tanulmányozza a helyszínt, mert hamarosan jönnek az embereik, 12 kommandós. "Kikerülhetetlen a Vám- és Pénzügyőrség ebben a történetben, mivel országos nyomozati jogkörünk van ilyen esetekben is. A kommandósok a valóságban is hasonló helyzetben avatkoznak be: akkor vetjük be őket, ha azonnal kel cselekedni, és fegyveres ellenállásra lehet számítani" - magyarázza, utalva arra, hogy még ezen a forgatási napon lesz egy nagyobb lövöldözés és rohangálás a parkban.

Forrás: [origo]

Belátja, hogy a cégnek viszonylag jó reklám a sorozat, majd elmeséli, hogy a csapatnak nem ez az első munkája kamera előtt, mert forgattak már velük korábban, például a Kisváros-ban. Bár az rég volt, még mindig van pár ember, aki már akkor is kommandós volt: arcukat ugyanakkor nem látni, nevüket nem tudni. A Tűzvonalban 8-10 részében van szerepük, azaz több héten át dolgoznak a színészekkel. Sipos kérdésünkre elmondja, hogy az elmúlt években csak sérüléseket jegyezhettek fel, olyan eset nem volt, hogy egy csempészek által őrzött ház lerohanása közben meghalt volna kommandós.

Forrás: [origo]

A sorozattal kapcsolatban viszont annyit talán elárulhatunk, hogy a kábítószer-átadós jelenet nem merül ki annyiban, hogy fel-alá rohangál pár álarcos, feketébe bújt ember, és vad rikkantásokat hallat: itt lesz halott is, persze csak művérrel. Hogy ki, vagy kik? Állambiztonsági okokból többet nem mondhatunk, már így is sokat fecsegtünk.