Behálózott tévénézők

2008.02.22. 16:40

Egyre több sorozatnak akár teljes epizódjait is végignézhetjük az interneten, de a megjelenés formája igen változatos lehet, léteznek például úgynevezett webizódok vagy minizódok is. A netes tartalmak terjedése, úgy tűnik, megállíthatatlan, így nem árt tisztáznunk az internetes tévézés alapvető fogalmait sem.

Az bizonyára mindenki számára világos, hogy mit jelent, ha egy sorozat teljes epizódja elérhető a neten, így kezdjük inkább egy izgalmasabb témával, a webizódok megjelenésével. A webizódok olyan rövid (általában 5 percnél rövidebb) epizódok, amelyek kifejezetten internetre készülnek, olykor a hagyományos médiában reprodukálhatatlan eszközökkel, például Flash-animációval vagy kattintgatásra előjövő folytatással. Ezeknek a kisfilmeknek a tartalma sokszor erotikus vagy bizarr, egyszóval olyan, amit a televízió nem mindig bír el.

Az ilyen formában létező sorozatok egyik klasszikusa a Bikini Bandits, amelyből netes sikerének köszönhetően már nagyfilm is készült. A mű egy négytagú női banda rosszalkodásait mutatja be, és már csak címéből is következtethetünk arra, hogy kalandjaik nem mentesek a pikáns részletektől. Nálunk a CoolSpace.hu indított el némileg hasonló filmeket, Fülke, illetve Szalon címmel - utóbbi egy fodrászműhely vezetőjének erotikus vágyálmait mutatja be.

Webizódok persze nemcsak kifejezetten netes sorozatok számára készülhetnek, de a tévében futó műsoroknak is lehet ilyen változata. Az ABC például az írósztrájk idején dobott ki 2-3 perces webizódokat a Lost-ból: valószínűleg így kívánták fenntartani a történet folytonosságát a munkaszünet alatt. A sztrájkolóknak egyébként az volt az egyik fő követelésük, hogy az írók külön juttatást kapjanak az efféle munkáért, vagyis a speciális médiára (az internet mellett például mobiltelefonra) írt tartalmakért.

A minizódok - mint azt a nevük is mutatja - hasonlóan rövidek, ám nem egy külön kis történetet alkotnak (amit valóban el lehet mesélni 2-3 percben), hanem az eredetileg 40-45 perces epizódokat, olykor a komplett évadokat foglalják össze. Afféle Kötelező olvasmányok röviden, csak épp filmen, amely bemutatja a szereplőket és felvázolja a cselekményt azok számára, akik nem ismerik a sorozatot vagy későn kapcsolódtak be a történetbe.

A Sony kezdetben a MySpace közösségi oldalon sugározta minizódjait, de mára egész weboldalt épített ki e speciális műsoroknak. A kínálatban főként a hetvenes-nyolcvanas évek meghatározó sorozatai találhatók, így a Charlie angyalai, a Starsky és Hutch vagy épp a T. J. Hooker egy-egy része pereghet le a szemünk előtt öt perc alatt. A kezdeményezés célja bevallottan az, hogy a maguk idejében kultstátust élvező sorozatokat összefoglalják az újabb generációk számára - ennek megfelelően turbózzák fel a mai szemmel már rendkívül lassúnak tűnő cselekményt. 

A minizódokban természetesen nem pusztán felgyorsítva láthatjuk az eseményeket, a készítők a cselekmény fő pontjait ragadják meg, mintegy kiemelve ezzel a lényeget. A vállalkozáshoz az ötletet egyébként a YouTube videómegosztó oldalon feltűnt Seven-Minute Sopranos adta, amely a Maffiózók hetvenhét óráját sűríti hét percbe. Azóta a Lost alkotói is éltek ilyesmivel, ők egy 8 perc 15 másodperces kisfilmben foglalták össze az első három évad történetét, gyors vágások és hadaró narráció segítségével.

Bikini Bandits

Lazítanak a Bikini Bandits lányai

Mint a bevezetőben említettük, egyre több külföldi sorozatból láthatunk teljes epizódokat is a neten - tegyük hozzá, egyelőre csak elméletileg, a legtöbb amerikai csatorna ugyanis csak helyi lakosoknak (vagyis amerikai IP-címmel rendelkező számítógépeknek) engedélyezi a letöltést. Más régióból általában csak az előzeteseket, bemutató klipeket tölthetjük le, a teljes epizódokat nem.

A csatornák honlapján egyébként szinte az összes kurrens sorozat korábbi részeit megtekinthetnénk: az ABC többek között a Született feleségek-et, a Lost-ot és a Grace kliniká-t is megnézésre kínálja, a Fox pedig Fox On Demand néven indított honlapot, ahol a csatorna összes jelentős szériájának (köztük A szökés-nek és a Dr. House-nak) tévében már vetített részeit tölthetjük be.

Az NBC a napokban jelentette be, hogy ma már klasszikusnak számító sorozatok teljes epizódjait is hozzáférhetővé teszik a neten, így a Kojak-et, a Miami Vice-ot vagy a Szupercsapat-ot is figyelemmel követhetjük a monitoron. A kezdeményezésre reagálva a CBS már másnap úgy döntött, hogy szintén megosztja régi sorozatait az internetezőkkel: a csatorna olyan szériákkal száll versenybe, mint a Star Trek, a MacGyver vagy a Melrose Place

Maffiózók hét percben:


Magyarországon is elterjedőben van a teljes epizódok internetre tétele, más kérdés, hogy pont a legnézettebb hazai gyártású műsor, a Barátok közt nem tart ezzel lépést: a szappanopera honlapján találunk ugyan videókat, de csak ősrégi, kopott jeleneteket (például az Ákos felgyújtja a Night Clubot címűt) nézhetünk újra. Ebből a szempontból a Jóban Rosszban produkció sokkal profibb, megbecsüli a netezőt. A hírműsorok és beszélgetős műsorok anyaga viszont elérhető az RTL Klub oldalán, ahogyan a TV2 és az MTV is rendre felteszi ezeket. A legkomplexebb videótárral egyébként az MTV rendelkezik, a jelenleg futó műsorok széles skálája mellett a csatorna hatalmas archívumából is válogathatunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK