Top 10, sorozatos kisvárosok: Twin Peakstől Smallville-ig

Vágólapra másolva!
A megfelelő helyszínválasztás természetesen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sikeres legyen egy sorozat, tehát nem mindig elég az, ha talál a stáb pár karakteres főszereplőt és remek dialógusokat adnak a szájukba. Ez utóbbi a legtöbb szituációs komédiánál elégséges, de ennél érdekesebb megfigyelni, milyen jellegzetes kisvárosok bukkannak fel a szériákban.
Vágólapra másolva!

Ha végigpörgetjük az általunk nézett sorozatokat, akkor bizony megállapíthatjuk, hogy mennyi jellemzően San Franciscó-i, New York-i vagy Los Angeles-i sorozattal találkozhattunk, a címében pedig a helyszínét is hordozó Dallas-ról már nem is beszélve. Persze a végeredmény csak akkor lesz ideális, ha nevezett sorozatokat valóban azok helyszínein forgatják, és nem csak kiviszik a produkciót Vancouverbe, mint mondjuk a Monk, a flúgos nyomozó San Franciscója esetében.

Nagyvárosos sorozattal persze Dunát lehetne rekeszteni - így egy kisváros sokkal erősebb hangulati tényező lehet. Ráadásul, ha nem kitalált helyszínről van szó, akkor egy örök életre megragadhat az emberben, elég csak az Idétlen időkig című film Punxsutawney-jára gondolni (ejtsd: pánlszátóni), amelynek a mormotája mára már igazi legenda lett vagy az idén Oscarral díjazott Coen testvérek ugyancsak aranyszobrocskával jutalmazott Fargó jára, ahova azóta is zarándokolnak rajongók. Vajon a sorozatok világában mely kisvárosok tettek szert világszintű ismertségre? Figyelem: a felsorolás természetesen nem objektív!

Smallville

Hol található? Smallville egy kansasi kisváros, nem messze Metropolistól. Nem mellesleg ezen helyszínek nem a mi Földünkön találhatók, hanem a képregényes DC-univerzumban, ahol többek között a Zöld Nyilas Star Cityje és a Denevérember Gotham Cityje is megtalálható. (Egyébként meg a sorozatot Vancouverben, Kanadában forgatják.)

Melyik sorozatban láthatjuk? Nem nagy talány, nem osztunk cukorkát, hiszen a megfejtés, hogy Smallville a Smallville című sorozatban bukkan fel, mint a Krypton bolygóról a Földre kimenekített ifjú Superman (lánykori nevén: Clark Kent) otthona. Egyébként a sorozat idehaza már hatodik évada látható a TV2-n, Amerikában pedig jelenleg a hetedik szezonját tapossa a CW csatornán, és mivel annak legnézettebb sorozata, így minden bizonnyal jövőre sem lesz Superman-mentes a televíziózás.

Twin Peaks

Hol található? A kérdés jó, hiszen az Egyesült Államokban több Twin Peaks nevű város is van, a népesség alapján (a főcímben jól látható az 51 201-et jelző várostábla, ami mínusz egy Laura Palmerrel is 51 200) ezeket ki lehet lőni. Két dolog biztos: a sorozatot Washington államban forgatták Snowqualmie és North Bend városkákban, és a sorozatbeli Twin Peaks körülbelül tíz kilométerre fekszik az amerikai-kanadai határtól. Egyébként pedig érdekesség, hogy az ABC kérésére tízszerezték meg az eredetileg tervezett lakosság létszámát.

Melyik sorozatban láthatjuk? A Twin Peaks-ben, naná! És láthatjuk, hiszen jelenleg a TV6 ismétli David Lynch sorozatát, mely annak idején az ABC csatornán Lost-szerű nézői hisztériát váltott ki, amely a második évadra odáig apadt, hogy a 30. rész után, 1991-ben a csatorna ki is mondta a széria halálos ítéletét.

Everwood

Hol található? Colorado államban - azonban a sorozat helyszínére zarándokolókat ki kell ábrándítanunk, csak egy kitalált városkáról van szó. A rettentő szép hegyi felvételeket annak idején Kanadában, Calgaryban vették fel, ahol az első részt is forgatták, azonban magát a sorozatot már Utah államban készítették, mégpedig Ogden és South Salt Lake városaiban.

Melyik sorozatban láthatjuk? Ismét csak egy könnyű kérdés, hiszen a kisváros címe egyben a sorozaté is, de ígérjük, hogy ez az utolsó előtti ilyen egyszerű feladványunk. Az Everwood-ot a WB csatorna adta Amerikában 2002-től 2006-ig, 4 teljes évadon keresztül, idehaza pedig a TV2 gondolta úgy, hogy napi sugárzással gyorsan túlteszi magát a 89 epizódon - a rajongók azóta is az ismétlést várják.

Jericho

Hol található? Smallville után ismét egy kansasi versenyzőt köszönthetünk, bár a helyszín-meghatározás alapján ismét csak kitalált városkáról van szó, hiszen az első részben elmondott távolsági adatok alapján, valamint a pilotban láttatott hegyek elhelyezkedése szerint bizony Jericho elképzelt helyén nincsen kisváros, sőt! Ettől még persze a sorozatbéli Jericho Kansas északnyugati részén fekszik - a sorozatot viszont Kaliforniában készítik, mégpedig Van Nuysban, illetve a New Bernben játszódó jeleneteket Fillmore-ban, ugyancsak Kalifornia államban.

Melyik sorozatban láthatjuk? A Jerichó-ban, vághatja rá mindenki. A sorozat jelenleg második évadában jár Amerikában, miután a nyáron a rajongók egy nagyszabású gerillaakció keretében megmentették azt az elmúlástól, azonban a második évad a nézettségi adatok alapján már mindenféleképp a végét fogja jelenteni a dalnak. Idehaza az AXN adta a Jericho első évadát, majd pedig ezt a TV2 vette át, de a botrányos nézettségnek köszönhetően az utolsó négy részt csak későbbi időpontban tűzi képernyőre.

Forrás: [origo]
Stars Hollow

Stars Hollow

Hol található? Connecticut állam szívében, mégpedig egy 9973 lakosú csendes kisvárosról van szó, melynek fontos épületei a helyi szálloda, valamint Luke vendéglője. A város még híres egy XVII. századi helyi csatáról, amikor is a 12 polgár gyűlt össze, hogy bevárja a brit katonákat, de ők csak nem akartak jönni. Igazából a városka a Warner egyik stúdiójában lett kialakítva, de egyébként a Connecticut állambeli Washington Depot alapján teremtették meg az írók.

Melyik sorozatban láthatjuk? A Szívek szállodájá-ban, vagyis a Gilmore Girls-ben, mely sorozat 2000-től 2007-ig 7 évadon, 153 részen keresztül bűvölte el a nagyérdeműt a WB, majd később a CW csatornán - és azon kevés sorozatok közé tartozik, melyek végét nem a gyenge nézettség, hanem az alkotói döntés okozta. Idehaza a sorozatot az RTL Klub vette meg, de az m1 adta le az első öt évadot. Az utolsó két szezon már a Viasat 3-on talált otthonra, mely csatorna nemrég kezdte el ismételni a legelejétől minden hétköznap.