MTV: zavar a drága produkciók körül

2008.04.10. 10:45

A Magyar Televízió (MTV) egymillió forintnál nagyobb értékű szerződéseinek négyötödében "van valamilyen szabálytalanság" - közölte a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének egyik tagja.

A kuratóriumi elnök annyit mondott az MTI-nek, hogy "nincs minden rendben" a szerződésekkel, az MTV szerint viszont minden rendben van. Négy olyan szerződést is talált a bizottság, amely annak ellenére nem került az elnökség elé, hogy a médiatörvény szerint a 300 millió forintnál nagyobb értékű megállapodásokat a testületnek jóvá kell hagynia - mondta a Fidesz által a testületbe delegált Szabó László, "tarthatatlannak" nevezve a helyzetet.

Közlése szerint az RTL Klubtól vásárolt filmcsomag mellett a Csináljuk a fesztivált, Az örökös és A társulat című produkcióknál merült fel az utóbbi probléma. Állítólag a testületi tagok egyhangúlag kérték a köztévé felügyelőbizottságát, hogy részletesen foglalkozzon a témával. Vizsgálni fogják saját szerződés-jóváhagyási gyakorlatukat is.

Szabó László hozzátette, ha bebizonyosodnak az ülésen elhangzottak, javasolni fogja, hogy a kuratóriumi elnökség "vizsgálja meg a felelősségre vonás különböző fokozatait", a fegyelmi eljárástól akár a büntetőjogi lépésekig.

Czeglédi László kuratóriumi elnök részleteket nem kívánt közölni; mint mondta, kérték az MTV-menedzsmentet, hogy foglalja össze, milyen teendőket lát maga előtt az ügyben, s reméli, két hét múlva tartandó ülésükön már ezzel az anyaggal foglalkozhatnak. A kuratóriumi elnök beszélt arról is, hogy a közalapítvány szerződéseit akár a jövő héten nyilvánosságra hozhatják, ehhez csupán az internetes oldaluk frissítésével kapcsolatos kérdések rendezésére van szükség.

Az MTV sajtóirodája a hírre reagálva azt közölte: a megfogalmazott kritikával a Magyar Televízió nem ért egyet, a szerződéskötések megfelelnek a jogszabályi előírásoknak; Földváry Mónika sajtóiroda-vezető telefonon csütörtökre ígért részletes tájékoztatást.

Az említett műsorok, a Csináljuk a fesztivált, Az örökös és A társulat az MTV kiemelt fontosságú programjai, hiszen előbbi jó nézettséggel megy, és harmadik évadját éli, a második napi kvíz, ráadásul a jónak mondható 18:40-es időpontban, utóbbi sikere vagy bukása pedig maghatározza a köztévé egyes csatornájának egész szombat esti nézettségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK