Áll a bál Simpsonék körül

Vágólapra másolva!
Venezuela után egy másik dél-amerikai országnak, Argentínának is meggyűlt a baja a Simpson családdal: az egyik szereplő olyat mondott, amit nem kellett volna.
Vágólapra másolva!

Venezuelában azért vették le a Simpson család-ot a műsorról, mert állítólag sok szülő panaszkodott, hogy rombolja a gyerek világképét. Argentínában most sokan annak nem örülnek, hogy a rajzfilmsorozat egyik szereplője diktátornak nevezte az ország korábbi elnökét, Juan Perónt.

Homer kollégája, Carl azt is mondta az ominózus epizódban, hogy "akit ő [mármint Perón] eltüntetett, az eltűnt is maradt". Az igaz, hogy Argentínában 1976 és 1983 között körülbelül 30 ezer ember tűnt el nyomtalanul, de ez már jóval a Perón elnökségét követő időkben volt, amikor valóban katonai diktatúra uralkodott az országban.

Az epizód elvileg csak júniusban vagy júliusban kerül adásba Argentínában, de a YouTube-on keresztül már 12 ezer argentin nézte meg, csupán a múlt hétvégén. Így a Juan Perón Intézet nevében Lorenzo Pepe korábbi képviselő a helyi ORTT közbenjárását kérte az ügyben. Azt egyelőre nem találták ki, hogy mit lehetne tenni: a médiafelügyelet szóvivője szerint a cenzúra nem lenne megfelelő eljárás, mivel a Simpson család évek óta az egyik legnézettebb külföldi műsor Argentínában.

Az olasz fasizmussal rokonszenvező Perón különben 1943-ban puccsal került a hatalom közelébe (hadügyminiszter és alelnök volt), majd 1945-ben egy újabb katonai hatalomátvétel következtében raboskodni kényszerült. A későbbiekben - miután lemondott tábornoki rangjáról és kilépett a seregből - háromszor is volt demokratikusan megválasztott elnök a dél-amerikai országban.