Rossz társaságba keveredtek

Vágólapra másolva!
Péntekenként megy az RTL Klubon az Asszonymaffia, amely sajátos módon nyúl a filmek, sorozatok magvát gyakran képező maffiatémához: itt - a címből könnyen kitalálható - a gyengébbik nem képviselői veszik kezükbe a pisztolyt és ezzel együtt az irányítást. Maffiózók más tévés produkciókban is megjelennek, ezekből csemegéztünk.
Vágólapra másolva!

A maffia vagy más néven Cosa Nostra eredetileg a 19. század közepén alakult szicíliai bűnszövetkezetet jelölte, de ma már így nevezünk minden olyan társulást, amely bűntettek elkövetésére "szakosodott". Mindesetre a maffia fogalma így is összefonódott az olaszokkal, nincs mit csodálkozni tehát azon, hogy a témába vágó filmek, sorozatok hősei is általában ilyen származásúak - legalábbis így volt ez a klasszikus időkben. A maffiatörténetek sorát 1972-ben A keresztapa indította el, amely nemcsak a műfajra, de a valóságra is hatással volt: egy neves maffiavezér, Joe Bonano például kijelentette, hogy minden "kollégájának" látnia kéne a filmet, mert abból megtanulhatja a megfelelő viselkedést.

Tévés produkciók közül a Polip volt hasonló mérföldkő: az 1984-ben indult sorozat tíz évadot (tulajdonképpen tíz minisorozatot) ért meg, és a világ más országai mellett nálunk is rengetegen követték figyelemmel annak idején. A Polip - lévén olasz széria - a gyökerekhez nyúl vissza, a szicíliai maffiát, illetve az ellenük harcoló rendőröket és bírákat állítja a középpontba. A sorozat valós eseményeket mesél el, hisz a nyolcvanas évek végéig a maffia szinte egész Olaszországot rettegésben tartotta, csak néhány elszánt (és előbb-utóbb eltüntetett) embernek köszönhető, hogy úgy-ahogy sikerült megfékezni a szervezetet. Érthető tehát, hogy a Polip - túlzott érintettsége okán - nem tünteti fel romantikus színben a maffiát, mint azt előtte A keresztapa tette.

Miután Corrado Cattani felügyelő halállal végződő nyomozása elindult, még tizenöt évet kellett várni arra, hogy egy újabb markáns maffiasorozat jelentkezzen. Természetesen a Maffiózók-ról van szó, amely nemcsak a bűnszervezetről mondott újat, de filmszerű megoldásaival, kiváló karaktereivel és cselekményvezetésével a tévésorozat műfaját is megújította. A hat évad során a széria számos Emmy- és Golden Globe-díjat bezsebelt, és legalább ötven országban vetítették/vetítik - nálunk 2000-ben debütált az RTL Klubon.

A Maffiózók új szemszögből, mindennapi gondokkal küszködő emberként ábrázolja a bűnbanda fejét, Tony Sopranót. A középkorú férfi pánikrohamokkal küzd, "munkáját" és családi életét is nehezen tudja kézben tartani, így szakemberhez fordul, vagyis elkezd pszichiáterhez járni. A sorozat indulásának évében, 1999-ben készült egyébként a hasonló sémára épülő Csak egy kis pánik is, ez azonban tisztán vígjátéki elemekkel operál, míg a Maffiózók-ban a fekete humor, az akció és a káromkodás dominál.

A Maffiózók Tony Sopranója

Valamiképp a Maffiózók sikerét lovagolta meg a 2006-ban indult Brotherhood, legalábbis ami a témát illeti, hangulatában ugyanis egyáltalán nem hasonlít a két sorozat: utóbbi (szó szerint) véresen komolyan veszi a maffiaproblémát, mindennemű humor nélkül mutatja be a bűnszervezet és a politika összefonódását egy amerikai ír közösségben. A maffiózók ennek megfelelően itt nem olaszok, hanem írek, de módszereik közt csupán annyi a különbség, hogy míg az előbbi nemzet tagjai tésztát esznek az "üzleti" tárgyalásokon, addig az utóbbiak egy sör mellett beszélik meg nézeteltéréseiket.

Hasonlóan íreket szerepeltet a tavaly debütált The Black Donnellys is: a címben szereplő Donnelly család négy fivérből áll, akik mind szerepet töltenek be a New York-i alvilág életében. Bár a sorozat szintén napjainkban játszódik, pontos képet kaphatunk az írek Amerikában betöltött történelmi szerepéről is. Természetesen Írországban is megvásárolták, és Európán belül még Finnországban, Németországban, Spanyolországban, Belgiumban és Szlovéniában is láthatjuk, de Ausztráliában és több dél-amerikai országban is fut a sorozat.

Showtime

A Brotherhood hősei

Úgy tűnik tehát, hogy a maffiózólét már nem csak az olaszok "kiváltsága" - olyannyira nem, hogy tavaly ősszel az afroamerikai Forest Whitaker jelentkezett új sorozattervvel Leroy "Nicky" Barnesról, aki a hetvenes évek talán legnagyobb New York-i drogdílerje volt, birodalmát az olasz maffia ellenében hozta létre a feketék lakta Harlemben. És akkor még nem is beszéltünk a magyar Tűzvonalban című sorozatról, melynek második évadja szintúgy a szervezett bűnözés elleni harcról szól.