Harcos kislányok a Ligetben

Vágólapra másolva!
Tenten, Temari és Anbu Sakura is ott volt a hétvégén a Petőfi Csarnokban a Naruto című japán rajzfilm hőseinek magyar hasonmásai, vagyis jelmezbe bújt tinédzserek személyében a SakuraCon elnevezésű kétnapos fesztiválon. Amúgy örülhetnek a japán rajzfilmek rajongói: a Digimon, a Méz és lóhere új évadokkal, a Naruto vágatlan verzióban látható a közeljövőben az Animaxen. Aki nem volt ott, ezekkel a hírekkel és képeinkkel vigasztalódhat.
Vágólapra másolva!

Japán és Magyarország között eltűntek a határok - nem először, hiszen a Magyar Anime Társaság 2003 óta rendszeresen szervez olyan fesztiválokat, ahol összegyűlhetnek a japán rajzfilmek, képregények rajongói. A belső berkekben csak "con"-nak nevezett rendezvényre mind az ötezer belépőjegy elkelt, így a Ligetet és a Petőfi Csarnokot ellepték a hihetetlen jelmezekbe öltözött vagy éppen japán harci jeleket arcukon viselő tizenévesek. Hogy teljes legyen az illúzió, a résztvevők japán üdítőket és ételeket is megkóstolhattak. A pultokon roskadásig álltak az animék alapján készült magyar és angol nyelvű könyvek, DVD-k, képregények, de lehetett kapni kitűzőket, pólókat, táskákat, posztereket, japán magazinokat és művészeti albumokat, anime-figurákat és persze Japánban készült apró ajándéktárgyakat a legyezőtől az evőpálcikáig.

A SakuraCon egyik fő támogatója az Animax tévécsatorna volt, amely vetítésekkel, a konzoljátékokhoz szükséges televíziókészülékekkel, a karszalagok gyártásával támogatta a főszervező egyesületet. Így a résztvevők megnézhettek két egészestés japán rajzfilmet is: a Fullmetal Alchemist: Shamballa hódítója és a Blue Gender: Harcra született című alkotásokat, amelyek sikeres animék alapján készültek.

Új sorozatok

Solti Antal, az Animax programingmenedzsere elmondta, hogy új sorozatokat is vettek. "Az RTL Klubon és a Viasat3-on is vetített Digimon 2. és 3. évadja májustól és júliustól, a Magyarországon még nem sugárzott 4. évad szeptembertől látható a csatornán. Sokan szeretik a Méz és lóhere című animét is, amely most fut az Animaxon. Nekik különösen jó hír, hogy júniustól a 2. évadot is vetítjük. Júliusban pedig a jelenleg a Jetix-en látható Naruto vágatlan, korhatárhoz kötött verzióját tűzzük műsorra." Solti Antal hozzátette, az igényeknek megfelelve az Animaxen a jövőben több szinkronizált sorozat japán nyelven, magyar felirattal is látható majd.

Szerethető, fejlődőképes hősök

"A tévhitekkel ellentétben a japán rajzfilmek nem csak gyerekeknek szólnak" - oszlatta el a kételyeket az [origo] kérdésére Somló Iván, az Animax regionális marketingmenedzsere. - "A csatorna a 15 és 29 év közötti nézőket szeretné leültetni a képernyők elé. Jelenleg a legtöbb nézőnk húsz év alatti, de azon vagyunk, hogy ez a közeljövőben változzon. Ezért kell, hogy minél többen megtudják, mi is az anime és miért jó."

Somló Iván rögtön válasszal is szolgált: az anime olyan, művészeti alkotásnak is beillő japán rajzfilm, amelynek véleménye szerint az a titka, hogy hősei a nyugati rajzfilmek szuperhőseivel ellentétben fejlődőképesek. "A karakterek egy-egy évadon belül sokat változnak ugyanúgy, ahogyan a hétköznapi emberek. Ezért sokkal szerethetőbbek" - tette hozzá. Solti Antal szerint az anime erőssége az is, hogy mindkét nem és minden korosztály talál neki szóló történeteket: "Az Animaxon futó Tsubasa kapitány például a foci, a Blue Gender a sci-fi, a Spiral vagy a ma különösen népszerű Death Note a krimi világába repíti el a nézőket. De léteznek fantasyket, gyerekmeséket feldolgozó, vagy a zenére koncentráló animék is, és olyanok, amelyek kifejezetten fiatal lányoknak vagy fiúknak készülnek."

Forrás: [origo]

Erőszak, szex és karikák

A japán rajzfilmeket sok vád éri, hiszen tanárok, szülők serege tiltja el a gyerekeket a képernyőktől az animékben esetlegesen megjelenő erőszak és szex miatt. Somló Iván szerint ez is tévhit, amit mindenki észrevehet, ha veszi a fáradtságot és meg is néz néhány rajzfilmet, mielőtt véleményt alkot: "Szerintem a Tom és Jerry-ben és a Magyar népmesék-ben ugyanennyi erőszak van jelen, de van egy nagy különbség. Ha belegondolunk, a rajzfilmben Tomnak másodpercenként kellene meghalnia, de mindig felpattan és tovább kergeti Jerryt. A japán rajzfilmekben ez is reálisabb. A főhős érző lélek és test: ha megtámadják, sokszor megsebesül, és sír, ha bántják. A szexualitás csak azokban az animékben jellemző, amelyek felnőtteknek készültek. Az Animax műsorán ezek a sorozatok korhatáros karikákkal láthatóak, mivel ezek az animék inkább a szülőknek szólnak, akiknek ilyenkor nem szabad maguk mellé ültetniük a gyerekeket."

Szerepi Hella