Kínaiak perlik a CNN-t

Vágólapra másolva!
Két kínai 1,3 milliárd dollárra perelte a CNN-t, mert a csatorna egyik riportere szerintük megsértette a kínai népet.
Vágólapra másolva!

"Az Egyesült Államok csak ólomtartalmú ócskaságokat és mérgezett állateledelt importál Kínától" - mondta a CNN egyik riportere, Jack Cafferty, majd a kínaiakra utalva még hozzátette: "Bűnözők bandája, akik semmit sem változtak az elmúlt ötven évben".

A kijelentést a kínaiak részéről természetesen felháborodás követte, az ázsiai országban több helyen beadott keresetek szerint a véleménynyilvánítás megsértette a kínaiak méltóságát, és rossz hírüket keltette a tévénézők körében.

Legújabban egy New Yorkban élő kínai kozmetikus és egy pekingi tanár fordult bírósághoz, ők 1,3 milliárd dollárt (vagyis közel 210 milliárd forintot) követelnek a CNN-től: szerintük ez nem sok, hisz a kijelentés a kínai nép egészét sérti, és így minden kínaira jutna 1 dollár.

A CNN csak annyiban kommentálta az ügyet, hogy megjegyezte, Cafferty nem a kínai népnek, hanem a kínai kormánynak címezte véleményét. A csatorna helyett a külügyminisztérium kért bocsánatot Kínától, a CNN-t pedig figyelmeztette, hogy próbálja meg elválasztani a népet a kormánytól.

A pekingi olimpia kapcsán a nyugati sajtó lényegesen többet foglalkozik Kínával és az ottani politikai helyzettel, mint korábban, és felélénkültek a Tibet elnyomása elleni tiltakozások is.