Vágólapra másolva!
Fellélegezhet a negyedik legnézettebb hazai csatorna, mivel a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletében hatályon kívül helyezte azt a határozatot, mely kimondta, hogy országos csatornának minősül a Viasat3.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság első fokú ítéletében a Viasat keresetének maradéktalanul helyt adva a médiahatóság a Viasat3-at országossá nyilvánító és az ezzel kapcsolatos kötelezettségeket megállapító határozatát hatályon kívül helyezte.

A Bíróság indoklásában teljes körűen osztotta a Viasat3 álláspontját és megállapította, hogy a Médiatörvény nem ruházza fel az ORTT-t azzal a hatáskörrel és lehetőséggel, hogy a műsorszolgáltatókat országossá nyilvánítsa és erre tekintettel kötelezettségeket állapítson meg. Amint a Bíróság megállapította, még arra sem volt hatásköre az ORTT-nek, hogy a műsorszolgáltatási díjat közigazgatási határozat keretében módosítsa.

Nem ma kezdték

Az ügy régóta húzódik, mert az Országos Rádió és Televízió Testület még tavaly április 11-én minősítette országos tévécsatornává a Filmmúzeumot, a Spektrum TV-t, a Viasatot, valamint a Sport1-et. A közműsor-szolgáltatóként működő Filmmúzeum kivételével az ORTT megállapította a tévéadók éves műsorszolgáltatási díját is: ez a Spektrum esetében közel 23 millió, a Viasatnál több mint 36 millió, a Sport1-nél 13 és fél millió forintra rúgott.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint tehát semmis az ORTT országossá nyilvánító határozata, így arra sincs szükség, hogy a hatóságot a Bíróság új eljárásra kötelezze. A csatorna jelen állás szerint nem köteles napi hírműsort sugározni - de információink szerint tervezget egy főműsoridős, közéleti műsort, mely a napi eseményekkel is foglalkozna. Ez legkorábban ősszel indulna.