Vágólapra másolva!
Megfellebbezi a médiahatóság a Fővárosi Bíróság azon ítéletét, amellyel az hatályon kívül helyezte a Viasat3-at országos televízióvá minősítő ORTT-döntést.
Vágólapra másolva!

A Sport1 és a Filmmúzeum televíziók esetében a Fővárosi Bíróság egy másik tanácsa korábban megállapította, hogy "az ORTT-nek joga és lehetősége van arra, hogy határozatában a törvény erejénél fogva országosnak minősülő műsorszolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi követelmények teljesülését vizsgálja", ezért az ORTT nem érti a döntést, és fellebbez. A bíróság ebben az ítéletben új eljárásra utasította a hatóságot, ezzel mintegy elismerve annak hatáskörét - vélik.

A Viasat3 múlt szerdán, kevéssel az elsőfokú ítélet kihirdetése után közölte, hogy a bíróság nem jogerősen hatályon kívül helyezte a kereskedelmi csatornát országos televízióvá minősítő médiahatósági döntést, és megállapította, hogy a médiatörvény "nem ruházza fel az ORTT-t azzal a hatáskörrel és lehetőséggel, hogy a műsorszolgáltatókat országossá nyilvánítsa és erre tekintettel kötelezettségeket állapítson meg". Tájékoztatásuk szerint a bíróság azt is megállapította: arra sem volt hatásköre az ORTT-nek, hogy a Viasat3 műsorszolgáltatási díját közigazgatási határozatban módosítsa.

Az ORTT tavaly április 11-én minősítette országos tévécsatornává a Filmmúzeumot, a Spektrum TV-t, a Viasat3-at, valamint a Sport1-et, és a közműsor-szolgáltatóként működő Filmmúzeum kivételével megállapította a tévéadók éves műsorszolgáltatási díját is: ez a Spektrum esetében közel 23 millió, a Viasat3-nál több mint 36 millió, a Sport1-nél 13 és fél millió forintra rúgott. A Viasat3 menedzsmentje bíróságon támadta meg a döntést, és kérte, hogy a jogerős ítélet megszületéséig se kelljen híradót sugároznia.