Ugyan, felejtsd el!

Vágólapra másolva!
A frissen bejelentett őszi sorozatok közül az egyik legjobban várt a Dollhouse, amely a Buffy, a vámpírok rémé-t is jegyző Joss Whedon műve. Az új széria emberszerű bábukról szól, akiknek memóriáját akármilyen emlékekkel fel lehet tölteni, mindig az aktuális küldetéshez igazítva - egy nap azonban kezdenek előtörni valódi emlékeik. Az amnézia témája számos más sorozatban is megjelenik, sőt akadnak olyanok, melyek kifejezetten erre építenek.
Vágólapra másolva!

Az emlékezet kiesése vagy elvesztése kedvelt kliséje a szappanoperáknak: egyrészt bármikor be lehet dobni, ha kicsit leülnek az események, másrészt valóban érdekes helyzeteket lehet vele teremteni. Az amnéziába esett karakternek egész élete megváltozhat, jóból akár gonosszá válhat, és fordítva, főleg, ha például egy rosszakarója hamis információkat csepegtet neki a múltjáról. A magyar szappanoperákban is találkozhattunk ilyesmivel: a Barátok közt-ben a Novák család fiára, Csabára találnak rá egy aluljáróban (éppen koldul, és semmire nem emlékszik a múltjából), a Jóban Rosszban kórházában pedig Nándi vendégeskedik egy ideig amnéziával.

Emlékezetvesztéssel a sitcomok is szívesen eljátszadoznak, itt általában egy fejre mért ütéstől következik be az amnézia, majd - az adott epizód végén - egy hasonló sérüléstől el is múlik. Bár nyilván nem ilyen humorosnak szánták, de azért elég nevetségesre sikerült Jack Bauer feleségének, Terinek amnéziája a 24-ben, ami egy sokktól áll elő, aztán jön egy hasonló eset, és az asszonyka máris emlékszik mindenre. Némileg jobban (és több dramaturgiai funkcióval ellátva) oldották meg a helyzetet egy másik kedvelt sorozatban, a Született feleségek-ben, ahol Mike-ot pont a lánykérésre igyekezve csapja el egy autó: kómába esik, majd kiderül, gyakorlatilag mindenre emlékszik, csak épp az elmúlt pár évre nem, amelyek pedig megalapozták kapcsolatát Susannel. Persze megjelenik a bajkeverő Edie, aki azt adja be Mike-nak, hogy ők ketten együtt jártak.

Amnéziával találkozhatunk még többek között a Lost-ban, ahol a Mike-féle retrográd emlékezetkiesés jelenik meg: itt a Többiek által elrabolt Claire az, aki csak a repülőút előtti eseményekre emlékszik, a szigeten történtekre már nem. Egy ideig a Smallville majdani Supermanjének, Clark Kentnek, illetve McGyvernek is volt amnéziája - utóbbi persze a bombagyártás trükkjeit még ebben az állapotban sem feledte el. Náluk kicsivel komplexebb eset a Hősök egyik szereplője, A Haiti, aki képes arra, hogy törölje mások emlékeit, vagyis hogy ilyen-olyan fokú amnéziát idézzen elő: ezt meg is teszi például a szintén különleges képességekkel bíró Peter Petrellivel.

Még sokáig sorolhatnánk a példákat különféle sorozatokból, de inkább térjünk át azokra a produkciókra, amelyekben az amnézia a történet központi magját képezi. Ilyen például a John Doe - A múlt nélküli ember, melyben A szökés markánsabb arcú fivére, Dominic Purcell játszotta a címszerepet. Doe egy rejtélyes szigetről érkezik, és a rendőrség munkáját segíti hatalmas tudásával - épp csak azt nem tudja, ő maga kicsoda, pedig sok mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt kiderítse: szerepel egy tévéshow-ban, hátha valaki felismeri, és mindenkivel próbálja felvenni a kapcsolatot, akinek csak halvány köze is lehet a múltjához. A John Doe egyébként egy átlagos, név nélküli embert jelöl (így hívják a sorozatgyilkost is a Hetedik-ben), olyasmi, mint nálunk a Kovács János vagy az osztrákoknál a Hans Mayer.

Forrás: RTLKLUB

Dominic Purcell a John Doe-ban

Más helyzet áll elő az 1995-ös Nowhere Man, vagyis a Neve: Senki című sorozat főszereplőjénél: itt nem ő maga, hanem gyakorlatilag egész környezete lesz amnéziás, felesége ugyanis nem ismeri meg, a hivatalok szerint pedig nem is létezik. Thomas Veil fotográfus egyetlen fénykép miatt kerül ekkora bajba, egy gigantikus összeesküvés áldozatává válik - akárcsak Harrison Ford az Őrület-ben (Roman Polanski rendezése) vagy Sandra Bullock a Hálózat csapdájában című filmben. A sorozat ötlete az idén áprilisban elhunyt Larry Hertzog fejéből pattant ki, aki olyan tévés produkciókba dolgozott be, mint a 24, a SeaQuest vagy a Walker, a texasi kopó.

Persze az amnéziát kevésbé misztikus vagy hátborzongató módon is lehet ábrázolni, ahogy az alkotók tették ezt John Doe női párjával, Samantha Who?-val. Itt magyarázat is van, a hősnő egy baleset következtében kerül kómába, ezután pedig nem az válik legfőbb gondjává, hogy emlékképeit visszaszerezze, hanem éppen hogy megszabaduljon tőlük: a fiatal lány ugyanis szeretne jóvá válni, "megjavítani" korábbi (balesete előtti) rossz énjét. A vicces cselekmény mellett külön jó pont, hogy a főszerepet az Egy rém rendes család Kelly Bundyja, vagyis Christina Applegate alakítja.