Nem nézik Mónikát a rabok

Vágólapra másolva!
Sorozatunkban mikroközösségek tévézési szokásait kutatjuk. Bizonyára érdekes, miképp dönt a televízió előtt egy csoport ember, akik nem szabad akaratukból vannak együtt, nem maguk választották a másik társaságát, hanem a kényszer szülte a helyzetet. Első utunk egy női börtönbe vezetett, most pedig kamerával ellátogatunk egy egészen más, sokkal zordabb, komorabb férfifegyházba.
Vágólapra másolva!

Videós sorozatunkban olyan csoportok tévézési szokásait igyekezünk feltérképezni, melyek nem önmaguktól formálódtak egységgé, hanem mesterségesen lettek kialakítva. Ezekben az esetekben a körülmények kényszerítettek embereket arra, hogy elviseljék egymás közelségét.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy - bár kétségkívül nem szórakozni járnak az emberek börtönbe, fegyházba - a szabadidős tevékenységek közt milyen szerepe van a televízió nézésének, hiszen ne feledjük, egy zárt térben a képernyő az egyetlen ablak a színes külvilágra. Internet sehol nincs, sem börtön- sem fogház-fokozatnál, mivel egy korábbi törvény világosan leírja a fogvatartottak kapcsolattartási lehetőségeit: eszerint az információt tévéből, rádióból és újságokból kaphatják. Okítanak ugyan néhány börtönben számítógép-használatot, hogy szabadulva több esélye legyen a rabnak a beilleszkedés során - de az órákon nem valódi webes felületen barangolnak az elítéltek, hanem előtte ellenőrzött demo-oldalakat néznek. E-mailt például nem olvashatnak.

Második utunk Tiszalökre vezetett, az első közép-európai PPP (Public Private Partnership) konstrukcióban, az állami- és magánszektor együttműködésében épült büntetés-végrehajtási intézetbe, érthetőbben fegyházba.

Egy 2004-es kormányhatározat két új - Szombathelyen 800, Tiszalökön 700 fős - büntetés-végrehajtási intézet létesítéséről rendelkezett. A PPP módszer alkalmazásakor az államnak nem kell előre kifizetnie a teljes beruházás ellenértékét. A megvalósítást követően a jogszabályban előírt állami feladat teljesítésének megkezdésétől, meghatározott időszakon keresztül használati, illetve szolgáltatási díjat fizet a költségvetési szerv.



"Az új büntetés-végrehajtási intézetek megnyitásával jelentősen javulnak a jelenlegi büntetés-végrehajtási telítettségi mutatók, mivel átadásuk után az átlagos 135%-os zsúfoltság várhatóan 120%-ra csökken. A 7,1 milliárdos létesítményben a befektető megteremtette a 700 fogvatartott európai uniós elvárásoknak megfelelő elhelyezését. 2008. január 14-én a fogvatartottak első csoportjának betelepítésével megkezdődött a 15 éves üzemeltetési időszak" - tudtuk meg Szalai Tímeától, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának főmunkatársától.

A kisfilmből kiderül, hogy a modern fegyház minden zárkájában van televízió, és általános esetben a rabok este tízig nézhetik a képernyőt. A videóból nem derül ki, de eltérő, hogy melyik fegyintézményben hány csatorna közül választhatnak a rabok. A kalocsai női börtönben tapasztaltak alapján megállapítható, hogy a női elítéltek tudatosabban választanak programot, műsorújságot járatnak, vannak kedvelt sorozataik, talkshow-ik, ugyanakkor a férfiak rapszodikusan tévéznek, inkább sportot és híreket néznek. Közös bennük, hogy a Kékfény-t igen ritkán hagyják ki.