A legszexisebb életmentők

Vágólapra másolva!
Jócskán benne vagyunk már a strandszezonban, a szeszélyes időjárás miatt azonban nemigen tudjuk kihasználni a fürdőzési lehetőségeket. Jobb híján a tévében élhetjük ki víz iránti vágyunkat, hiszen számos olyan sorozat akad, amely tengerpart mellett játszódik, esetleg kifejezetten a vízi kalandokra épít - ezek közül az első számú klasszikus kétségkívül a Baywatch, amely annak idején az egész világot meghódította. Nézze meg galériánkat is!
Vágólapra másolva!

A rengeteg fürdőruhás lányt felvonultató Baywatch nemcsak Joeyt és Chandlert hozta össze a Jóbarátok-ban, de bizonyára számos, a sorozat idején felnőtt fiúnak jelent közös élményanyagot: órákig el tudtuk nézegetni a lassított felvételeket, és bizony a tüdőnkbe áramló sós vízzel sem törődtünk volna sokat, ha azután Shauni vagy C. J. éleszt minket újra.

A Baywatch nemcsak nálunk volt ilyen népszerű, egy időben (persze az Antarktiszt kivéve) mindegyik kontinensen, összesen 148 országban vetítették, ahol az évek során mintegy 1,1 milliárdan látták - a műsor ezzel az óriási számmal a Guinness Rekordok könyvé-be is bekerült mint a világ legnézettebb sorozata.

A produkció ötlete a valóságban is vízimentőként dolgozó Gregory J. Bonnan fejéből pattant ki, aki - a sorozat hőseihez hasonlóan - Los Angeles partjainál végezte munkáját. Először mozifilmben gondolkodott, de aztán inkább a tévéhez fordult tervével, így az NBC csatorna 1989-ben el is indította a Baywatch-t.

A kedvelt üdülőhelyen, Santa Monicán játszódó sorozat azonban kezdetben sem a producereket, sem a nézőket nem győzte meg eléggé, a túl magas előállítási költség és a viszonylag alacsony nézettség miatt már az első évad után el akarták kaszálni. A projektet végül is a főszereplő, David Hasselhoff mentette meg, aki látott benne fantáziát, ezért szívesen fektetett bele a saját pénzéből is.

Jól is tette, hisz a Knight Rider után a Baywatch-csal ő maga is tovább növelhette népszerűségi indexét. Mellette "friss húsként" megjelent Pamela Anderson, aki egy csapásra a kor szexszimbólumává nőtte ki magát - bikinis korszaka előtt csak egy-két tévés vendégszerepben láthattuk, feltűnt például az Egy rém rendes család-ban vagy a Jóbarátok-ból ismert szappanoperában, az Életünk napjai-ban.

A Baywatch-ban játszotta első komolyabb szerepét Erika Eleniak is, aki később olyan borzalmakhoz adta a nevét és a testét, mint az Úszó erőd és még egy tucat Z kategóriás akciófilm, amelynek a címében feltétlenül benne van a "halálos" szó - kellemes emlék viszont vele kapcsolatban az E. T. - A földönkívüli, melyben még kislányként szerepelt.

Baywatch.com

Hárman a lányok közül - Még több kép itt!

A hölgyek, ha a kritikusokat nem győzték is meg színészi tehetségükről, annyit mindenképp elértek, hogy a férfinézők kíváncsiak legyenek rájuk. A Baywatch volt talán az első sorozat, amely ilyen sok közelit mutatott női mellekről - amik aztán fedetlenül a Playboyban kerültek elő. A stábból többen levetkőztek a magazinnak, szinte csak a Caroline-t játszó Yasmine Bleeth tartotta magát: annak ellenére sem mutatkozott pucéron, hogy a Playboy végül már 750 ezer dollárt ajánlott neki.

De áttérve a férfiakra, a képernyőn valódi vízimentők is megjelentek, például a Barnettet vagy a Newmie-t (az idősebb, bajszos figurát) játszó színész már eleve a parton dolgozott, nem csak a sorozat kedvéért öltötte magára a piros fürdőnadrágot. A két férfit a készítők eredetileg technikai szakértőnek bérelték fel, de aztán olyannyira megtetszett nekik a kiállásuk, hogy rávették őket, szerepeljenek is.

A Baywatch intrója:


A vízimentők aztán más partokon is bemutathatták képességeiket, hisz a stáb 1999-re Ausztráliába, majd Hawaiira költözött, és innentől kezdve a sorozat is a Baywatch Hawaii címet viselte - igaz, már csak két évig, hisz 11 évad után, 2001-ben levették a műsorról.

A Baywatch-kultusz azonban még nem ért véget ennyivel: a sorozatból készült egy spin-off (Baywatch - Forró éjszakák), két tévéfilm, sőt még egy paródia is - utóbbi a Son of the Beach (magyarul a kevésbé vicces Tengerparti fenegyerekek) címet viseli, executive producere pedig az Intim részek-ből ismert Howard Stern volt.