Elcseni az RTL és a TV2 nézőit az MTV

Vágólapra másolva!
Ahogy az várható volt, a futball Eb jelentősen megdobja az MTV nézettségét. A tegnap esti spanyol-olaszon már 1,36 millióan izgultak vagy dühöngtek, de a kereskedelmi tévék nyugodtak, mert szerintük a döntő után "helyreáll a világ rendje."
Vágólapra másolva!

Miközben a két nagy kereskedelmi csatorna kezd átállni lomha, lassú, nyári üzemmódba, és egyre több ismétléssel igyekszik szórakoztatni a mostanság csökkenő nézőtáborát, az MTV vígan lubickol, hiszen a foci Eb rendesen hozza a nézőket. Noha korábban az RTL Klub is tett ajánlatot a labdarúgó Európa-bajnokság közvetítési jogainak megszerzéséért, információink szerint a maximális összeget adta, amiért kereskedelmileg nullára kihozható egy ilyen jellegű sportesemény. A Magyar Televízió viszont logikusan presztízskérdést csinált a dologból, nem pozitív büdzsét akart, ugyanis egy "elvesztett" vb után nem engedhette meg magának, hogy ezt a tornát is elvegyék tőle.

A csoportmeccsek nézettségére sem lehetett panasz, de minél közelebb a végjáték, annál nagyobb az érdeklődés is, hiszen itt már nem lehet hibázni, csütörtökön elkezdődött az egyenes kieséses szakasz. A teljes népességnél mért tíz legnézettebb műsorból négy futott az MTV-n (ilyen is régen volt), mind a négy meccs volt természetesen.

A spanyol-olasz 1,36 millió nézőt érdekelt, a holland-olasz 1,26 milliós nézettséget ért el. A Portugália-Németország alatt 1,23 millió nézőt regisztráltak, a horvát-török negyeddöntő pedig 1,21 millió magyarnak okozott remek szórakozást, főképp a tényleg drámai végkifejlettel. A közönségarányokat is érdemes megfigyelni: majdnem 35 százalékon ment a spanyol és orosz válogatottak továbbjutását hozó két mérkőzés, a törökök játékát a tévék bő 31 százalékán nézték, 30 százalék alatt maradt a portugál-német.

Múlt héten az m2 is erős számokat hozott, legalábbis a kulturális-ismeretterjesztő csatorna korábbi, viszonylag harmatos adataihoz képest. A román-holland csoportmeccs 220 ezer, a görög-spanyol 141 ezer, a lengyel-horvát 126 ezer nézőt érdekelt (ezekkel egy időben az m1-en is élőben ment meccs). Előbbi a teljes népességnél 5,1 százalékos közönségarányt jelentett, a görög-spanyol 3,3 százalékkal futott, ami szintén jó az átlaghoz képest.

Az európai csúcsfoci tehát erősen meghatározza a napi tévézési szokásokat, de hiába minden ragyogó kapáslövés, hisztiző edző, esernyőcsel és felülmúlhatatlan robinzonád, a Barátok közt-öt megverni nemigen lehet, 1,59 millió nézővel nyerte a hetet. A Fókusz és a Széf is jól teljesítettek, előbbi 1,36 millió, utóbbi 1,32 millió nézőt ültetett a képernyő elé - bánatos, hűvös napokon persze voltak ennél sokkal jobb eredmények is. A TV2 a Hal a tortán 1,24 millió nézőjének és a Jóban Rosszban 1,2 millió követőjének örülhetett. A teljes lakosságnál a legnézettebb hírműsor a Tények volt, jól ment a Napló. A sorozatok közül a Miami helyszínelők nyert (ebben a kategóriában a BK nem versenyzik, mivel szappanopera), a filmek közül pedig a Mama Jack című alkotást nézték a legtöbben, közel egymillióan.