Gyász a Szezám utcában: elhunyt Kermit Love

Vágólapra másolva!
91 éves korában elhunyt Kermit Love, aki jelmez- és bábtervezőként a Szezám utca figuráinak nagy részét alkotta.
Vágólapra másolva!

Kermit Love jelmeztervezőként számos neves táncossal dolgozott együtt, és Broadway-darabokhoz is készített kosztümöket. Hírnevét azonban egy gyerekeknek szóló sorozattal, a Szezám utcá-val szerezte, aminek kedves figuráit az ötletgazda, Jim Henson tervei alapján készítette el.

Love elsőszámú kedvence az óriási, sárga madár, Nagymadár volt. Erre a figurára különösen vigyázott, amikor a Szezám utca társulata Kínában lépett fel, a bábu a repülőgépen végig mellette ült. "Külön jegyet is vettünk neki, félárút, mert a történet szerint csak hatéves volt" - meséli Nagymadár megszemélyesítője, a 74 éves Caroll Spinney, aki azóta viseli magán a jelmezt, mióta a történet először megjelent a tévében.

Nemcsak az olykor nyakkendőben is parádézó madár azonban az egyetlen szerethető figura a Szezám utcá-ban: ott van például Mr. Snuffleupagus, a mamut; Kukalakó Oszkár vagy éppen a Sütiszörny, melyek mindegyike magán viseli Love keze munkáját.

A bábkészítő egyik tanítványa szerint Love nem csak megalkotta a figurákat, de segített életet is lehelni beléjük, karakterjegyekkel is felruházta őket. A Szezám utcá-ban egyébként maga Love is megjelent, Willie the Hot Dog Man néven.