Ben Affleck a kongói háborúról

Vágólapra másolva!
Ben Affleck a múlt évben több alkalommal Kongóban járt, hogy tévériportot készítsen a többmillió életet követelő háború következményeiről, az ország jelenlegi helyzetéről.
Vágólapra másolva!

A forgatókönyvíróként is ismert (sőt, a Good Will Hunting-ért Oscar-díjjal is jutalmazott) Ben Affleck most tévériporteri szerepben mutatkozott be: egy éven belül háromszor járt Kongóban, ahol főként kórházakat és menekülttáborokat látogatott - nem éppen szívderítő élményeit filmre vette, mert szerinte mindenkinek tudnia kell, hogy mi zajlott le az afrikai országban az utóbbi évtizedben.

Kongóban ugyanis 1994-ben etnikai villongás és polgárháború tört ki, 1998-tól kezdve pedig egy több millió életet követelő háború zajlott, amelyet a II. világháború óta a legvéresebb fegyveres konfliktusként tartanak számon. Az országot 2006 óta elvileg demokratikusan választott elnök irányítja, de még mindig vannak zavargások, a lakosság nagy része pedig nyomorban tengődik.

Ben Affleck nem verte nagydobra kongói kiruccanásait, saját bevallása szerint szerette volna minél jobban megismerni a helyzetet, mielőtt bármit is mond. "A tervem az volt, hogy felfedezzek, figyeljek, hallgassak, egészen addig, amíg meg nem találom azokat, akik a legjobban képviselhetik a kongói embereket, legjobban tudnak beszélni az ő nevükben" - nyilatkozta.

Az ABC Nightline című közéleti műsora június 26-án közölt egy rövid beszélgetést Ben Affleckkel: a színész ezt amolyan tesztvetítésként vette, kíváncsi a visszhangokra - később valószínűleg többet is mutat Kongóban készült filmjéből.