Te kis macifül!

Vágólapra másolva!
A hazai mozikat július 3-án támadta meg a Kung Fu Panda, akinek személyében egy igazán mókás mesehős érkezik hozzánk. Jópofa medvékből azonban a tévében sincs hiány, legyen szó barna- vagy jegesmedvéről, rajzolt vagy bábfiguráról. Kedvenc mackóink következnek tehát, szigorúan szubjektív alapon válogatva.
Vágólapra másolva!
Disney
Disney

Micimackó

Ha mesés medvékről esik szó, minden jóravaló gyereknek és felnőttnek (valamint rokonaiknak, barátaiknak és üzletfeleiknek) az elsők között ugrik be Micimackó. A "csekélyértelmű medvebocs" figurája még az 1920-as években pattant ki A. A. Milne fejéből, hogy aztán Karinthy Frigyes magyarítsa remekül. A megfilmesítés még jó negyven évet váratott magára: a jogokat a hatvanas évek elején vette meg a Disney, így 1966-tól több kisfilm és egészestés mozi készült a Százholdas Pagonyban, majd 1983-ban elindult a Welcome to Pooh Corner című tévésorozat is, amely még bábok formájában jelenítette meg Micimackót, Malackát és a többieket. Öt évvel később megszületett azonban a Micimackó legújabb kalandjai című rajzfilmsorozat, melyet annak idején vasárnaponként adagoltak a magyar tévénézőknek.

www.campjellystone.com
www.campjellystone.com

Maci Laci és Bubu

Másik kedvencünk nem olyan szelíd, mint Micimackó, ám őt épp az önteltsége, nagyszájúsága miatt szeretjük: ő Maci Laci, aki a Yellowstone Parkról átnevezett Jellystone Parkban tengeti mindennapjait. Hasonló kalapot és nyakkendőt hord, mint a park vadőrei, akiknek amúgy sűrűn tör borsot az orra alá, például azzal, hogy ellopja a kirándulók piknikes kosarait. Maci Laci nyakkendője, illetve gallérja azonban nemcsak pökhendiségét hivatott jelképezni, de jelentős könnyebbséget is nyújtott a rajzolóknak azzal, hogy mintegy elválasztotta a fejet a testtől: a medve alsó része így sok jelenetben változatlan maradhatott, a beszédhez például csak a fejet kellett újra megrajzolni. A figura először a Foxi Maxi kalandjai-ban jelent meg, csak ezután kapott saját show-t, kisebb és jóval óvatosabb barátjával, Bubuval együtt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tévémaci

Persze nemcsak az amerikaiak gyártották a bájos medvéket, sokunk gyerekkorához hozzátartozik egy magyar gyöngyszem, a Tévémaci is - annak ellenére, hogy nemigen szerepelt egy mesében sem. Az alkotók ugyanis csak amolyan szignálnak szánták az Esti mese blokkjához: a nézők viszont kezdettől fogva mesealakként kezelték, akinek önálló élete van. Az eredeti figurát Köber Tibor tervezte, majd pár évvel később Foky Ottó, a Misi mókus és A legkisebb ugrifüles bábtervezője alakította át. Az ő ötlete volt a köztudatba beivódott, almazöld pizsama is, előtte ugyanis a maci egy pelenkaszerű bugyogóban tért aludni. A készítők egyébként igen körültekintően jártak el a jelenetekkel, annak idején több fogorvos felügyelte, hogy a maci úgy mosson fogat, ahogyan azt a tévénéző gyerekeknek is kell(ene).

Mokép
Mokép

Vackor

A neves magyar mackók között tartjuk számon Kormos István mesefiguráját, Vackort is, aki az iskolakezdés nehézségeiről és örömeiről számol be a Vackor az első bében című animációs sorozatban. A történetnek volt egy kezdetleges feldolgozása az ötvenes, hatvanas években, de az 1986-os rajzfilm is kissé suta technikával készült (Reich Károly színes rajzait szépen kivágták, és úgy mozgatták azokat), igaz, ez már szándékoltan. Végül épp ez a technika adta a sorozat báját, arról nem is beszélve, hogy jól érzékeltette a "piszén pisze kölyökmackó" bukdácsolását az iskola és ezzel együtt az emberek világában: amikor megkérdezték a papája foglalkozását, Vackor csak annyit felelt, "medveség", mire az egész osztály nevetésben tört ki. A sorozatot egyébként Cseh András jegyezte, aki a Frakk, a macskák réme társrendezője is volt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Rupert maci

Visszatérve a külföldi medvékre, a briteknél igen népszerű vagy legalábbis több mint közismert a Micimackóval nagyjából egyidős Rupert maci. A zord angol időjáráshoz öltözött, állandóan piros pulcsit és sárga kockás sálat viselő medve Mary Tourtel 1920-as képregényében jelent meg először, azóta pedig több nemzedék óvodásainak vált kedvencévé. Ruházata sosem, "bőrszíne" azonban folyamatosan változott az idők során: a kezdeti nyomtatásban Rupert még barnamedve volt, de aztán hamar jegesmedvévé alakult - a lapkiadók állítólag így akartak spórolni a festékkel. A tévéváltozatokban hol ilyen, hol olyan: az 1991-ben indult rajzfilmsorozatban például fehér, a legújabb, 2006-os verzióban pedig barna - mindkét szériát láthatjuk egyébként a Minimaxon, bár ezekből felnőtt fejjel már nemigen értjük meg, hogyan válhatott a figura kultikussá.

Port
Port

Balu kapitány

Az újabb klasszikusok közül meg kell még emlékeznünk a Disney által életre hívott Balu kapitányról, aki kivagyiságával leginkább Maci Laci karakteréhez áll legközelebb - nevét pedig, talán mondanunk sem kell, A dzsungel könyve medvéjéről kapta. A Balu kapitány kalandjai-ban egy botcsinálta pilótát "játszik", aki néha a legtisztább időben is lezuhan, máskor viszont hihetetlenül ügyesen manőverezik a légikalózok között. Van egy kis tanítványa, aki valami fura legyezővel állandóan kiugrál a repülőből, plusz egy idegesítő főnöknője, aki kötekedésével már-már Cybill Shepherd-i magasságokba emelkedik - már ha a színésznő A simlis és a szende-beli szerepére, Maddie Hayesre gondolunk. A történet részese még pár jópofa mellékszereplő, például a munkájához kevéssé értő szerelő vagy Lajcsi, a kocsmáros majom.

IMDb
IMDb

Gumimacik

A Disney újabb "termékei" közül kiemelkednek még az 1985 és 1990 között képernyőn lévő Gumimacik, akik nevükhöz híven ide-oda ugrálnak a rajzfilmrengetegben. Ugráló kedvüket segíti a gumibogyó-szörp, ahogyan Asterix galljait erősíti a varázsfőzet. Sőt a gumibogyó az emberekre itt is ilyen hatással van, hihetetlen erőssé teszi őket - nem csoda, hogy másnak is fáj rá a foga, Igthorn herceg gyagyás segédjével, Tódival együtt hajkurássza a receptet, ennek segítségével szeretné megszerezni a királyi trónt. A Gumimacik éppen az ilyesféle esetek miatt bujkálnak az emberek elől, akik számára a különös lények létezése így csupán mesének tűnik. A macik régen sokkal többen voltak, de mára (illetve a középkorra, amikor a történet játszódik) csak egy maroknyi maradt belőlük, akik azonban mind jól elkülönülő karakterek.