Új sorozatokra lelünk a neten

Vágólapra másolva!
Vajon újkori marketingfogásról van szó? Vagy nem kell összeesküvés-elméleteket eszkábálni és egész egyszerűen a modern netes kalózok keze van abban, hogy a tévében még be sem mutatott sorozatok epizódjai kerülnek fel az internetre? Premier előtt fellelhető sok alkotás, de sok közülük még csak félkész, hiányos, és rontja a későbbi élményt.
Vágólapra másolva!

Arra már jó ideje rájöttek a marketingesek, hogy egyes gerillakampányoknak nevezett, az emberek (lehetőleg pozitív) szóbeszédére alapozott akcióknak nem hogy létjogosultsága van, hanem meglehetősen hatékonyak is tudnak lenni, még akkor is, ha "csak" az internetezőket veszik célba. Igaz, bármelyik terméket el lehet adni vírusvideókkal, de hatványozottan sikeres lehet egy film vagy tévésorozat promóciója során az internetre apellálni. (Nem érdemes ecsetelni, hogy az Ideglelés vagy a Cloverfield kirobbanó sikere, milyen mértékben köszönhető az internetnek.)

Ezért sokan a tévétársaságoknak tudják be az egyes sorozatepizódok kiszivárogtatását, bár akkor minden bizonnyal sokkal több tévésorozatot lehetne elérni premier előtt, és nyilván csak a jobb minőségűeket - hiszen nem egyszer volt példa arra is, hogy egy-egy internetre kikerült, de nagyon gyenge sorozatot a premier előtt leírt a közönség.

Persze a feltételezéseknek ellentmond az, hogy nem egyszer a csatornák hivatalosan teszik fel premier előtt az internetre sorozataikat, hiszen ezt nincs miért titkolniuk. Például A szökés amerikai adásait is figyelemmel kísérők emlékezhetnek, hogy már tavaly augusztusban látható volt a börtönsorozat 3. évados nyitórészének első 17 perce, mint ahogy például a Day Break - Időbe zárva című napújraélős akciósorozat első 20 percét is elérhetővé tette az ABC az interneten.

A bennfentesek szerint azonban nem kell semmi suskust sejteni a háttérben, hiszen maga a folyamat úgy működik, mint bármelyik warez műfaj esetében: a letöltendő terméket kiadó csoport egy forrásból hozzájut az "anyaghoz" és azt megosztják a köznéppel is.

A forrás pedig a tévésorozatok esetében természetesen az újságíró. Mozifilmek esetében is sokszor megfigyelhető, hogy a kamerás felvételek után nem sokkal hozzáférhetőek a dvd-screenerek, melyek pár figyelmeztető felirattal, de DVD-minőségben kínálják a filmet, azonban a mozis sajtóvetítések korában ezek kikerülése általában a díjátadókkal kapcsolatos, ugyanis a stúdiók DVD-n juttatják el a bemutatott vagy még be nem mutatott, de esetlegesen díjra felterjesztett alkotásokat.

A mozifilmekkel ellentétben azonban a tévés díjátadók warez szempontból nem túl érdekes események, hiszen általában a szavazás már a tévében is bemutatott produkciókról folyik. Épp ezért, ha kikerül egy-egy DVD-minőségű felvétel, akkor egy jószándékú újságíró műve lehet, hiszen a premier előtt álló sorozatok készítőinek az áll érdekében, hogy a sajtóorgánumok ódákat zengedezzenek produkciójukról, legyen az egy vadonatúj sorozat vagy egy régebbi, pár hónapos szünetet követően visszatérő sorozat évadnyitó epizódja.

Aki jártas a netes letöltések világában, az emlékezhet, hogy tavaly nyáron ekképpen szivárgott ki az internetre a Nancy ül a fűben (Weeds) 3. szezonjának első két része, mint ahogy a Dexter 2. szezonjának kezdőepizódjai is fellelhetőek voltak már premier előtt - és érdekes módon ezek netes jelentléte nem csökkentette a sorozatok nézettségét, sőt. Mindkét produkció rekordszámokkal debütált.

De hasonlóképpen került fel annak idején a 24 várva-várt hatodik évadjának pár nyitóepizódja, hogy csak növelje a rajongók új részek iránti éhségét. Olyan is van, amikor a kritikusokat kényeztető csatornák átesnek a ló túloldalára, hiszen a Drót (Wire) esetében nem csak egy-két epizódot küldtek el a 4-5. évadban véleményezésre a tollnokoknak, hanem a teljes évadot, így nem is okozott különösebb meglepetést, amikor pár napon belül mindez az interneten is felbukkant.

hbo

Drót - The Wire

A másik csoportot azon sorozatok alkotják, melyeket még semmilyen formában sem mutattak be a televíziókban: a pilotok alapján szokta egy-egy tévéadó eldönteni, hogy igényt tart-e egy sorozatötletre, valamint, hogy milyen változásokat szeretne végrehajtani.

Ennek megfelelően, az általában május és augusztus között kiszivárgó, őszi startra elkészített sorozatnyitó epizódok nem mindig adják vissza a későbbi tévés élményt, hiszen előfordulhat, hogy az előzetes verzió nem is fog hasonlítani a véglegesre. Van, hogy csak jelentéktelen változások történnek: a zenét cserélik le, vagy javítanak a különleges effektusokon, de az is előfordul, hogy elég jelentős módosulásokat eredményez a csatornafőnökök szava. Például nem egyszer színészeket cserélnek le a produkciókban, vagy teljes jeleneteket vágnak ki, esetleg koncepcióbeli változásokat kérnek. Sőt, az sem ritka, hogy a netre kikerülő verziók olykor fekete képernyőket tartalmaznak azzal a felirattal, hogy azon a helyen most egy bizonyos jelenetnek kéne lennie.