Táncos tévés vetélkedő közeleg

2008.07.17. 15:54

Örömtánc néven indít új néptáncvetélkedőt augusztus 2-án a Magyar Televízió. A tradicionális táncokat modern interpretálásban bemutató műsorban a Magyar Állami Népi Együttes professzionális táncosai által alkotott csapatok hírességekkel egészülnek ki, míg a sorozat második szakaszába külföldi néptáncegyüttesek is bekapcsolódnak majd.

Mihályi Gábor, az Örömtánc és a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője elmondta, hogy igyekeztek olyan sztárvendégeket választani, akiknek valami közük van a tánchoz. "Persze nem érzelmileg, hanem a mozgás szempontjából: van, aki néptáncos volt, egy másik vendég a Táncművészeti Főiskolán végzett, nem is éreztem problémát a beilleszkedésükkel" - tette hozzá Mihályi Gábor, majd bevallotta, ennél is jobban örült annak, hogy a neves vendégművészeket mennyire megérintette a műsor szelleme, így a kötelező profizmuson túl érzelmi kötődés is kialakult, a csapatokból kis közösségek jöttek létre.

A műsorban nem hagyományos néptáncokat, hanem a mai világ koreográfusok által elképzelt, modern néptáncfeldolgozásait láthatják a nézők, a produkciókhoz illő jelmezzel és zenével. "Nagyon sajnálom, hogy a tévében ilyen kevés tánc van, ezt az ostobaságot nem is értem. Úgy tűnik, sok szerkesztő nem érzi, hogy a XXI. század a tánc évszázada lesz. Talán az Örömtánc készítői megértették ezt a nagyon fontos kultúrát és azt, hogy ezt a televíziónak is közvetítenie kell" - bizakodott Mihályi Gábor.

A vetélkedősorozat hat egyórás adásból áll majd. A népzenei alapokra épülő modern koreográfiákkal öt csapat versenyez, mindegyiket egy ismert művész (Laklóth Aladár, Mahó Andrea, Rúzsa Magdolna, Sasvári Sándor és Ullmann Mónika), valamint a Magyar Állami Népi Együttes öt táncosa alkotja. A csapatok estéről estére megküzdenek a Kovács Gerzson Péter, Sebestyén Márta és Bródy János alkotta szakmai zsűri, illetve a közönség szavazataiért. A táncprodukciók közben a műsort rövid riportok színesítik, melyekben hírességek mutatják be a műfaj tradícióit és sokszínű világát.

Forrás: [origo]

A sorozat második részében, augusztus 17-én bolgár, horvát, finn, magyar, román, spanyol, szlovák, szerb és török professzionális néptáncegyüttesek mérik össze tudásukat. A műsorhoz kapcsolódik majd az Örömtánc Éjszaka elnevezésű, modern népzene- és néptáncfesztivál, ahol profi táncosok és amatőr civilek táncolnak együtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK