Nem kell fizetni Janet Jackson melléért

Vágólapra másolva!
Eltörölte a bíróság az amerikai ORTT büntetését, melyet a médiahatóság Janet Jackson kivillanó melléért szabott ki a CBS csatornára.
Vágólapra másolva!

A bíróság hétfőn semmisnek nyilvánította az FCC (Szövetségi Kommunikációs Bizottság) döntését, amely 550 ezer dolláros büntetést rótt volna a 2004-es Super Bowl közvetítőjére, a CBS csatornára.

Az Egyesült Államok legnézettebb élő közvetítése az amerikaifoci-bajnokság döntője: négy évvel ezelőtt ennek szünetében adott elő egy duettet Janet Jackson és Justin Timberlake, aminek az lett a vége, hogy a felhevült (vagy inkább hatásvadász) énekes letépte a melltartót Jacko húgáról.

Janet Jackson egyik melle körülbelül fél másodpercig maradt fedetlenül, az énekesnő ugyanis elég gyorsan reagált, és rögtön elfedte azt. Pár nézőnek azonban ez a kis idő is elég volt, hogy elítélje a jelenetet és a médiahatósághoz forduljon panaszával - az FCC pedig nem teketóriázott, több mint félmilliós bírságot rótt ki a csatornára.

MSNBC

A CBS azzal védekezett, hogy mivel élő adásról volt szó, nem tudhatták előre, mi fog történni. A bíróság nekik adott igazat, mellesleg azt is megállapította, hogy az FCC a körülményekkel mit sem törődve, önkényesen járt el az ügyben. 1978 óta ez volt az első eset, hogy az amerikai médiahatóság döntését törvényileg bírálták felül.

Janet Jackson melle a tengerentúlon egyébként az élő adások menetét is megváltoztatta: azóta mindent öt perc késleltetéssel sugároznak, hogy a "cenzoroknak" legyen idejük reagálni hasonló esetben, ki tudják vágni vagy takarni a kínos jeleneteket.