Top 10: polgárpukkasztó, botránykeltő sorozatok

Vágólapra másolva!
Több olyan tévésorozat készült az elmúlt években, amely kivívta a konzervatívabb társaságok, a morális tartás elvesztése miatt aggódó szülők ellenszenvét. Szinte mindig kábítószerről, vad szexről, gyakori párcseréről, a homoszexualitás egyértelmű ábrázolásáról van szó: összeszedtünk tíz olyat, melyek láttán elszörnyedve kapcsol el az, aki csak a hagyományos társadalmi értékekben hisz.
Vágólapra másolva!

Kés/alatt (Nip/Tuck)

Orvosokkal a főszerepben egy sorozat csak a hősiességről, önfeláldozásról, a kis ember diadaláról szólhat, no meg az elkerülhetetlen tragédiákról, gondolná az egyszerű sorozatnéző. A Kés/alatt főszereplői is orvosok, azonban ők általában nem életet mentenek, hanem szépészeti beavatkozásokat végeznek, hiszen plasztikai sebészek. És természetesen tudományuk nem áll meg holmi zsírleszívásnál vagy hajbeültetésnél, hanem sokkal durvább, tabudöngető beavatkozásokat is elvégeznek, az ember pedig ezeket látva azon kapja magát, hogy örökre kitörli plasztikai sebészének telefonszámát a mobiljából.

Fiúk a klubból (Queer as Folk)

Droggal, szexszel és homoszexualitással a legkönnyebb polgárt pukkasztani, és a nemrég nálunk DVD-n is megjelent sorozat egyáltalán nem fogja vissza magát.

Sokan csak mint főleg hímneműekre koncentráló melegsorozatot ismerik a Fiúk a klubból-t, pedig aki intelligensebb, az azonnal átlát a felszínen, és a rétegek lehántásával feltűnik előtte a sorozat esszenciája is, és így nem véletlen, hogy a széria évekig a Showtime csatorna zászlóshajója volt Amerikában.

L (The L Word)

Nők a klubból - mondhatnánk, ha ismét felszínesek akarnánk lenni, hiszen az L jórészt egy leszbikus (és biszexuális és transzgender) közösségről szól, pedig jobban nem is különbözhetne előző példánktól. A sokkal párbeszédorientáltabb dráma otthona Amerikában ugyancsak a Showtime csatorna (és itthon ugyancsak a Cool), és bár a testiség is elég erőteljesen jelen van az L-ben, a fő mondandó továbbra sem erre koncentrálódik. A 6. évadával jövőre befejeződő széria a készítők ígérete szerint a lezárásban végleg lekoptatja magáról az elcsépelt "leszbisorozat" címkét.

Gay Robot

Bár a Gay Robot még nem tévésorozat, a rossz híre már megvan: a hírek szerint jövőre lehet belőle valami az egyik amerikai kábeladón. Addig is maradnak azok a YouTube-on lelt sorozatrészletek, melyek jelzik, hogy a készítők milyennek is képzelték el a szériát.

Ja és hogy miért a polgárpukkasztás? Kell-e mondanunk, hogy a címben minden benne van, hiszen a Gay Robot egy meleg robotról szól, és egyetemi koleszos szobatársairól. Ennyit bőven elég tudni, mielőtt megnéznénk a részleteket.

Hármastársak (Big Love)

Aki nem járja nyitott szemmel a világot, nem tájékozódik más kultúrák felől, annak bizony meglepő lehet, hogy Amerikában van, ahol még most is dívik a többnejűség, a poligámia. Az HBO sorozatának, a Hármastársak-nak a főszereplője egy ilyen férfiú, aki békésen éldegél három házában, három családjával, három feleségével és a háromalomnyi utóddal. Maga a felvetés pukkaszthat ugyan polgárt, a megvalósítás azonban kevésbé, hiszen ha az ember mélyes a sorozatba ássa magát, akkor rájön, hogy a botrányt nem a főszereplő többnejű életmódja szolgáltatja, hanem egészen más.