Kertévén Isten hajnali sávot kap

Az RTL Klubon a korareggeli sáv a vallásoké. A hatkor kezdődő Szívvel, lélekkel című műsor főszereplője Dusicza Ferenc református lelkész, aki a kezdetek óta készít vallási műsorokat a kereskedelmi csatornának: "Mindent csinálok: kitalálom a témákat, műsort vezetek, ha úgy adódik, előre rögzített beszélgetéseket készítek, munkatársaimmal együtt."

Dusicza Ferenc kiemelte, hogy a műsorba nem csak hivatásos vallási embereket hív meg, hanem közismert, közkedvelt művészeket, celebeket is. A témák között szerepelnek a nemzetközi egyházi hírek, események, az aktuális vallási vonatkozású ünnepek, könyvek, irodalom vagy éppen zene. "Református lelkész vagyok, ha valaki hiányolná a vallást a műsorokból, én ott vagyok. Az RTL Klub más közszolgálati műsoraiban, köztük például a hírigazgatóság műsoraiban is gyakran szerepelnek vallási témák. A műsorkészítők ilyenkor saját etikai kódexünknek megfelelően foglalkoznak az egyházi témákkal. Mivel napközben én is ott ülök a newsroomban, a kollégák bármikor engem is megkereshetnek a kérdéseikkel és meg is teszik" - mondta el az [origo]-nak Dusicza Ferenc, akit az RTL-ben csak Feri atyának hívnak, "ezt a címet a kollégák kedvessége jelenként elfogadom, bár reformátusként nem használjuk."

Dusicza Ferenc készíti az Üzenet című egy-másfél perces klipeket is, amelyeket hétvégén főműsoridőben láthatnak az RTL Klub nézői - több mint egymillióan. A református lelkész hétköznaponként műsort készít a televízióban, médiaiskolákban tanít, hétvégén pedig csajági egyházközségében tölti ideje nagy részét. Nézzen RTL-es egyházi műsort!

A TV2-n 1999 óta látható a Reggeli gondolatok című vallási műsor. A vasárnapi adásindító műsort Warholik Zoltán szerkesztő-riporter készíti: "A Reggeli gondolatok nyolcvan százalékban stúdióbeszélgetést, húsz százalékban előre rögzített beszélgetéseket tartalmaz. Az elmúlt kilenc évben százhatvan magyar településen fordultunk meg, ahol templomokat, egyházi iskolákat, műemlékeket, karitatív szervezeteket mutattunk be." Warholik Zoltán elmondta azt is, hogy az ökumenikus műsorba főként érdekes, sokakat megszólító témákat választ, és népszerű személyiségeket hív meg. A műsorvezető kiemelte azt az adást, amelyben Hankiss Elemérrel 80. születésnapja alkalmából a szociológus új kötetéről és a lét, a nemlét, a sors kérdéseiről beszélgettek. Warholik Zoltán tájékoztatása szerint a vasárnap hajnali idősáv ellenére az utóbbi egy évben növekedett a produkció ismertsége. Ugyanis sokan nézik a műsort interneten. Jelenleg 60 teljes adás tekinthető meg a csatorna honlapján". Nézzen bele!

Ismert vallási műsor még Magyarországon az ATV-n 2001 óta futó Vidám Vasárnap. A Hit gyülekezetének élő adásban közvetített istentiszteletét Németh Sándor lelkész vezeti minden vasárnap 11 órától. A Hit Parkban összegyűlt tömeg ismert magyar előadóművészek vezetésével gospeleket is énekel. Nézzen bele!

Szerepi Hella