Megyeri híd nem, furcsa pók igen

Vágólapra másolva!
Az amerikai tévés műsorvezető, Stephen Colbert szerette volna, ha az M0-s hídját róla nevezik el - végül egy pók kapta a nevét.
Vágólapra másolva!

Stephen Colbert annak idején az M0-s híd elnevezése körüli hercehurcából lett ismert a magyar közönség számára: amikor ugyanis a nemzetközi sajtó is beszámolt arról, hogy a magyarok közül sokan Chuck Norris-hídnak akarják elnevezni az új építményt, Colbert versenyt indított, hogy a névadási szavazáson megelőzze az akcióhőst.

Az amerikai komikus - a The Colbert Report című műsorában indított kampánya segítségével - végül a szavazás második fordulóját is megnyerte, de Simonyi András amerikai magyar nagykövet lehűtötte a lelkesedését azzal, hogy kifejtette neki, két dolog szükséges ahhoz, hogy valóban róla nevezzék el a hidat: egyrészt folyékonyan kell tudnia magyarul, másrészt pedig halottnak kell lennie.

Colbert neve végül nemcsak a showbusinessben marad fenn, hanem a biológiakönyvekben is, ugyanis egy tavaly felfedezett, Kaliforniában honos pókfajta eddig nem kapott önálló nevet, de a jelek szerint Aptostichus Stephencolbertiként vonul be a tankönyvekbe (rovarokat neveztek már el államférfiakról is, mint például Nelson Mandela). Colbert korábban azon tréfálkozott, hogy Neil Youngról már elneveztek pókot - Jason Bond, az East California University biológusa pedig irigységet vélt felfedezni hangjában, így tette meg ajánlatát. Az amerikai humorista nevét viselő állat állítólag legközelebb ahhoz a pókfajhoz áll, melyet Angelina Jolie-ról neveztek el.