Vágólapra másolva!
Noha nincs 98 százalékos ismertségük, mint Frei Tamásnak, Liptai Claudiának vagy Gundel Takács Gábornak, Aigner Szilárdot és Németh Lajost százból kilencven magyar ismeri, felismeri. Reisz András láttán már nem mindenki tudja, ki ő és mit csinál, de ő legalább a rokonszenv-listán áll előkelő helyen. A Gfk Hungária havi felméréséből most az időjárás-jelentőkre, meteorológusra pillantunk, képzeletbeli esernyőnk alól.
Vágólapra másolva!

Nyáron mindenki fokozottabban figyel az időjárás-jelentésre, mivel lényegesen gyakoribbak a szabadtéri programok, mint egy szottyadt, nyirkos novemberi napon. Némaságra intik sokan a gyereket, ha a híradó után csacsogna épp valami zagyvaságot, szemek a képernyőre tapadnak, s feszülten vizsgálják, jönnek-e gonosz, fekete fellegek másnap, ami miatt le kell fújni az egy hónapja gondosan megszervezett grillpartit vagy a strandolást.

A meteorológusokat ennek megfelelően sokan nem is nagyon kedvelik, mivel ők a rossz hírek szállítói, nyilván ők tehetnek arról, ha az egyhetes szabadság elúszik a többnapos eső miatt. Az időjárás-bemondók miatt van ciklon, hidegfront, az évszakhoz képest cudar, hideg idő, talán még a globális felmelegedést is nekik köszönhetjük, vélik páran. A képernyőn lehetnek szakemberek vagy csak dekoratív, kedves arcok, akik elmondják, amit elébük tesznek: mivel korábban mindkét típus sokszor tévedett, cikkíró egy barátja gyakran mondogatta: "Aigner Szilárd holnapra csodálatos, napos időt mond, no, én már veszem is elő az esőkabátot, esernyőt!"

Az időjárás-jelentések mostanában mintha egyre pontosabbak lennének, egy-két napra előre jó hibaszázalékkal találják el, hogy jégeső zúdul a fürdőgatyára vetkőzött nyaralók fejére az ország keleti részén. Talán időközben arra is rájöttek, hogy praktikus mindig kicsivel rosszabb időt jelezni, mint ami várható: a váratlanul érkezett, napfényes délután miatt még senki nem protestált, de azért már igen, ha jó időt mondtak, és mégis hurrikánok söpörtek végig a kiskerten, vagy sarkvidéki levegő áramlott az országba, július derekán.

Megismerik őket

A Gfk Hungária minden hónapban 400 főnél kutatja 80, mindig változó hazai médiaszemélyiség ismertségét, kedveltségét. Ebből az derül ki, hogy a meteorológusok, időjárás-jelentők (vegyük egy kalap alá őket) közt a legismertebb Aigner Szilárd, százból 91 honpolgár tudja nagyjából, ki ő. Németh Lajosnak sem kell pironkodnia a 89 százalékos ismertség miatt, ahogy Onyutha Judit 84 százaléka is kimagaslónak mondható.

Vissy Károly kicsit lejjebb van, 76 százalékkal, Pártai Lucia a válaszadók 72 százalékának ismerős névről vagy fotóról, tőle pedig alig marad el Pataki Zita. Utóbbiakat tehát négyből három magyar ismeri, ami elég jó arány - Véber István neve hallatán viszont csak minden második megkérdezett bólogatott okosan. Nála Gaál Noémi jobban áll, pár százalékkal, ugyanakkor Reisz András például kevésbé ismert.

Ha meleg van, az a baj, ha esik, az a baj

Az ismertség egy dolog, legalább olyan fontos, hogy szeressék is a képernyőn látott személyt: minél kedveltebb, annál jobban hisznek neki, ezáltal a csatorna hitele, sőt, kedveltség is nő. Németh Lajos és Reisz András állnak legjobban ebben a tekintetben, a válaszadók 16-17 százaléka vallotta azt, hogy kifejezetten kedveli őket. Mellettük pozitívan vélekednek sokan például Vissy Károlyról vagy Onyutha Juditról, ugyanakkor Gaál Noémit vagy Aigner Szilárdot a megkérdezettek 5-6 százaléka utálja. Róluk összesen 16-17 százalék vélekedik negatívan. Talán, ha mindig szépséges nyári napot, de nem kánikulát jósolnának, könnyű szellővel, de nem viharos széllel, és ez be is jönne, akkor javulna megítélésük.