Remek és gyalázatos tévés kezdemények

Vágólapra másolva!
Idén az internetre is felkerültek az Amerikában majd ősszel bemutatkozó új sorozatok első részei. Megnéztük őket és kiválogattuk, melyik az, amelynek a kópiáit tűzre vetnénk és melyek azok, amelyeknek a második részét már módfelett várjuk.
Vágólapra másolva!

Mielőtt egy új sorozat első évadának gyártásához hozzáfognak, először a legelső részt (pilot) készítik el, amit a csatornák programigazgatói megnéznek és eldöntik, hogy látnak-e benne fantáziát. Ehhez eddig a programigazgatóknak Los Angelesbe kellett utazniuk, hogy a screeningeken kollégáikkal megnézhessék, milyen a felhozatal az adott évben. Ilyen screeningen vett részt idén májusban Kolosi Péter, az RTL Klub és Gyöngyössy Bence, a TV2 programigazgatója is.

A demokratizálódás és a technológia fejlődése idén azonban lehetővé tette, hogy ne csak a programigazgatók lássák a pilotokat adásba kerülés előtt. A "pre-air"-ek, vagyis azok a pilotok vagy annak félkész részei, amelyeket a bemutató vetítéseken adtak, felkerültek a netre, már alakulnak a rajongótáborok, a tévécsatornák felmérhetik, miről beszélnek már a hivatalos bemutató előtt. Míg a magyar programigazgatóknak olyasmire is figyelniük kellett a vetítéseken, hogy mire lennének vevők itthon a nézők, mi mennyibe kerül, melyik stúdióval van hosszú távú szerződésük, a mi fő szempontunk a minőség volt a pre-airek megnézésekor. Jegyzeteltünk, listáztunk, dühöngtünk és ugráltunk örömünkben. Íme a mustra eredménye.

A legígéretesebb sorozatok:

Cím: Pretty/Handsome (Csinos/Helyes) - eredeti címe 4 uncia lett volna, az átlagos férfi nemiszerv súlyára utalva.

Ki adja: Lehet, hogy egyik csatorna sem. Úgy tűnik, a programigazgatók szerint a történet túl kemény dió az amerikaiak gyomrának, pedig szereplőgárdáját, minőségét tekintve az egyik legjobb pre-air volt. A Pretty/Handsome alkotói profitálhatnak talán legjobban abból, hogy a pilóta a netre is felkerült, mivel ha egyik amerikai programigazgatónak sem kell, az internet nélkül egy íróasztal fiókjában végezte volna. Így pedig talán feltűnik valakinek, hogy a nézők (legalábbis az óceánon innen) mennyire dicsérik.

Miről szól: Joseph Fiennes játsza a főszereplő nőgyógyászt, Bobot, aki egy kertvárosban él gyönyörű feleségével (akit Carrie-Anne Moss alakít) és két gyermekével. Életük azonban korántsem boldog: 13 éves fiuk például az interneten keres szexpartnert. A szülők helyzete sem egyszerű. Bob gondoskodik róla, hogy feleségének jó legyen az ágyban, viszont szerszámát nem szívesen veti be. Bob ugyanis titokban női fehérneműket hord, és azon morfondírozik, hogy nővé operáltatja magát. Feleségét közben egy fiatal fiú ostromolja, aki bezzeg szívesen ágynak döntené. Vagyis a kertváros falai között zajlik az élet. A hangsúly azonban mégsem a szexuális devianciákon van, hanem az emberi kapcsolatokon - az egésznek van egy Gosford Park-os íze, sok összekapcsolódó életúttal, titkokkal.

Kit ismerhetünk belőle: Joseph Fiennes és Carrie-Anne Moss egy sorozatban? Mi kellhet ennél több? Ráadásul a pilótában mindketten óriásit alakítanak - Carrie-Anne csodálatos Mrs. Robinsonként, Joseph Fiennes pedig verhetetlen női ruhában. A sorozatot a per-jeleiről ismert Ryan Murphy jegyzi, akinek Kés/Alatt-ja (Nip/Tuck) itthon is sikerrel fut.

Véleményünk: Sok helyen írták, hogy valószínűleg a transzszexuális fővonal miatt nem kellett a sorozat egyik csatornának sem - a programigazgatók féltek a bukástól. Számos borzalmas/unalmas pilótát végigszenvedve azonban valószínű, hogy nem ez lesz/lenne az a sorozat, amelyet az első rész után le kell venniük majd ősszel az amerikai csatornáknak. A Pretty/Handsome pilótája ugyanis semmivel sem botrányosabb, polgárpukkasztóbb, mint a Kés/Alatt, sőt vizualitásában sokkal visszafogottabb. A pilóta lehet, hogy túl jóra is sikerült. A képi világa annyira minőségi, a főszereplők annyira jók, hogy az embernek az az érzése, hogy nem is egy sorozat első részét, hanem egy drága mozifilmet néz.

Negatívumok: A Pretty/Handsome egyetlen komoly hibája talán az, hogy nem igazán pilot. Szinte mindent elmond a történetről, fő célja nem az, hogy felkeltse az érdeklődést, hogy szálakat nyisson meg, hanem a legtöbbjét ki is bontja. Ha tényleg nem lesz belőle sorozat, hozzáírhatnánk még 45 percet és kapnánk egy remek mozifilmet.

--------------------------

Cím: Fringe

Ki adja: A pilótát szeptember 9-én vetíti majd a FOX. J. J. Abrams Bad Robot produkciós irodája készítette a Warner Brosszal.

Miről szól: Egy repülőgépen az összes utas meghal, pedig a robotpilóta a gépet épségben lehozza. Biológiai terrorizmusra gyanakszanak. A helyszínre érkező Olivia Dunham fiatal FBI-ügynöknő társa is megbetegszik, Olivia pedig mindent megtesz, hogy megmentse. Nyomozásba kezd, és így jut el dr. Walter Bishophoz, egy zseniális, de elmegyógyintézetben élő tudóshoz, aki segíthet Olivia társán. Mivel csak családtag látogathatja a tudóst, ezért felkutatják annak fiát, Peter Bishopot. Mivel Olivia társa épp kómában van, természetesen az apjától örökölt szuper aggyal megáldott Peter Bishoppal nyomoz tovább, és már az első, dupla epizódban rájönnek, hogy a gépen történt furcsa események csak a jéghegy csúcsát jelentik, egy óriási összeesküvés fenyegeti a világot.

Kit ismerhetünk belőle: A Fringe atyja az a J. J. Abrams, aki az Alias és a Lost alkotója, ami persze meg is látszik a sorozaton - vagyis sok misztikumra, összeesküvésre és FBI-ügynökre számíthatunk. Oliviát Anna Torv játsza, aki bár nem túl ismert, J. J. Abrams a Lost után megint nagyot húzott a női főszereplővel. Anna remek választás, egyszerre törékeny, szép, erős és állhatatos. Peter Bishopot a Dawson és a haverokból ismert Joshua Jackson játssza - akiről sajnos nagy fantáziával is nehéz elhinni, hogy 190-es lenne az IQ-ja. Viszont ha az okost nem is, a sármőrt remekül játssza, és jól mutat Anna Torvval.

Véleményünk: Bár a történet első hallásra nagyon X-aktás, J. J. Abrams pedig az Aliasban már kihozott mindent az összeesküvésekből, a Fringe első két része mégis meglepően jó. A rendezés hibátlan, szépen fényképezett, nem spóroltak a díszletek kidolgozásával. A karakterek érdekesek, szerethetőek, és a dupla nyitóepizód teljesíti a legfontosabb kötelességét: több szálat is megnyit. A Fringe az őszi szezon egyik legjobban várt és legtöbbször emlegetett sorozata - a felhajtás persze még a vesztét is okozhatja.

Negatívum(ok): A Fringe pre-airjének legidegesítőbb hibája egyértelműen az, hogy a történet szerint a gépen utazók németül beszélnek. A szereplők némettudása azonban szánalmas, akcentusuk borzalmas. Érthetetlen, hogy J. J. Abrams miért nem figyelt arra, hogy Hollywoodban találjanak 2-3 németül beszélő epizódszínészt. Főleg mivel ők is tudhatták, hogy a sorozat hamar átjut az interneten Európába is.

Érdekesség: Hogy már a bemutató előtt fokozzák a várakozást, két héttel a pilóta bemutatója előtt az újságosokhoz kerül a sorozat prequeljeként (előtörténeként) jellemzett hatrészes képregénysorozat a DCComicstól. Emellett már létrehoztak egy honlapot, ahol a legfrissebb infókat, képeket, promókat felteszik. Itt jelentették meg először, hogy J. J. Abramsék még javítgatják a pilóta középső részét, amit az epizód leglaposabb részének tartottak azok, akik az internetről letöltötték.