Remek és gyalázatos tévés kezdemények

2008.08.24. 11:08

Címe:True Blood (Igazi vér)

Ki adja majd: A pilotot azHBO vetíti majd szeptember 7-én.

Miről szól: A True Blood-ot Charlaine Harris Southern Vampires c. könyvsorozatából készítették. A történet szerint egy japán biotech vállalat létrehozott egy szintetikus vért, a vámpírok pedig rájöttek, hogy művér nekik is izlik. Mivel az ennivalót már boltban is beszerezhetik, a vadászat helyett igyekeznek szocializálódni az emberekkel. Az Egyesült Államok déli részén egyre több vámpír jön felszínre. Az egyik louisianai kisvárosban él Sookie Stackhouse bárpincérnő, akinek társasági élete szinte nincs, ugyanis olvas az emberek gondolataiban. Amikor találkozik egy vámpírral és rájön, hogy az ő gondolataikat nem fogja, megörül, hogy végre neki is jut valami izgalom.

Kit ismerhetünk belőle: A sorozatot a Sírhant művek (Six Feet Under) alkotója, Alan Ball jegyzi, aki a fogorvoshoz menet egy könyvesboltban vette le a polcról az eredeti könyvet, és azonnal a rabja lett. Sokie-t Anna Paquin alakítja, aki 1993-ban, 11 évesen Oscar-díjat nyert a Zongoralecke (The Piano) mellékszerepéért, amiben a néma Holly Hunter lányát játszotta. Anna tökéletes választás is volt a pincérnő szerepére: gyönyörű, szexi, szerethető. Bár talán kevésbé ismert, mindenképpen szólnunk kell Ryan Kwantenről, akire Sookie bátyjának szerepét osztották. Az ausztrál szépfiút Magyarországon a Mindig nyár (Summerland) c. sorozatból ismerhetjünk, amiben a Zac Efron (High School Musical) bátyját alakította. Ryan Kwantennek a True Blood pilotjában nem pusztán egy szépfiút kell játszania, hanem kap egy emlékezetes, igen aggresszív szexjelenetet is.

Véleményünk: A sorozat alaptörténetét olvasván az ember első gondolata az, hogy még egy sorozat a vámpírokról? Muszáj ezt? A pilóta története azonban sodró, a karakterek érdekesek, az első rész sok szálat indít el, szexuális feszültségből sincs hiány, és a történet a furcsa téma dacára sem nevetséges. Vagyis a True Blood az HBO egyik nagy őszi dobása lehet.

Negatívumok: Még keressük őket...

Érdekesség: A Fringe-hez hasonlóan a True Bloodhoz is készült képregény, ez viszont meg is nézhető a sorozat honlapjáról.

-----------------------------

Még bármi lehet belőle - közepes pilotok:

Címe: Raising the Bar (Megemelve a lécet)

Ki adja majd: A TNT - premier: szeptember 1-jén.

Miről szól: Egy csapat ügyvédről.

Kit ismerhetünk belőle: Az ügyvédek hadát Gloria Reuben vezeti, akit a Vészhelyzetből és az Eltűntnek nyilvánítva (1-800-Missing) című sorozatból is ismerhetünk. Az ő egyik kedvenc beosztottját játssza Mark-Paul Gosselaar, akit az Elnöknő (Commander in Chief) c. sorozatban láthattunk például, és ő játszotta a bahreini hercegnőbe beleszerető tengerészgyalogost A tengerész és a hercegnő (The Princess and the Marine) 2001-es tv filmben, ami sokak szerint az évtized egyik legjobb romantikus tv filmje.

Véleményünk: Szinte érthetetlen, hogy kinek juthat eszébe egy 348. ügyvédes sorozatot létrehozni. Emiatt szinte csak mikroszkopikus esélyei vannak a sorozatnak a sikerre. Ami miatt mégis megérdemel egy esélyt, az az, hogy a karakterek jól megírtak, a rendezés is ügyes. Ráadásul beleraktak egy szálat, miszerint az egyik bírósegéd lefekszik a főnöknőjével, hogy az neki tetsző ítéletet hozzon és ezzel segíthessen ügyvéd barátainak - miközben már az első részben kiderül róla, hogy homoszexuális.

-------------------------

Címe:The Mentalist (A mentalista)

Ki adja majd: CBS - premier: szeptember 23-án.

Miről szól: Simon Baker egy mentalistát játszik, aki korábban talk show-kban hasznosította képességeit, majd erre ráunva Kaliforniában bűneseteket próbál megoldani különleges képességeit felhasználva.

Kit ismerhetünk belőle: Simon Baker - az Őrangyal (The Guardian) c. sorozat főszereplője - tökéletes választás volt a főszerepre. Képes lehet úgy elvinni a hátán a sorozatot, ahogy Hugh Laurie viszi a Dr. House-t. A mentalista főnökét Robin Tunney játssza (akit legutóbb a Prison Break első szezonjában láthattunk), számos kisebbségi színésszel kiegészítve. Találunk ázsiai, fekete, sőt indián származású szereplőket is.

Véleményünk: A Mentalist nagy esélye Simon Baker lehet. Furcsa módszerekkel dolgozó, bűnügyeket megoldó figurákat már sokat láttunk - Monk, Columbo stb. A mentalista alaptörténete újat nem hoz, a mellékszereplők sem nyújtanak különlegeset, egyelőre csak Simon Baker miatt nem kerül a pilóta nálunk az alább következő kategóriába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK