Csak a vérünket szívják

Vágólapra másolva!
Szerdán indult a Viasaton a Holdfény című nyomozós sorozat, aminek érdekessége, hogy a főszereplő zsaru vámpír is egyben. Ahhoz, hogy társadalomban tudjon élni, le kellett számolnia néhány elavult szokással (rendes ágyban alszik, nem tart a fokhagymától stb.), így személyén keresztül azt is megfigyelhetjük, hogy a klasszikus vámpír képe mennyit változott az idők során.
Vágólapra másolva!

A vámpírok igen régi lakói a fantázia (vagy félvalóság) birodalmának: vérszívó démonoktól már az ókori görögök is féltek, Asszíriában pedig olyan halottakról beszéltek, akiket nem temettek el tisztességgel, ezért visszajártak, hogy az élőkön oltsák szomjukat. Érdekes, hogy a vámpír alakja (ilyen-olyan formában) szinte minden kultúrában megjelenik, a dél-amerikai indiánoknál ugyanúgy, mint mondjuk Szibéria területén.

A kereszténység felbukkanásával a vámpírt persze a sátánnal hozták kapcsolatba, némileg pozitívabb jelentést csak a XIX. és XX. század fordulóján kapott Bram Stoker Drakulá-jával. Innentől kezdve a vámpír inkább az emberben megbúvó állatot, a sötét ösztönöket személyesítette meg, és ebben a minőségében általában delejes vonzerővel rendelkezett - gondoljunk csak Gary Oldman remek alakítására a Coppola rendezte Drakulá-ban.

A vámpírkép alakulásában Anne Rice hozott újabb jelentős fordulatot, aki a hetvenes években adta ki Interjú egy vámpírral című regényét. Az ő alakjai még tartják ugyan a szokásokat, és a tipikus tulajdonságok közül is bírnak néhánnyal, de már nem egy ódon kastélyban laknak (jelezve kívülállásukat), hanem megpróbálják a hétköznapi emberek életét élni. Innentől pedig, mondhatni, egyenes az út az "integrálódásig".

A fővámpír nemigen érdekelte a tévéseket

Érthető, hogy a vámpírlét mindig is kedvelt témája volt a filmeseknek, tévéseknek: Drakula legendáját például számos műfajban felhasználták már, legyen szó vígjátékról (Drakula halott és élvezi), westernről (A víz nem válik vérré) vagy melegpornóról (Gayracula). Sőt a történetnek az ötvenes években még egy iszlám változata is készült Drakula Istanbul'da címmel, melyből épp csak a vámpírűzés egyik fontos kellékét, a keresztet hagyták el.

Az első ismertebb tévés feldolgozás viszonylag későn jelentkezett, a Mystery and Imagination című sorozat csak 1968-ban szánt egy epizódot Drakula történetének. Az egyszerűen Dracula címet kapott rész Bram Stoker regényét követi, a címszerepet az inkább csak arcról ismerős Denholm Elliott játszotta. A hasonló, minden epizódban más jelenséggel foglalkozó, misztikus sorozatokban rendre lement persze egy-egy vámpíros rész, de a Drakula-sztorira valahogy később sem kattant rá igazán a tévé.

Azt viszont meg kell hagyni, hogy az a pár feldolgozás, ami készült, elég eredeti módon nyúlt a történethez. 1994-ben született például egy Monster Force című rajzfilmsorozat, amelyben Drakula a sötétség fejedelmét, gyakorlatilag magát az antikrisztust testesíti meg. A történet egyébként 2020 körül játszódik, amikor egy csapat high-tech fegyverekkel ellátott tinédzser mérkőzik meg a szövetségbe tömörült gonoszokkal.

Hellsing

Alucard a Hellsing-ben

A fővámpír a japánok agyába is befurakodott, így a hagyományos rajzfilm után látványos anime is készült a történetből. A Hellsing című széria középpontjában egy Alucard nevű vámpír áll, aki hasonszőrű társai közül nemcsak a legerősebb, de a legöregebb is - hogy valójában ki ő, azt könnyen megtudhatjuk, elég csak visszafele olvasnunk a nevét. A sorozat, ha máshol talán nem is, de hazájában mindenképp népszerűvé vált, ezt bizonyítja, hogy a vége után alig négy évvel már egy remake is készült belőle, Hellsing Ultimate címmel.

Olaszországban élőszereplős minisorozatot gyártottak Drakuláról, mely egyszerűen a Dracula címet kapta. A herceget itt Patrick Bergin játszotta, akit a Robin Hood tévéváltozatából is ismerhetünk, de ami számunkra inkább érdekes lehet, az a történet magyar vonatkozása. A címszereplő ugyanis - a régi legenda nyomán - Erdélyben lakik, így a filmnek több része is hazánkban játszódik, a vámpír csapdájába eső amerikai ügyvéd például eredetileg Budapestre érkezik. A sztorit egyébként a jelenkorba helyezték át a készítők, így az ügyvéd nem lovaskocsin, hanem egy Porschéval jelenik meg Drakula váránál.