Vágólapra másolva!
Miközben bizonyos körökben trendi környezettudatosan élni, a legnézettebb kereskedelmi televíziók nem kényeztetik el a nézőket zöld műsorokkal. A közszolgálati csatornák viszont számos, az ökológiával, természettel foglalkozó saját gyártású és külföldi produkciót is sugároznak. Sőt, sokszor a természetfilmekre szakosodott tematikus csatornák választékánál színvonalasabb ismeretterjesztő filmeket kínálnak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió rendszeresen foglalkozik környezetvédelmi témákkal, sok zöld műsort gyárt és vesz át a világ televízióitól. A magyar nézők például az MTV-n láthatják először a BBC ismeretterjesztő dokumentumfilmjeit, köztük a világhírű Attenborough-filmeket.

A BBC Exkluzív-sorozatban a Magyar Televízió olyan természetfilmeket sugároz, amelyeket a brit közszolgálati csatorna a legjobbak között tart számon: A Karib-tenger, karibi világ: Kincses szigetek című vagy a csendes-óceáni Galápagos-szigeteket bemutató dokumentumfilmeket és Sir David Attenborough ismeretterjesztő munkáit. Az m1 2007-ben vetítette a Bolygónk, a Föld című sorozatot. A 25 millió dollár költségvetésű, 11 részes BBC megaprodukció 4 évig 42 ország 200 helyszínén készült 18 forgatócsoporttal és 40 operatőrrel. Az epizódokat a Magyar Televízió közvetlenül az angol bemutató után tűzte műsorára csakúgy, mint Attenborough legutóbbi, Élet hidegvérrel című sorozatát. A Kína vadonjai című, legújabb BBC-produkcióval a 2008-as olimpia földjére kalauzolja el a nézőket a Magyar Televízió.

Az egyik legrégebbi köztévés műsor, a Delta 2008-ban a Föld Éve kapcsán a környezetvédelmi ismeretterjesztést tűzte zászlójára. A műsor a cél érdekében a középiskolásoknak még vetélkedőt is hirdetett "Fedezd fel, mutasd be, védd meg a Földet!" - jelmondattal. A tárgyi tudást és kreativitást igénylő, többfordulós játékban négyfős csapatok mérték össze tudásukat a Földdel foglalkozó tudományágak terén. Többet erről itt.

Az m2-t a Magyar Televízió tudáscsatornának nevezi, mert az a népszerű ismeretterjesztést, az oktatást, a felnőttképzést tűzte ki célul, ezért nagyrészt speciális, közszolgálati tartalmú műsorokat sugároz. Ennek megfelelően a nyári ismétlések után szeptembertől új részekkel jelentkezik a Natura című természetvédelmi műsor is, és a csatornán hamarosan húszrészes Afrika-sorozat indul. Többet itt. Az MTV különben 2008-ban mutatta be a Magyarország nemzeti parkjai című sorozatot, amelyet azóta DVD-n is megjelentettek, s most külföldi tévétársaságok érdeklődnek a vetítési jogok iránt.

A közszolgálati televízió egyik legsikeresebb saját gyártású produkciójának a Zöld 7-es-t tartja, amely iránt több külföldi tévétársaság is érdeklődik, miután a műsor kiemelt projektként bekerült az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének Green on Air elnevezésű produkciójába. A Zöld 7-es a magyar vidék ritka természeti jelenségeiről, geológiai csodáiról, védett növény- vagy állatfajairól, élőhelyeiről számolt be, s a stábot a háttérben természetvédelmi szakemberek segítették. A kisfilmeket naponta ötször vetítette a televízió, a hétvégi adásokban pedig lelkes támogatók - vagyis hivatásos környezetvédők mellett ismert emberek - meséltek kedvenc magyar tájaikról. A nézők kiválasztottak hét települést, Magyarország hét csodáját, amelyek számára a Magyar Televízió egy-egymillió forint értékű társadalmi célú hirdetési lehetőséget biztosított.

A zöld műsorok közé tartoznak még azok az MTV-s produkciók is, mint a Kutyafül-Macskanyelv című kisállat-magazin vagy a Pecatúra nevű horgászműsor, amely a környezet és a természet tiszteletére, szeretetére tanítja a gyerekeket és a felnőtteket. Többet itt.

A Duna is bezöldül néha

A Duna Televízió a kora délutáni Navigátor műsorsávban napi rendszerességgel vetít ismeretterjesztő és természetfilmeket. Az évek óta folyamatosan sugárzott régi kedvenc sorozatok mellett a csatorna a legújabb magyar és nemzetközi műsorokból is válogat. A hamarosan képernyőre kerülő Kincset érő állatok című sorozat például olyan állatokról szól, amelyek különleges státust foglaltak el egy-egy társadalom életében - mint például a krokodil Indiában vagy a selyemhernyó Kínában. Az ORF Univerzum című sorozata mára a Duna Televízió emblematikus ismeretterjesztő műsorává vált. Epizódjait sokszor az esti főműsoridőben is vetítik.

A csatorna környezet- és természetvédelmi sávja a Talpalatnyi zöld elnevezést viseli. A műsorsávon belül látható az azonos című ökológiai magazinműsor, amely a tágabban értelmezett környezetvédelemmel kapcsolatos hazai és a határainkon túli eseményekkel, problémákkal foglalkozik. A Gaia című tematikus műsor azokat az értékeket mutatja be, amelyekkel a magyarok gazdagíthatják az Európai Uniót. Egy-egy kiemelt tájegységet, a térség fejlődését, az ökológiai, természeti értékek megőrzését, a gazdasági változásokat, az ökoturizmust mutatja be úgy, hogy nem feledkezik meg a vidék kultúrtörténeti, néprajzi értékeiről, hagyományairól, legendáiról, meséiről sem. A hetente jelentkező Szerelmes földrajz című rendhagyó portréfilm közéleti személyiségek, írók, művészek, tudósok kedvenc vidékeiről szól - barátok, szakértők, ökológusok bevonásával.

Kertévék: kis zöldség a sztárpletykák közt

Az RTL Klub kifejezetten zöld témájú műsorokat nem gyárt, ám különböző műsoraiban foglalkozik természet-, környezet-, növény- és állatvédelemmel, aktuális kérdésekkel, tendenciákkal. Teszi ezt például a Reggeli-ben és a Fókusz-ban, már amikor nem sztárok táplálkozási szokásairól csevegnek. Bemutatták már, hogyan küzd meg Nápoly a gazdag északolasz városok szemetével, klímakutatót kérdeztek meg arról, a hétköznapi ember hogyan spórolhat meg minél több energiát, és arra kerestek választ, miért alakulnak ki és milyen következményekkel járnak a szokatlanul heves viharok. Beszélgettek Jane Goodall biológussal a főemlősök védelméről és a fiatalok környezettudatos neveléséről, megmutatták, hogyan dolgoznak a magyarországi borzmentők, és azt is a tévénézők elé tárták, milyen körülmények uralkodnak egyes magyar parkerdőkben. A csatorna műsoraiban a szeizmológia tudományát, a földrengést kutató tudósokat, a földrengés-előrejelzések rendszerét is feldolgozták, és szó esett arról is, hogy tíz év múlva vajon milyen üzemanyag hajtja majd a Földön közlekedő járműveket.

A TV2 sem készít kifejezetten zöldműsorokat, ám az Aktív-ban vagy a reggeli Mokká-ban rendszeresen beszámol az aktuális, közvetlen környezetünkkel kapcsolatos témákról. A két műsor gyakori vendége a csatorna geológusa, Juhász Árpád. A két testőr című életmódmagazin pedig sok más téma mellett a környezettudatos gondolkodást is népszerűsíti.

Szerepi Hella