Az amerikai sorozatokban szereplő színészek viszonylag hamar skatulyákba kerülnek, hiszen vannak tipikus hősalkatok, mint ahogy olyanok is, akiket már első pillantásra is alávaló gonosztevőnek gondolnánk. Nyilvánvalóan egy fess kiállású Patrick Dempsey-t inkább elképzelünk amorózónak, mint ahogy a teletetovált Danny Trejóval nem szívesen találkoznánk egy sötét sikátorban.

De éppen ezért is jó szinkronos sorozatokat nézni, hiszen a szinkronizáló színészek sokkal könnyebben tudnak hangjukkal játszani: aki tehetséges, annak nem számít, hogy az egyik napon egy tömeggyilkosnak, a másikon pedig egy hősszerelmesnek kell kölcsönöznie a hangját, és ezt a szinkronrendezők persze ki is kihasználják. Lássuk pár ismert színészünket, akik merőben ellentétes karakterek magyar hangjai!

Sörös Sándor: Andy Brown vs Ramon Salazar

Sörös Sándor igazi hőstípusokat szokott hangjával megformálni, elég csak Tom Selleck Magnum-jára vagy James Woods Sharkjára gondolni, s éppen ezért is volt meglepetés, amikor az Everwood című családi sorozatban dr. Andy Brownt (Treat Williams), a nagyvárosból a festői coloradói hegyek közé költöző orvost szinkronizálta remekül, pedig a visszafogott szerepben és karakterben, ha valami, akkor biztos, hogy nem a hősiesség dominált.

És pláne nem volt hőstípus az a Ramon Salazar (Joaquim de Almeida,), akit Sörös Sándor a 24 3. szezonjában szinkronizált, hiszen a mexikói drogbáró Jack Bauer egyik főellensége már az évad első részében letette névjegyét egy brutális gyilkossággal. Bár idővel megenyhült Bauer és közte a viszony, és egymást segítve dolgoztak, hogy megszerezzenek egy halálos vírust, viszont motivációik meglehetősen eltérőek voltak.

Fesztbaum Béla: Hurley vs Spike

A Pesti és a Vígszínház fiatal művészére nagyjából illik a filigrán jelző, s ennek ellenére egy merész szinkronrendezői döntés következtében ő a magyar hangja a Lost - Eltűntek című sorozat nagy macijának, Hugo Reyesnek, vagyis Hurley-nek (Jorge Garcia), aki koplalás ide vagy oda, úgy tűnik, hogy képtelen lefogyni, azonban a Volkswagen furgonok vezetéséhez remekül ért.

Hurley tipikus ellentéte volt Fesztbaum egyik első szinkronalakítása a Buffy, a vámpírok réme című sorozatban Spike (James Marsters) karaktere. A hidrogénszőke vámpír eleinte még a gimnazista vámpírvadász lány egyik főellensége volt, majd miután szinkronhangváltáson esett keresztül idővel szövetségese és szerelme lett.

Kálloy Molnár Péter: Hiro vs Dan Dority

A meglehetősen jellegzetes hanggal rendelkező Kálloy nem hősöket, hanem karakteres mellékszereplőket gyűjthet szinkrontrófeái közé, s közülük is talán Hiro Nakamura (Masi Oka) az egyik legismertebb. A Hősök egyik legfontosabb, az időmegállítás és teleportálás képességével is rendelkező karaktere már csak azért is lehet különlegesen kemény falat, mert általában ha angolul/magyarul szólal meg, akkor is akcentussal teszi.

És, ha egy jó színész még egy kockafej japán képregény-rajongó által felállított akadályt könnyűszerrel vesz, akkor minden bizonnyal egy borostás és mocskos szájú vadnyugati gyilkos sem okoz neki gondot. Vegyük csak a Deadwood sorozat egyik mosdatlan szájú karakterét, Dan Dorityt (W. Earl Brown), aki az egyik főszereplő, Al Swearengen jobbkeze és ítéletvégrehajtója volt.