Top 5: ellentétes szinkronhangok

Vágólapra másolva!
Az amerikai sorozatokban szereplő színészek viszonylag hamar skatulyákba kerülnek, hiszen vannak tipikus hősalkatok, mint ahogy olyanok is, akiket már első pillantásra is alávaló gonosztevőnek gondolnánk. Nyilvánvalóan egy fess kiállású Patrick Dempsey-t inkább elképzelünk amorózónak, mint ahogy a teletetovált Danny Trejóval nem szívesen találkoznánk egy sötét sikátorban.
Vágólapra másolva!

De éppen ezért is jó szinkronos sorozatokat nézni, hiszen a szinkronizáló színészek sokkal könnyebben tudnak hangjukkal játszani: aki tehetséges, annak nem számít, hogy az egyik napon egy tömeggyilkosnak, a másikon pedig egy hősszerelmesnek kell kölcsönöznie a hangját, és ezt a szinkronrendezők persze ki is kihasználják. Lássuk pár ismert színészünket, akik merőben ellentétes karakterek magyar hangjai!

Sörös Sándor: Andy Brown vs Ramon Salazar

Sörös Sándor igazi hőstípusokat szokott hangjával megformálni, elég csak Tom Selleck Magnum-jára vagy James Woods Sharkjára gondolni, s éppen ezért is volt meglepetés, amikor az Everwood című családi sorozatban dr. Andy Brownt (Treat Williams), a nagyvárosból a festői coloradói hegyek közé költöző orvost szinkronizálta remekül, pedig a visszafogott szerepben és karakterben, ha valami, akkor biztos, hogy nem a hősiesség dominált.

És pláne nem volt hőstípus az a Ramon Salazar (Joaquim de Almeida,), akit Sörös Sándor a 24 3. szezonjában szinkronizált, hiszen a mexikói drogbáró Jack Bauer egyik főellensége már az évad első részében letette névjegyét egy brutális gyilkossággal. Bár idővel megenyhült Bauer és közte a viszony, és egymást segítve dolgoztak, hogy megszerezzenek egy halálos vírust, viszont motivációik meglehetősen eltérőek voltak.

Fesztbaum Béla: Hurley vs Spike

A Pesti és a Vígszínház fiatal művészére nagyjából illik a filigrán jelző, s ennek ellenére egy merész szinkronrendezői döntés következtében ő a magyar hangja a Lost - Eltűntek című sorozat nagy macijának, Hugo Reyesnek, vagyis Hurley-nek (Jorge Garcia), aki koplalás ide vagy oda, úgy tűnik, hogy képtelen lefogyni, azonban a Volkswagen furgonok vezetéséhez remekül ért.

Hurley tipikus ellentéte volt Fesztbaum egyik első szinkronalakítása a Buffy, a vámpírok réme című sorozatban Spike (James Marsters) karaktere. A hidrogénszőke vámpír eleinte még a gimnazista vámpírvadász lány egyik főellensége volt, majd miután szinkronhangváltáson esett keresztül idővel szövetségese és szerelme lett.

Kálloy Molnár Péter: Hiro vs Dan Dority

A meglehetősen jellegzetes hanggal rendelkező Kálloy nem hősöket, hanem karakteres mellékszereplőket gyűjthet szinkrontrófeái közé, s közülük is talán Hiro Nakamura (Masi Oka) az egyik legismertebb. A Hősök egyik legfontosabb, az időmegállítás és teleportálás képességével is rendelkező karaktere már csak azért is lehet különlegesen kemény falat, mert általában ha angolul/magyarul szólal meg, akkor is akcentussal teszi.

És, ha egy jó színész még egy kockafej japán képregény-rajongó által felállított akadályt könnyűszerrel vesz, akkor minden bizonnyal egy borostás és mocskos szájú vadnyugati gyilkos sem okoz neki gondot. Vegyük csak a Deadwood sorozat egyik mosdatlan szájú karakterét, Dan Dorityt (W. Earl Brown), aki az egyik főszereplő, Al Swearengen jobbkeze és ítéletvégrehajtója volt.