Top 10: tévés orvosok

Vágólapra másolva!
Az orvossorozatok rajongói a 2008-as évet minden bizonnyal fekete betűkkel fogják feljegyezni mindenhova. Nem elég, hogy Amerikában az oly kevés kórházas széria közül megbukott Treat Williams Heartland című sorozata, nem elég, hogy a Dokiknak (Scrubs) is valószínűleg a 8. lesz az utolsó szezonja, de még a 15. életévében járó Vészhelyzetnek is istenhozzádot lehet mondani, hiszen az NBC idén jelentette be, hogy a sorozat jövőre már nem folytatódik. Ezen apropóból úgy gondoltuk, hogy összeszedjük kedvenc tévés orvosainkat. Természetesen, mint minden szubjektív lista, a mienk sem lehet teljes.
Vágólapra másolva!

Kórházas sorozatokat sokan néznek. Megfelelő terep a kavaráshoz, a szerelmi szálak kibontásához, és teljes természetességgel érkeznek minden epizódban új arcok, persze páciensként, akik megkavarják a klinikák életét. Tíz olyan dokit szedtünk elő, akik naggyá tették a műfajt.

Dr. Ross (George Clooney)

Doktor Doug Ross a Vészhelyzet-ben (ER) olyannyira eltalált karakter volt, hogy az őt alakító George Clooney-t napjaink egyik legmagasabban jegyzett színészévé és rendezőjévé tette. Pedig amikor indult a sorozat, sokan csak a tipikus sármőr gyerekorvost látták benne. S bár távozásakor, az 5. évad végén is a jóképű gyerekorvost siratta a rajongótábor, a sorozat közben kiderült, hogy közel sem olyan papírmasé karakterről volt szó, mint azt az ember hitte volna. A Vészhelyzet utolsó szezonjának egyébként még az is nagy kérdése, hogy sikerül-e a készítőknek visszacsábítania Clooney-t a chicagói kórház díszleteinek folyosójára. Jelen állás szerint erre nincs esély, de ki tudja, lehet, hogy csak a titoktartás áldozatai vagyunk.

Dr. Green (Anthony Edwards)

Doktor Mark Green sem maradhat ki egy orvosos felsorolásból, főleg ha Dr. Ross is helyet kapott. A Vészhelyzet-ben nagy barát orvosok joviálisabbikja három évaddal "túlélte" barátja sorozatból történő távozását, s ezzel nem csak a Vészhelyzet, hanem a sorozattörténet egyik legszívszorítóbb pillanatával is megajándékozta a rajongókat. A nyolcadik évad végén bekövetkezett halála (http://www.youtube.com/watch?v=3E4p6ivvMUc) ugyanis halhatatlansággal ajándékozta meg őt is és a fiatalon elhunyt Israel Kamakawiwo'olét is, akinek Somewhere Over The Rainbow-feldolgozására búcsúzhattunk el a karaktertől.

Dr. JD (Zach Braff)

Doktor John Dorian a Dokik (Scrubs) főszereplője, narrátora, mindenese, és azzal hívta fel magára a figyelmet (amellett, hogy remek sorozatban főszerepel), hogy megmutatta, egy kórházi sorozatnak nem muszáj a dráma előcsalta könnyekben fürdenie. Bár a Dokik nézésére ugyancsak könnyek között kerül sor, azonban a fiatal orvosgyakornok és barátainak kalandja által előcsalt sírás inkább az önfeledt kacagásunknak köszönhető. Persze a jelenleg nyolcadik szezonját taposó sorozat vetítési ideje alatt neki is volt lehetősége megkomolyodni.

Dr. Andy (Treat Williams)

Doktor Andy Brownt az Everwood című szívhez szóló családsorozatból ismerhetjük és ismerhettük négy teljes évadon keresztül, amíg utol nem érte a szériát a végzete. Bár mindenki Andyje a sorozat ideje előtt is remek sebész volt, felesége halálát követően úgy határoz, hogy feladja remekül fizető praxisát és két, meglehetősen vonakodó gyermekével Coloradóba, a festői Everwood városkába költözik, ahol ingyen dolgozó háziorvosként próbál a helyiek szolgálatára lenni.

Dr. Geiger (Mandy Patinkin)

Doktor Jeffrey Geiger a Chicago Hope kórházban tűnt fel és lett meglehetősen modoros viselkedése miatt sokak kedvence azonnal. Azonban az olykor dalra fakadó, zseniális orvost alakító Mandy Patinkin a második évadban otthagyta a sorozatot, hogy aztán később, a hatodik szezonban ismét visszatérjen. A színésztől azóta sem idegen a Chicago Hope-beli karakterére is jellemző szeszélyeskedés, hiszen a Gyilkos elmék című krimi második évada után is váratlan búcsút intett a készítőknek és a rajongóknak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Dr. Brinkmann (Klausjürgen Wussow)

Doktor Klaus Brinkmannt 71 epizódon keresztül zárhattuk szívünkbe a Klinika (Die Schwarzwaldklinik) című német kórházsorozatban, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Mágenheim doktor Szomszédok-beli feltűnéséig ő volt Magyarország kedvenc orvosa, és minden bizonnyal a sok kereskedelmi adó korában már nem is lesz olyan kórházról szóló sorozat, melynek az epizódjait majdnem a fél ország figyelte hétről hétre. Brinkmann doktor, akárcsak a többiek, a nővérből orvossá érő Christa, az amorózó Udo és Hildegard főnővér, igazi legendákká lettek.

Dr. McDreamy (Patrick Dempsey)

Doktor Derek Shepherd Amerikai jelenleg legnézettebb sorozatának, a Grace kliniká-nak ügyeletes szívtiprója, akinek szerelmi, "se veled, se nélküled" csikicsukiját a sorozat címszereplőjével, Meredith Greyjel hetente több mint 20 millióan kísérik figyelemmel ott és 8-900 ezren itt. A nálunk nemsokára a negyedik szezonjával folytatódó orvosi sorozat a duónak szurkolók számára eleinte sok bosszúságot fog rejteni, de az amerikaiak nemhiába találták fel a hepiendet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Dr. House (Hugh Laurie)

Doktor Gregory House napjaink egyik legnépszerűbb tévés orvosa, hiszen sorozata (naná, a Doktor House) majd minden ország nézettségi listájának elején helyezkedik el, és csak azért használjuk az "egyik" kitételt, mert nem feledkezünk meg arról, hogy az Egyesült Államokban még mindig a Grace klinika a legnépszerűbb a műfajban. Azt pedig talán nem is kell ecsetelnünk, hogy az embergyűlölő orvos, aki szerint minden beteg hazudik, miért is örvend ekkora népszerűségnek. Hiába House pokróc modora, ha valaki megbetegedne, inkább választana egy House típusú orvost, mint egy negédeskedő kollégát.

Dr. Sasszem (Alan Alda)

Doktor Benjamin Franklin Sasszem Pierce százados nevét egy 70-es évekbeli sorozatklasszikus, a MASH révén jegyezhették meg a szép emlékű TV3 nézői és azok, akik a vicces, háborús kórházsorozat első szezonját megvették DVD-n. Az Alan Alda által alakított legendás karakterről azt viszont talán kevesen tudják, hogy 1970-ben, Robert Altman Oscar-díjra is jelölt filmjében még Donald Sutherland játszotta - a film és a belőle készült sorozat legnagyobb közös nevezője a Gary Burghoff által alakított Radar O'Reilly volt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Dr. Tancredi (Sarah Wayne Callies)

Doktor Sara Tancredi, aki a Szökés-ben (Prison Break) szerepelt két teljes évadon keresztül, hogy aztán meglehetősen csúnya véget érjen. A chicagói Fox River fegyház börtönorvosaként múlatta az időt, amikor nagy szerencsétlenségére (vagy szerencséjére?) megismerkedett a szökést tervező Michael Scofielddal, akivel olyannyira egy hullámhosszon voltak, hogy miután utóbbi meglépett a börtönből, ő is csatlakozott hozzá az országot átszelő menekülés során.

A doktornőket külön cikkben elemeztük korábban, a tízes listára nem is fértek fel, így Top 15-öt kellett létrehoznunk a csinos-csábos női orvosoknak és nővérkéknek.