Vacsora Barátok közt

Vágólapra másolva!
Október végén lesz tízéves a Barátok közt, de a stáb tagjai még a hivatalos ünnepség előtt tartottak egy fogadást, ahol a sajtó képviselőit is vendégül látták. Mivel mi Vili bácsi, vagyis Várkonyi András közelébe kerültünk a vacsoránál, leginkább vele beszélgettünk, de a műsor producerével, Kalamár Tamással és a legújabb szereplővel, Opitz Petrával is sikerült néhány szót váltanunk. Merre tart Magyarország legnézettebb napi sorozata, kinek mit jelentett ez a tíz év?
Vágólapra másolva!

Kedd este egy elegáns budai étteremben, az asztaloknál csupa régi ismerős ül: tisztázzuk, nem osztálytalálkozón vagyunk, hanem a Barátok közt színészvacsoráján. Nem derül ki, hogy az ülésrend az újságírók kedvéért alakult-e így (sokan amellett ülnek, akihez a történet szerint tartoznak), mindenesetre a velünk szemben ülő Szőke Zoltán szinte egész végig Varga Izabellával évődik, mintha csak Miklóst látnánk, amint újra összejött Nórával. Németh Kristóf sem esik ki a szerepéből, gyakran odabújik a Kingát játszó Balogh Edinához, a fotósok örömére.

Az asztalokon a Barátok közt logójából átemelt rózsák virítanak, nem cégpénzből, hanem Rékasi Károly jóvoltából, aki minden hölgyet egy szál virággal lepett meg. "Az utolsó magyar úr" - jegyzi meg Várkonyi András, miközben kortyol egyet a borából. Ő maga egyébként amatőr borász, így a pincérrel is kedélyesen elcseveg a frissen kihozott chardonnayról. Az asztalnál csak a friss szereplő, Opitz Petra előtt árválkodik egy pohár, mivel ő nem szereti a bort, és különben is, "kicsi még ahhoz", hogy igyon - marad hát a jól bevált alkoholmentes koktél.

Kalamár Tamás, a műsor producere szerint, amit itt látunk, az már tévétörténelem. Valóban, túlzás nélkül állítható, hisz a Barátok közt már tíz éve képernyőn van, és még a múlt héten is megnyerte a nézettségi versenyt, mind a 18-49-es célcsoport, mind a teljes lakosság körében - a műsorra most 1,79 millióan voltak kíváncsiak, de nem egyszer előfordult az is, hogy kétmillió fölé emelkedett a nézettség. Kalamár szerint mindenképp rendkívül szép eredmény ez a tíz év, de a széria korántsem ér véget a kerek évfordulóval.

A produkció jellegéből fakad ugyanis - és erre Kalamár is rávilágít -, hogy a történetnek nincs határozott íve, gyakorlatilag bármelyik szereplőt be lehet húzni bármilyen szituációba: addig folytathatják tehát a sztorit, amíg akad rá elég néző. A producer elmondja, a következő tíz évre sem készülnek látható koncepcióval, nem tervezik például, hogy erőszakosabbá teszik a szériát, hisz mindig elő lehet állni olyan történettel, ami megmozgatja a nézők fantáziáját. Mindenesetre így is nagy dolog, hogy a viszonylagos fluktuáció ellenére máig egységesen dolgozik az írógárda, és hogy vannak karakterek, akiket ilyen hosszú ideig sikerült életben tartani, anélkül, hogy unalmassá váltak volna.

Körülbelül hét-nyolc színész van ugyanis, aki kezdettől fogva dolgozik a napi sorozatban. Közéjük tartozik Várkonyi András és filmbeli felesége, Fodor Zsóka is: asztalszomszédaink lévén automatikusan megkérdezzük hát tőlük, hogyan érzik magukat tíz év elteltével. "Jaj, valami újat kérdezz, lelkem!" - fakad ki Magdi néni alakítója, de "Vili bácsi" már válaszol is készségesen: "öreg bútordaraboknak" számítanak ők ketten a Mátyás király téren, most pedig olyan, mintha egy lejtő tetejéről néznének vissza az eddigi munkára. Mire Fodor Zsóka megjegyzi, szerinte teteje csak az emelkedőnek van, így aztán el is vitatkoznak ezen egy sort. Tényleg, mint az öreg házasok.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Németh Kristóf nem bújt ki a szerepéből - Több fotó itt!

A két színész egyébként nemcsak a Barátok közt-ből ismeri egymást, kapcsolatuk a való életben is legalább olyan régóta tart, mint a történet szerint: Fodor Zsóka gyors fejszámolás után 37 évvel ezelőttre teszi megismerkedésüket. Kettejük figurája azonban a szappanoperának köszönhetően olyannyira összeforrt, hogy a múltkor Várkonyi András után kiáltott valaki "Magdi anyus"-t az utcán. A színész egyébként több diplomával rendelkezik, így civil megjelenése, beszédmódja teljesen más képet mutat, mint a félművelt házmesteré, Vili bácsié.

Ennek kapcsán Várkonyi színházelméleti fejtegetésbe is kezd, azon morfondírozik magában, hogy mikor lehet hitelesebben megjeleníteni egy szerepet: ha önmagunkhoz hasonló figurát kell játszani, vagy ha valami homlokegyenest különbözőt, amire éppen ezért megfelelő rálátásunk van. Szerinte részeget például mindenképpen jobb józanul játszani, de ellenpéldának rögtön fel is hozza a Tüskevár Matula bácsiját, Bánhidi Lászlót, aki szinte mindig ízes beszédű, fanyar humorú paraszt- vagy munkásfigurákat alakított, és maga is ilyen módon élt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Opitz Petra és az alkoholmentes koktél - több fotó itt!

Gondolatmenetéből egy telefonhívás ugrasztja ki Várkonyit (egy szinkront szervez másnapra), mi pedig átpártolunk az újabb generáció képviselőjéhez, Opitz Petrához. A lány az elmúlt évekről természetesen még nem alkot véleményt, hisz csak június óta forgat a stábbal: ő játssza Bartha Zsolt újonnan előkerült lányát, Lindát. Petrának tetszik a szerep, hisz, mint mondja, "átvihet valamit az apja véréből", mindig van alkalma egy kis csínytevésre. Az apát játszó Rékasi egyébként remek partner, mindenben segíti ifjú kollégáját - a színésznek ráadásul remek humora is van, így arra is képes, hogy oldjon bizonyos szituációkat.

Petra egyébként kortársaival is jóban van, egyelőre a Vandát alakító Kardos Esztert kedveli legjobban a csapatból - ami azért érdekes, mert a szappanoperában épp riválisokká válnak Botond miatt. A (már nem is annyira) új Noémit, Gonda Katát még a középiskolából ismeri (bár Kata épp ballagott, mikor Petra odakerült), aztán pedig együtt jártak színiiskolába is. A vacsora közben véget is ér, a buli a pincehelyiségben folytatódik.