O. J. Simpson: csúcsok után mély szakadékok

Vágólapra másolva!
Fegyveres rablásban, emberrablásban és még tíz másik vádpontban is bűnösnek találta az esküdtszék O. J. Simpsont a hétvégi tárgyaláson. A sportolóból lett színészt több mint egy évtizede felmentették egy kettős gyilkosság vádja alól, a mostani ítélet azonban életfogytiglani börtönt is jelenthet számára. Mit kell tudnunk Simpsonról, azonkívül, hogy nem épp a tisztesség mintaképe?
Vágólapra másolva!

O. J. Simpsont 2007 szeptemberében tartóztatták le, mert öt társával együtt megpróbált kirabolni két sportrelikvia-gyűjtőt. A többi tettes vallott Simpsonra, az esküdtszék pedig mind a tizenkét vádpontban bűnösnek találta. A színész kezdetben igen könnyedén, a tőle megszokott flegmasággal viselte a pert, de mára talán ő is belátta, hogy nem csak játékról van szó: tettéért akár harminc évet is kaphat, ami esetében valószínűleg életfogytiglant jelentene, tekintve, hogy idén már a hatvanegyet töltötte be.

Simpson a hatvanas, hetvenes években az amerikaifoci-ligában vált sztárrá, kétszer is elnyerte az év játékosa címet, sőt a mai napig tartja a legjobb futójátékos rekordját. Színészkedni már sportkarrierje idején elkezdett, visszavonulása után pedig nemcsak hazájában, de a Csupasz pisztoly-sorozat révén szinte az egész világon ismertté vált. Nagyobb hírnévre már csak 1994-es perével tett szert, amikor is feleségének és annak szeretőjének meggyilkolásával vádolták. Simpson a tárgyalások során többször ellentmondásba keveredett, sőt DNS-nyomot is találtak tőle a helyszínen, végül mégis felmentették.

A színész számos televíziós munkában is részt vett, sőt miután népszerűsége igencsak megcsappant a kettős gyilkosság vádjával, szinte a tévé nyilvánossága tartotta el. De ne szaladjunk ennyire előre: Simpson színészi pályafutását is tévésorozatokban kezdte, első szerepét 1967-ben kapta a Dragnet című krimiszériában - ennek felújított változatát (Al Bundyval, vagyis Ed O'Neillel a főszerepben) itthon is láthattuk Dragnet - Gyilkossági akták címmel. Ezután további vendégszerepek következtek nálunk kevéssé ismert sorozatokban, az Ironside-ban, a Medical Center-ben és a Cade's County-ban.

Simpson kisebb szerepet kapott olyan mozifilmekben, mint a Pokoli torony és a Kasszandra-átjáró, majd 1977-ben ismét egy tévés munka következett, egy epizódnyi vendégszerep a feketék rabszolgasorsát bemutató Gyökerek-ben. Az Alex Haley azonos című regényéből készült minisorozatot mi legtöbbször Kunta Kinte nevével azonosítjuk, de azt is illik róla tudni, hogy bemutatása idején az amerikai tévétörténet legnézettebb műsora volt.

Két évvel később Simpson már saját filmgyártó céget alapított Orenthal Productions címmel - jellemző, hogy a vállalatot magáról nevezte el, az O. J. ugyanis az Orenthal James rövidítése. A cég kifejezetten tévéfilmek készítésére szakosodott, melyeknek főszerepében is Simpsont láthattuk: 1979 és 1983 között négy ilyen alkotás született, a Goldie and the Boxer és folytatása, a Goldie and the Boxer Go to Hollywood, egy magánhekus drognyomozását bemutató Cocaine and Blue Eyes, illetve a Detour to Terror, melyben három bűnöző terrorizál egy busznyi turistát.

Forrás: Getty Images

O. J. a mostani tárgyaláson

A nyolcvanas évek végét és a kilencvenesek elejét a Csupasz pisztoly-filmek uralták Simpson munkásságában, de ez idő tájt vállalt először nagyobb szerepet egy tévésorozatban, egy fiktív amerikaifoci-csapat történetét feldolgozó 1st & Ten-ben. A színészi karriert 1994-ben kettétörte a gyilkosság vádja, az ennek kapcsán lezajlott tárgyalássorozat viszont maga is jelentős tévés eseménnyé vált: az élőben közvetített per végét, vagyis az ítélethirdetést olyan sokan kísérték figyelemmel, hogy New York utcái szinte kiürültek - mint majd' tíz évvel később, a Jóbarátok utolsó részének vetítésekor.

A színész azóta is szinte csak a gyilkossági ügy kapcsán maradt képernyőn, ráadásul ő maga is sokszor visszautal a szomorú esetre, általában igencsak ízléstelen formában. Egy 1998-as tévéinterjú során például egy banánnal megtámadta a műsort vezető Ruby Waxet, miközben a Psycho zenéjét dúdolta; három évvel később pedig azzal az ötlettel állt elő, hogy ő szeretné közvetíteni Robert Blake perét - az ügy kísértetiesen hasonlított az ő esetéhez, Blake ugyanis szintén színész volt (láthattuk például a Hidegvérrel vagy a Lost Highway - Útvesztőben című filmekben), akit felesége meggyilkolásával vádoltak.

A Juiced előzetese, az erősen átmaszkírozott O. J. Simpsonnal:


Simpson aztán Juiced címmel készített átverős, kandikamerás műsort, persze ebből sem hagyhatta ki a szomorú esetre való visszautalást. Amellett, hogy különböző maszkokban és jelmezekben tűnt fel, önmagát is eljátszotta: egy jelenetben például híres fehér Fordját próbálta meg eladni, amivel annak idején a rendőrök elől menekült - az érdeklődők meggyőzésére azt bizonygatta, hogy az autó gyorsaságának köszönhetően milyen sokáig sikerült leráznia üldözőit.

O. J. a későbbiekben is jóformán csak saját ügyéből élt: 2006-ban könyvet írt If I Did It, vagyis Ha én tettem volna címmel, melyben részletesen leírta, hogy ő maga hogyan követte volna el a gyilkosságot. A könyv végül nem jelenhetett meg, mert a színészt többen azzal támadták, hogy a fikció álcájával akar hülyét csinálni mindenkiből, valójában az igazságot tálalja művében. Simpson legutóbb a felmentésekor viselt öltöny elárverezésével akart pénzhez jutni - valószínű azonban, hogy most már nem kell ügyeskednie, az állam élete végéig el fogja tartani.