Bruce Lee ötven darabban

Vágólapra másolva!
Bruce Lee halála után 35 évvel elkészült az első kínai tévésorozat a kung-fu sztárról: úgy tűnik, a harcművészt még ma is meg lehet tenni nemzeti hősnek.  
Vágólapra másolva!

Bruce Lee San Franciscóban született, gyerekkorát pedig Hongkongban töltötte: ennek ellenére világéletében kínainak vallotta magát, és a filmjeiből is hazafiasság áradt, szinte mindig külföldiek ellen harcolt. Érthető, hogy a kínai kormány afféle nemzeti hőssé avatta, igaz, már csak halála után.

A kínai állami televízió vasárnaptól minden eddiginél részletesebb, ötven epizódból álló életrajzi sorozatot sugároz Bruce Leeről, amelyből még azt is megtudhatjuk, hogy a rettenthetetlen harcművész irtózott a csótányoktól. Persze a kommunizmusról vallott személyes véleménye most sem derül ki, így alakja könnyen egy hazafias propaganda eszközévé válhat.

A színész családja mindenesetre így is jóváhagyta a The Legend of Bruce Lee forgatókönyvét, sőt lánya, Shannon Lee Keasler executive producerként is megjelenik a stáblistán. Magát Bruce Leet Danny Chan alakítja, aki nyilatkozatában rávilágított a harcművész egyoldalú ábrázolására: "Mi csak a dicsőséges oldaláról ismertük Bruce Lee-t, ahogy győztesen kikerült a küzdelmekből. Azt nagyon kevesen tudták, hányszor sérült meg" - mondta.

Bruce Lee egyébként - színész szüleinek köszönhetően - már három hónapos korától kezdve szerepelt filmekben, elsőként a Golden Gate Girl-ben kellett egy síró csecsemőt "eljátszania". Később a Sárkány néven vált ismertté, és a nyugati világgal is megismertette a kung-fut, talán legismertebb filmjét, A Sárkány útjá-t ő maga is rendezte. 32 évesen hunyt el, halálának körülményei máig tisztázatlanok.