Magyarországon a showmanek királya

Vágólapra másolva!
Fábry Sándor nagytestvérei, vagyis a késő esti talkshow-kat vezető amerikai kollégák között az egyik legnagyobb arc David Letterman, aki több évtizede a pályán van, és a mai napig óriási hatással van az amerikai közvéleményre. Cinikus, olykor abszurd humorát végre a magyar nézők is megismerhetik: az AXN-en október 27-től minden hétköznap jelentkezik a Late Show with David Letterman.   
Vágólapra másolva!

Az AXN ráadásul eredeti nyelven, magyar felirattal sugározza a show-t, így mindenképp átjön annak sajátos íze - viszont az is igaz, nem lehet majd a szinkronra fogni, ha valakinek mégsem jön be a műsor. A Late Show már 1993 óta fut a CBS műsorán, az AXN azonban nem a régi adásokat szedi elő, hanem a mostani műsorfolyamba kapcsolódik be, tíz-tizenkét nappal az amerikai sugárzás után vetíti az egyes részeket. A különbség csak annyi, hogy nálunk nem késő esti lesz a talkshow, a csatorna ugyanis 20.00-ra ígéri a kezdést.

Október 27-től tehát minden hétköznap jó adag humort kapunk a hatvanegy éves Lettermantől, addig is nem árt azonban megismerkedni eddigi munkásságával. A komikus - saját bevallása szerint - Paul Dixon hatására választotta a televíziós pályát, de eltartott egy ideig, mire példaképéhez hasonlóan talkshow-t vezethetett.

Kezdetben helyi (indianapolisi) tévécsatornáknál és rádióállomásoknál vállalt állást, a tévében hírolvasó és időjárásjelentő volt - persze már ezt sem a szokványos módon csinálta, főnökeit rendre kiborította azzal, hogy valami oda nem illőt kevert mondandójába. Az időjárásjelentésnél például azon elmélkedett, hogy a meteorológiai térképen miért nincsenek jelölve az országhatárok, egyszer pedig egy "szimpla" viharnak gratulált ahhoz, hogy sikerült elérnie a hurrikán fokozatot.

A rádióban már interjúkat is készített, de ez még korántsem az a műfaj volt, amiben később kiemelkedett: leginkább egy ifjúsági szervezet tagjait faggatta jövőbeni terveikről. 1975-ben költözött a szórakoztatás fellegvárába, Los Angelesbe, ahol felvették egy sitcom írógárdájába, közben pedig stand-up komikusként lépett fel egy klubban. A képernyőn a rövidéletű Starland Vocal Band Show-ban jelent meg először: a rendkívül alacsony nézettségre utalva, azóta is viccelődik azon, hogy szerencsére senki nem látta akkori alakítását.

Ezután feltűnt többek között az Egy úr az űrből egyik epizódjában, és több játékos vetélkedőnek is házigazdája lett. Fanyar humorára aztán felfigyelt a tévés legenda, Johnny Carson is, aki Letterman mesterévé vált, saját show-jában számtalan alkalommal szerepeltette az (akkor még) ifjú titánt. 1980-ra a tanítvány már saját műsort érdemelt ki, igaz, ekkor még csak a reggeli idősávban: ez volt a The David Letterman Show, amely két Emmy-díjat kapott, és a kritikusok is méltatták - épp csak nem nézték elegen, így a produkciót néhány hónap elteltével le is vették a képernyőről.

CBS

Letterman Paris Hiltont faggatja

A nagy áttörés 1982-ben következett be, amikor Letterman megkapta első késő esti talkshow-ját, a Late Night with David Letterman-t. A showman azóta is ebben a műfajban utazik, csak - mivel nem kapta meg Johnny Carson műsorát annak visszavonulása után - közben átnyergelt az NBC-ről a CBS-re, ahol már a jelenlegi címmel, a Late Show with David Letterman keretében végzi tevékenységét. Nagyobb megszakítás nélkül 26 éve szórakoztatja tehát a nézőket - ami óriási dolog, tekintve, hogy Fábrytól eltérően nem kéthetente jelentkezik, hanem minden hétköznap új műsorral áll elő.

Népszerűségének titka a már említett fanyarságban keresendő, amit emberileg el lehet ugyan ítélni, de tény, hogy roppant szórakoztató. Letterman beszélgetőtársait is sűrűn bombázza cinikus megjegyzésekkel, így nem meglepő, hogy azok olykor hevesen reagálnak: Cher egy alkalommal leseggfejezte a műsorvezetőt, de például Shirley McLaine is eléggé felkapta a vizet, mikor nála járt. A showman ugyanakkor sok mindenre rá tudja venni vendégeit: Drew Barrymore megmutatta neki a mellét, a Magnum szerepéből ismert Tom Selleck pedig egy lavórba nyomta a fejét, és úgy utánozta egy motorcsónak hangját.

CBS

Letterman Madonnával lovagol

Letterman ráadásul mindezt úgy csinálja, hogy közben nem válik hatásvadásszá - amolyan ellensúlyozásként műsorát számos kreatív, vicces elemmel is dúsítja, melyek időről időre visszatértek/visszatérnek: ilyen például a tízes toplista (ami rengeteg témában készült már), a válaszolás az (állítólagos) nézői levelekre vagy a Stupid Pet Tricks, vagyis kisállatok ostoba trükkjei. Letterman nemcsak másokat, de önmagát is ironikusan szemléli, így soha nem átall hülyét csinálni magából azáltal, hogy hihetetlen jelmezekbe bújik vagy különféle mutatványokat hajt végre.

A testével amúgy is sokat játszik, a fizikai humorra is épít: rettentő hangosan köszörüli a torkát, szünetet tart, hogy megtörölje a szemüvegét, azt mutatja a közönségnek, hogy mennyire lenőtt a haja, a ceruzájával megdobja a kamerát (ilyenkor üvegcsörömpölés hallatszik) vagy (főleg a korai adásokban) más tárgyakat hajigál a nézők közé. És akkor a show igényes zenei részéről még nem is beszéltünk: országos sugárzású produkciók közül itt játszott először az R.E.M., a Foo Fighters pedig dél-amerikai turnéját szakította meg, hogy fellépjen a műsorban.

Drew Barrymore kivillantja a cicijét:


A fentebb vázolt sokoldalúsággal Letterman olyan egyénien bolond képet teremtett magáról, hogy nem is lehetett más sorsa, mint kultfigurává válni - a show késői időpontja miatt elsőként a főiskolások körében. Véleményformáló szerepe tagadhatatlan, ezért is tud megtenni olyan lépéseket, melyek mások számára kínosak lehetnek: 2001. szeptember 11. után a komikusok közül ő tért vissza először a képernyőre (bár szokatlanul komolyan kezdte műsorát), és az írósztrájk idején is ő kötött először különmegállapodást az írókkal - ekkor a sztrájk ideje alatt növesztett szakállal jelent meg, majd közölte: "Két hónapig tartott, de végre kint vagyok a rehabról".

Lettermant 1984 óta minden évben jelölik Emmy-díjra (ezekből többet meg is kapott), jelenleg pedig körülbelül 38 millió dollárt keres évente. Nézettségben csak Jay Leno múlja fölül, aki annak idején elhalászta előle az eredetileg Johnny Carson vezette show-t - Leno az elsőségét valószínűleg annak köszönheti, hogy kevésbé szofisztikált eszközökkel dolgozik, mint Letterman, így szélesebb réteget is tud megszólítani. Mindenesetre ő a tervek szerint 2009-ben visszavonul, Lettermannek pedig 2010-ig biztos szerződése van a CBS-szel.