Vágólapra másolva!
A Cartoon Network egy rajzfilmklasszikus felélesztésén dolgozik: újra itt a Rózsaszín párduc.  
Vágólapra másolva!

A Cartoon Networkön a tervek szerint 2009 őszén kerül adásba a Pink Panther & Pals, amely 26 új epizódban mutatja be a Rózsaszín párduc kalandjait. A rajzfilmsorozatot valószínűleg itthon is láthatjuk majd, hisz a csatorna világszerte azonos időben szeretné megkezdeni a sugárzást.

A szériát már készítik Los Angelesben és Jordániában - az MGM ugyanis egy jordániai céggel közösen felügyeli a munkálatokat. Az MGM televíziós részlegének társelnöke, Gary Marenzi a Hollywood Reporternek elmondta, a Cartoon Network mellett sok nemzetközi cég érdeklődött a felújított Rózsaszín párduc iránt.

A Pink Panther & Pals az ismertnél fiatalabban, izgága tinédzserként mutatja be hősünket, aki barátaival együtt számos kalamajkába keveredik. A régi karakterek közül többen maradnak, de lesznek újak is, az eredeti sorozat jellegzetes zenéjéhez pedig nemigen nyúlnak hozzá. Az MGM a szériához kapcsolódó termékek kibocsátását is tervezi.

Hogy is volt?

Az első Rózsaszín párduc film - Jacques Clouseau detektívvel, azaz Peter Sellersszel - 1963-ban került a mozikba. A zenéjét, amit szinte mindenki hallott már és fel is ismer, Henry Mancini szerezte. A párduc tehát eredetileg az azonos című, élőszereplős film nyitó- és zárójelenetében kapott szerepet, majd a következő évben már önálló műsorszám vált belőle. A figura aztán képregényen kultikus státusát valószínűleg annak köszönheti, hogy sokkal furcsább, abszurdabb, mint a korabeli rajzfilmek hősei.


Leonardo és a párduc

126 rövid rajzfilmben, 3 főműsoridős különkiadásban és tíz tévéshow-ban szerepelt a laza figura. Röviddel a start után Friz Freleng rendezésében 1964-ben díjat nyert a The Pink Phink mint legjobb animációs rövidfilm, ezután pedig sokáig nem volt megállás. A hatvanas évek végén vasárnap délelőtt jelentkezett a kultikussá vált párduc az NBC képernyőjén, aztán egy időre a hatperces és félórás verziókat váltotta a hosszabb, 90 perces formátum, de 1977-ben visszatértek a rövidebb adásokhoz. Egy évvel később, kilenc esztendő NBC-vetítés után az ABC-re került az USA-ban, itt még 16 epizódot, új kalandot láthatott az érdeklődő.

Nyilvánvalóan hatással volt az amerikai popkultúrára. Az animációs műfaj egyik leglazább, leghippisebb arcának tartott figura a rajongói szerint akkor veszítette el gyermekkori báját, mikor először megszólalt - legalábbis a jumptheshark.com látogatói szerint. Érdekes lehet még, hogy a Rózsaszín párduc egyfajta szimbóluma lett a hetvenes évektől az amerikai melegjogokért küzdő szervezeteknek.


Egy nyugtalan éjszaka

A párduc képregényként is igen sikeres lett, 1971 árprilisában bukkant fel először a standokon és a gyerekek kezében, majd 1984-ig 87 önálló újságban szórakoztatta a vevőket. A kilencvenes években feltámadt, egy kilencrészes széria jelent meg róla. A karakter egyértelműen termék lett, megjelent lemezen, reggeli gabonapehely formában, lottófajtát próbáltak elsózni vele, süteményt készítettek és nevével próbálták eladni. 1993-ban videójáték is jelent meg ezzel a figurával.