Barátok közt-mozifilm: még csak ötlet

Vágólapra másolva!
Akármilyen töretlen is a siker, egyelőre nem készül mozifilm a Barátok közt szappanoperából, és ennek az időhiány a fő oka, ugyanis kedv lenne hozzá - árulta el az [origo]-nak Kalamár Tamás producer, aki tíz éve áll a produkció élén. A produkció október 26-án ünnepelte tizedik születésnapját, és igen jó nézettséget szállít rendre.
Vágólapra másolva!

Milyen elvárásai voltak a Barátok közt elindulásakor, tíz évvel ezelőtt?
-
Természetesen sikert vártam, mert ez a műfaj nem kísérleti nyúl alapon működik. Az anyacégünk életében nem a Barátok közt volt az első napi sorozat, ezért ők tudták, mire számíthatnak. A technikai dolgokat, a felszerelést természetesen átvettük, de a történetet az országra találtuk ki.

Mennyi idő múlva derült ki, hogy az RTL Klub vezetése elégedett a produkcióval?
- Körülbelül fél év alatt értük el azt a nézettségi szintet, ami alapján már sikernek számított a sorozat. Addig a csatorna türelmes volt, és ezt később sem bánták meg.

Mi a véleménye arról, hogy a TV2-nek máig nem sikerült elérnie a Barátok közt nézettségét?
- Az, hogy valamit nagyon jól csinálunk. Pedig a TV2 mindennel megpróbálkozik, még olyan dolgokkal is, amik időnként a jó ízlés határát is súrolják. Eddig még nem sikerült feljönni a mi szintünkre, még ha egy-egy nap jobb is a nézettségük. És most nem a Jóban Rosszban-ról beszélek, mert annak kifejezetten örülök, hogy van még egy napi sorozat az országban. Bőven elférünk egymás mellett.

Mit szól ahhoz, hogy a szappanopera mára intézményesült?
- Szerintem ez így természetes. A tíz év alatt mindenkinek kialakult a saját feladata. Pontosan tudjuk, hogy mi az az állandó karakterszám, amivel jó dolgozni és a háttérben milyen munkaerőre van szükség. Százan dolgozunk a produkcióban. De mindent az események mozgásában kell nézni: a kezdeti tizennyolc szereplőből ma hét van velünk. Ebben szerencsések vagyunk, mert külföldön ritka az, hogy egy napi sorozatban tíz év után is ennyien megmaradjanak a kezdő színészi stábból. Abba, hogy ilyen kicsi a fluktuáció, az is belejátszik, hogy innen a színészeknek a színházakon kívül nincsen hova menniük. Nehéz a piacon mást találni.

Más csatornák nem próbálták meg elcsábítani a produkciót?
- El tudom képzelni, hogy más csatorna is örülne a Barátok közt-nek, de jól megvagyunk az RTL Klubbal. A magyar tévés piac egészen más, mint a nagy európai országok piaca, ahol több nagy tekintélyű csatorna is jelen tud lenni. Egy biztos, az RTL Klub jól teljesíti a nézettségi elvárásokat, és ehhez a Barátok közt nagyban hozzájárul.

Részeg tombolás a régmúltból

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=zh4r7vLY4mzLoRuy


Nem gondolt arra, hogy a szappanopera átdolgozva a moziban is megállná a helyét?
- Dehogynem, csak még nem találtam meg a megfelelő történetet. Ötletként már felmerült, de inkább csak álom maradt, mert akármilyen jópofa dolog lenne egy film, borzasztó sok plusz munkát jelentene. Már azt is nehéz megoldani, hogy mikor forgassunk. Napi sorozat lévén, reggeltől estig dolgozunk, hiszen hetente egy játékfilmnyi hosszt forgatunk. Ez hatalmas mennyiség. Ennyi munka után a nyári szünetben valóban pihennünk kell. Egyébként lenne kedvem más produkcióban is részt venni. Volt már rá példa, mert a Szeress most! is a mi gyártásunkban futott. Az a kérdés, a magyar piac elbír-e még egy sorozatot.

Kinga szenved:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=QCekEbxR4n03k54g


Számíthatnak a nézők drasztikus változásokra a közeljövőben?
- Olyanra, amit észre is vennének, biztosan nem, mert sokan, majdnem két millióan nézik a sorozatot, ezért nem lehet, nem szabad változtatni. Ügyelünk arra, hogy minden a megszokott legyen. Amikor két és fél éve új stúdióba költöztünk, akkor sem változtattunk semmit a díszleten.

Igaz az, hogy tíz év eltelte után is naponta megjelenik a forgatásokon?
- Persze! Hogy a fenébe ne? A produkcióban mindenkinek megvan a maga munkája. Az enyém az, hogy ott legyek.

Szerepi Hella