RTL-dzsungel vagy TV2-szavanna?

Vágólapra másolva!
Tetszik vagy sem, a magyar tévéző - miközben szidja a valóságshow-kat, mint minden baj forrását - jóformán csak tévés realityket követ, nem véletlen a Vacsoracsata, a Hal a tortán vagy a Celeb vagyok kiváló nézettsége. Az RTL-es dzsungelkalandnak pár nap múlva vége, a TV2-es szafari a héten kezdődött: ugyan más a műfaj, de valahol mégis hasonló. De miben is?
Vágólapra másolva!

Könnyen folytatódhat az Igazúnál forgatott Celeb vagyok, ments ki innen, mivel ragyogó számokat produkál a reality - és ahogy a klubok sem válnak meg szívesen a minden meccsén mesterhármast szerző argentin csatártól, hanem inkább előteremtik a pénzt, amit kér, így a csatornák sem dobnak ki ok nélkül egy-egy formátumot. "Az első adás óta kimagasló számokat hoz a műsor. Sikeres műsornál pedig mindig felmerül a folytatás lehetősége, és ezek a feltételezések gyakran be is jönnek" - válaszolták sejtelmesen az RTL-nél az [origo] kérdésére. A tavaszi folytatás valószínűtlen, de 2009-ben, ősszel még lehet újabb dzsungelkaland. Szombati hír szerint amúgy vizsgálódnak az argentinok, mert a helyi hatóság szerint engedély nélkül forgatnak a magyarok hetek óta. Tárgyalás hétfőn, bövebben itt.

Forrás: RTLklub

A TV2 újfent hagyta magát megelőzni, szerintünk késve jött ki az afrikai kalandshow-val. Bár a legtöbb néző csak annyit lát ezekből a műsorokból, hogy itt is 11, ott is 11 tévésztárt mutogatnak bőszen, dzsungel van itt és ott is, és szavazni lehet "értékes nyereményért" - valójában a realityn belül más kategória a kettő. A sztárok a fejükre estek például olyasmi, mint a Senorita Szöszi - kamerával követnek magyar hírességet, ha van érdekes dolog, felveszik, ha nincs, akkor kreálnak olyan helyzetet, hogy meglegyen a napi egy óra. De nem is szaporítjuk tovább a szót, nézzük, miben hasonlít és miben más a két műsorsorozat!

Forrás: TV2

Celeb vagyok 2.

A sztárok a fejükre estek

Költség

10 millió forint fölött adásonként - nem hivatalos adat.

10 millió alatt egy-egy adás - becsült adat (érdekesség, hogy az USA-ban pontosan lehet tudni, mennyibe kerül egy-egy sorozatepizód, mennyi a szereplők gázsija, de itthon erről nem szeretnek beszélni a csatornák).

Stáb mérete

250 fő, száznál több magyar, a többi argentin.

70 fő.

Időtartam

17 adás, plusz a Celeb vagyok... újra együtt, emlékező műsor.

Egy hónap.

Látvány

Nem a szép tájakért nézik, mert jóformán az egész egy tisztáson és egy patakparton zajlik, a trópusi esőket leszámítva akár a Bükkben is forgathatnák. Az első egy-két adás persze mutat szép tájakat, légifelvételeket, vízesést.

Az első két adás látványos volt: vízesések, bungee jumping, rafting, vadállatok, afrikai piac, szavannák. Képileg így mindenképp erősebb, mint a riválisa.

Formátum

Az RTL Klub fizetett a licencért a Granada nevű cégnek, hogy átvehesse az I'm celebrity... get me out of here! című show-t. Bevált formátumról van szó, ami több országban sikert aratott, így a casting és az időzítés vált igen fontossá.

Frei Tamás dolgozta ki a realityt, ami azonban sok elemében nyúlásnak tűnik, van benne a sima sztárkövetős műsorokból, mint a Győzike vagy a Senorita Szöszi, ugyanakkor nagyon emlékeztet az Amazing Race-re

Műsorvezetők

Az RTL Jolly Jokere, Sebestyén Balázs és régi munkatársa, Vadon János. Sok cinizmus, irónia, humor jellemzi őket, be-beszólnak távolból a szereplőknek, ami a fiatal nézőknek vicces, az idősebbeknek már kevésbé. Van, akinek tenyérbemászó a stílus, a káröröm, másnak viszont igen tréfás. A nézettségi adatok szerint gyerekek és a 60 fölöttiek is nézik, különösen a nők.

A nagyon sok műsorban már látott Liptai Claudia hozza formáját, aki korábban szerette, itt is elnézegeti. A Popdaráló műsorvezetőjét, Kovács Áront kapta társnak, jó választás, humora is van, noha nem olyan gunyoros, mint RTL-es kollégái.

Promóció

Iszonyatos mennyiségben. Reggeli, Fókusz, és Lilu egy komplett műsort vezényel le minden délután, amikor rokon, barát és jöttment celeb magyaráz arról, ki miért pityergett 11 171 kilométerrel odébb (kiszámoltuk, annyi). Az első szériában itt kezdték el, hogy az időjárás-jelentés során pár szóban közölték, milyen idő vár a dzsungellakó celebekre.

Aktív, Mokka, de a reggeli és a Tények-ben is látható időjárás-jelentésekbe beleveszik, hogy a Viktória vízesésnél épp hány fok van, vagy Botswana mely részén várható könnyed zápor.

Nézőszám

Kétmillió.

1,2 millió néző.

Felszerelés

Húsznál több kamera, és akárcsak a Való Világ-ban, itt is 24 órában veszik a szereplőket, hogy ne maradjon esemény rögzítés nélkül.

Egy-két kamera dolgozik legfeljebb egy időben. Ha érdekes dolog alakul, veszik, ha nem, akkor kikapcsolva marad.

Időzítés

Mivel megelőzte a riválist, az időzítés mindenképp jó. Ráadásul minél hidegebb van, annál többen tévéznek este: nyáron 2/3 ennyi néző követte volna.

Állítólag Frei bő egy éve ezt tervezi. Miért nem jött ki vele a TV2 szeptember végén? Így a legtöbb néző csak legyint, mondván: másolat - holott más a formátum is.

Meglepetésember

Akit egyáltalán nem várunk volna ilyen műsorba, az Janics Natasa, még akkor is, hogy előtte feltűnt már RTL-es realityben. Pénze van, igen népszerű olimpiai sikerei miatt, nem érthető, mit keres ott, ahol enni sem adnak rendesen, és sportolni sem tud.

Fiala János - ő az, akit legkevésbé vártunk ilyen kertévés műsorba. Mivel könyvet írt, ami most jelent meg, ennek promóciója lehet az út. A másik nagy meglepetés Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter szerepeltetése, ezt végképp nem tudjuk hova tenni.

A jó nő

Minden reality alapeleme a "jó nő", aki miatt a műsor iránt nem érdeklődő férfiak is odakapcsolnak. Itt elvileg a Britney-imitátorként feltűnt Zimány Linda lett volna az, de Sütő Enikő vagy Keleti Andrea is remek formában van.

Voksán Virágot szemelte ki Frei arra, hogy férfiakat is a képernyő elé ültessen, nem is véletlen, hogy hamar bikinire vetkőzött. Nála viszont természetesebb és csinosabb Csősz Boglárka.

Napi hisztéria, balhé

Alapvető eleme a valóságshow-knak, ha nincs balhé, akkor kreálni kell. A Celeb vagyok 2. szériájában Delhusa Gjon volt, aki naponta anyiszor sértődött meg, mint egy komplett gimnáziumi lányosztály.

Nem volt túl ötletes húzás Oláh Ibolyát betenni egy ilyen műsorba, mivel amúgy is azt hallani róla, hogy kissé antiszociális, nehezen illeszkedik be. Persze a rafting sem tetszett neki, és már a 3. adásnapon haza akart menni - miközben sok más ember örülne egy afrikai kalandnak.

Sírás

Szintén nélkülözhetetlen elem. Tóth Gabi korai pityergéseivel kezdődött ez első rész, majd a szerdai adásban már annyian sírtak, hogy az operatőr bokáig állt a könnyben, gumimatracról kellett dolgozni.

A műsor általunk látott részeiben nemigen közelített kamera női könnycseppre, nem volt minidráma. Kozsó persze elérzékenyült, hiszen neki nagy lelke van, mint tudjuk.

A gyáva

A gyáva, pipogya karakter, akin lehet nevetni. Természetesen Pákó az, akit azért küldtek oda, hogy megszeppent gyerekként rikoltozzon, ha pókot lát.

Az első adásban, a bungee jumping során kiderült, hogy Fiala, Bódi Guszti vagy a melák Fekete László nem mer sem ugrani, sem sziklát mászni, miközben a jóval bátrabb nők percenként zuhantak le 111 méter mélybe.

Kínos jelenet

Benkő Dániel pucérkodásához fogható nem volt a második menetben.

Kozsó egyszer a szavanna közepén kiosztott két-három szendvicset soványka, fekete, helyi gyerekeknek, majd igyekezett meghatódni, elérzékenyülni, imázsát építve. Egy perc volt, mire sikerült egy könnycseppet elővarázsolnia.

A neheze

"A legnagyobb nehézséget természetesen az okozza, amit ember nem tud rendbe hozni, azaz az időjárás. Egyrészt a szereplők, másfelől a stáb életét is megnehezíti egy-egy hatalmas eső, amely többször már a műholdkapcsolatot is megszakította, ráadásul a dzsungeltábor megközelítése a stábtagok számára szintén nagyon nehézzé válik ilyenkor" - válaszolta az RTL Klub a kérdésünkre.

"Leginkább a közvetítés körülményeinek megteremtése a bonyolult. Hétről hétre újabb tábort építenek a stábtagok, külön vágósátor és technikai sátrak vannak, az anyagot pedig műholdon lövik át. A közvetítésért felelős ember a brit hadsereg technikai tisztje, aki megjárta az iraki háborút is" - válaszolta kérdésünkre a TV2.

A csatorna kedvence

"Természetesen vannak, akik kitűnnek, mások kicsit visszahúzódóbbak, de azért nem lenne szerencsés kiemelni egy-egy embert, mert a műsornak éppen az a lényege, az az erőssége, hogy a különböző karakterű szereplők egymással való interakciói milyen helyzeteket szülnek. Ráadásul előfordul, hogy valaki egyik nap formában van, másnap inkább passzív, de hát ez nem csak a dzsungelélet sajátossága" - válaszolta az RTL Klub.

"Négy nap után korai lenne megmondani. A célunk az ezzel a műsorral is, hogy beszédtémát szolgáltassunk és szórakoztassunk. Négy hét múlva kiderül, ki a legnépszerűbb három, hiszen a nézők befolyásolják szavazataikkal a műsort" - válaszolta kérdésünkre a TV2.

Civilekkel menne?

"A formátum sztárokra épít, lényege, hogy megismerjük őket egy a megszokotthoz képest egészen más környezetben. Szerintünk ez az erőssége civilek esetén elveszne" - válaszolta az RTL Klub. Szerintünk egyértelmű, hogy nem futna a szekér civilekkel: az ismeretlen szereplőkkel felvett Vacsoracsata-részek sem szállítottak rendes nézettséget.

"A világban megfigyelhető most a reality trend, hogy közismert személyiségekkel készítenek ilyen típusú műsorokat. A viszonylag rövid időtartam miatt - egy hónap - olyan szereplőkre van szükség, akik már ismertek és egy újabb arcukra kíváncsiak a nézők" - válaszolta kérdésünkre a TV2.