Az RTL Klub engedélyeit vizsgálják az argentinok

Vágólapra másolva!
Az argentin hatóságok  104 magyar állampolgárt büntetnének, miután kiderült, hogy turistaként utaztak be a dél-amerikai országba, de ott engedély nélkül reality-t forgattak - közölte szombaton az argentin bevándorlási hatóság. Az RTL Klubnál az [origo] kérdésére elmondták, hogy nincs ok a pánikra.
Vágólapra másolva!

A végleges büntetést csak hétfőn szabják ki Misiones tartomány fővárosa, Posadas hatóságai, de a spanyol hírügynökség tudomása szerint fejenként 1500-15.000 dolláros pénzbírság is a része lehet.

A csoportot pénteken fedezték fel egy ellenőrzés során egy magántulajdonban lévő ingatlanon Salto Encantado településen, Posadastól 126 kilométerre. Az ellenőrzést azért kezdték, mert bejelentés érkezett a tartomány munkaügyi hatóságaihoz. Az ellenőrök kiderítették, hogy a turistaként, különböző útvonalakon belépő csoport munkát végez egy magyar televízió számára. A munkában színészek és médiaszereplők vettek részt egy Buenos Aires-i producer közreműködésével - írja az MTI, az EFE közlése alapján.

Számos dél-amerikai internetes oldal mellett a clarin.com, a legnagyobb argentin napilap honlapja is ír az esetről, megjegyezvén, hogy a számukra ismerős Expedición Robinson című műsorhoz hasonlóról van szó. A spanyol El País is foglalkozik az üggyel, kiemelvén, hogy mindenki turistaként ment az országba, holott két hónapja dolgoznak. A lap szintén a fejenként fizetendő 1500 és 15 000 dollár közti összegről ír, ami száznál több tévés szakember estén igen jelentős összeg lenne.

Ellenőrzés van, baj nincs?

Az RTL Klubnál kérdésünkre elmondták, hogy a valóság nem ilyen izgalmas. "A Celeb vagyok, ments ki innen! argentin forgatási helyszínén az utóbbi napokban több hatóság - így többek között a munkaügyi és a bevándorlási - is ellenőrzést tartott. A bevándorlási hatóság ellenőrzését a jövő héten még folytatja. Munkatársaink argentínai tartózkodását - ide értve a hatósági engedélyeket is - a külföldi tévékkel való koprodukciókat érintő jogi szabályozást is jól ismerő argentin produkciós partnerünk iránymutatása alapján készítettük elő. Partnerünk a forgatás előkészítésekor arról tájékoztatott, hogy munkavállalási engedélyre kollégáinknak nem lesz szüksége, hiszen kollégáink Magyarországon kapnak fizetést, magyar cégekkel állnak szerződésben, és az általuk készített műsor is Magyarországon kerül sugárzásra. A vizsgálat elhúzódásának többek között éppen az az oka, hogy az argentin hatóságok ezen tények igazolását kérték az RTL Klubtól, így az igazoláshoz szükséges dokumentumokat Budapestről küldjük meg, miután elkészíttettük az iratok hivatalos spanyol nyelvű fordítását."

"A hatóságokkal munkatársaink és produkciós partnerünk mindenben együttműködik, esetleges bírság eddig nem került szóba. Az ügy megnyugtató rendezéséhez szükség esetén kérni fogjuk a Buenos Aires-i magyar, illetve a budapesti Argentin nagykövetség segítségét is. A folyamatban lévő hatósági vizsgálat természetesen a produkció munkáját nem befolyásolja, azaz a nagysikerű Celeb vagyok, ments ki innen! szerda esti döntőjéig továbbra is minden este 19:05-kor élőben jelentkezik Argentínából az RTL Klubon" - válaszolta Rényi Ádám, a csatorna kommunikációs igazgatója.