Már tíz éve az első szexnek

Vágólapra másolva!
A Szex és New York alkotói már a második mozifilmre készülnek, amin nincs is mit csodálkozni, ha figyelembe vesszük az előző sikerét. Már a tévésorozat is igen kedvelt volt, sőt a szinglilét népszerűsítésével nagyban hatott a fiatal nők gondolkodásmódjára. A széria első epizódját tíz éve mutatta be az HBO.
Vágólapra másolva!

A Szex és New York moziváltozatának sikere (200 millió eurós haszon csupán a forgalmazás első két hetében) arra ösztönözte az alkotókat, hogy rögtön nekiugorjanak a folytatásnak. Samantha megformálójának, Kim Cattrallnak egy beszélgetős műsorban tett nyilatkozata megerősítette a hírt, és kiegészítette azzal, hogy a jövő nyáron kezdenék el a forgatást. Tegyük hozzá, a második rész elkészülésének éppen ő lehet a gátja, hisz állítólag ugyanakkora gázsit szeretne kialkudni magának, mint az elvileg főszereplőnek számító Sarah Jessica Parker.

A tévésorozat 1998 júniusában debütált, és összesen hat évadot ért meg: Candace Bushnell kolumnáiból, illetve az azokból összeállított könyvből készült, Darren Star irányításával, aki korábban a Beverly Hills 90210-ért és a Melrose Place-ért is felelt. A történet középpontjában - talán mondanunk sem kell - négy barátnő áll, akik mind betöltötték már a harmincat, de csak remélni merik, hogy megtalálják az igazit. Van köztük mindenféle típus, ezt, ha másképp nem is, öltözködésükön biztosan lemérhetjük: Carrie igazi divatorientált karrierista, a szinglik királynője, míg Miranda az enyhén konzervatív, Charlotte a romantikus, Samantha pedig a szexi stílus híve.

A lányok abban biztosan hasonlítanak, hogy a férfiak terén nem jutnak egyről a kettőre - más kérdés, hogy nem is nagyon akarnak, mégis az ellenkező nem körül forog az életük. Kapcsolataik megtartásába azonban nem sok energiát feccölnek, még ha fontos számukra a partnerük, akkor is hanyatt-homlok menekülnek (vagy épp ugyanilyen hirtelenjében otthagyatnak) az első problémák jelentkezésekor. A sorozat egy eléggé felszínes világot ábrázol tehát, ami a maga közegében azonban nagyon is kereknek tűnik.

Ne feledjük ugyanis, hogy a kalandoknak New York ad helyet, melynek "névtelenségét, erkölcsi terrorját" már Truman Capote is észrevételezte, Tom Wolfe pedig csak tovább erősítette abbéli meggyőződésünket, hogy a Nagy Almában jóval fontosabb a státus, mint maga az ember. Carrie Bradshaw és barátnői életvitele azonban nemcsak a lélekölő metropoliszban talált követőket, hanem szerte a világban. A magyar nők között is jócskán találkozhatunk olyanokkal, akik még évek múltán is idézgetnek a Szex és New York-ból, és attól érzik magukat felnőttnek, hogy egyedül be mernek ülni egy bárba.

A film már romantikusabbra veszi a figurát

A sorozat alkotói persze igyekeznek kihasználni a szűnni nem akaró népszerűséget, a Marks and Spencer égisze alatt például hatvandarabos ruhakollekciót dobtak piacra, amely a széria világát idézi. Ha épp New Yorkban járunk, Szex és New York-os városnézésre is bejelentkezhetünk, ami egy háromórás buszos túrát jelent idegenvezetéssel. A vállalkozó kedvű turista szétnézhet Carrie lakásában, emellett pedig felkeresheti Jimmy Choo butikját, meglátogathatja Charlotte galériáját, vagy akár ihat egy Cosmopolitan-koktélt Aidan bárjában.

Az Entertainment Weekly az "50 popkulturális pillanat, mely megrengette a divat világát" című összeállításában második helyre sorolta Carrie főcímben feltűnő ruháját, magát a sorozatot pedig az elmúlt 25 év ötödik legjobb tévés produkciójaként értékelte. Tagadhatatlan tehát a széria popkultúrára gyakorolt hatása is, melynek legjobb mutatója azon műsorok száma, amelyek ilyen-olyan formában utalnak a Szex és New York-ra: ilyen mondjuk a leszbikus közösség életét bemutató L, amely a "Same Sex, Different City" szlogent kerekítette a sorozat eredeti címéből (Sex and the City).

A Szex és New York első epizódjából:


Az utalásoknak amúgy se szeri, se száma: a Simpson család-ban például Nookie in New York címen jelenik meg a show, melyről Patty néni azt mondja, négy hetero nőről szól, akik úgy viselkednek, mint a meleg férfiak; a Will és Grace-ben a Szex és New York fináléjáról beszélgetnek; a Bűbájos boszorkák pedig azon elmélkednek, hogy Samantha miért fekszik le boldog-boldogtalannal. A sorozatnak nagy rajongója a Hannah Montana címszerepét játszó Miley Cyrus is, aki azonban még csak tizenhat éves, így Kim Cattrall azonmód eltiltaná a szabadelvű és -szájú produkciótól.

Nyerj Szex és New York ajándékokat!