A sztárok a fejükre estek című reality-ből harmadiknak kiesett modell szerint nem csak a tévében, a megvágott adásban tűnik úgy, hogy a világ dolgai iránt nem érdeklődő, állandóan civakodó celebeket gyűjtött össze a TV2 a műsorba, a valóságban sincs vidám hangulat a táborban. Az Apám beájulna szereplője szerint jóformán mindenki magával, saját sebeivel van elfoglalva, és a csapatból csak Oláh Ibolya hiányzik neki.

A TV2 ezúttal is hagyta magát megelőzni, mert a Celeb vagyok előbb kezdődött: ugyan bármennyire is más műsorformátum, az egyszeri nézőnek mégis az jön le, hogy - mindkét valsóágshow-ban - médiaszemélyiségek a csatorna (vagy a gyártó cég) pénzén elutaznak egy innen nézve egzotikus kontinensre, ahol aztán a harmadik naptól kezdve kócosak és mosdatlanok, mogorván vakaróznak és egymást kóstolgatják, legyen akár ingerszegény, argentin esőerdőben megbúvó tisztás a helyszín, vagy Zimbabwe, Zambia, a Viktória-vízesés.

A sztárok a fejükre estek erénye, hogy jóval többet mutat a világból, mint a nézettségi rekordokat döntögető RTL-es reality, szép tájakon, látványos vágóképekkel dobják fel a műsort - ez rá is fér nagyon a show-ra, ugyanis igen csekély számban válogattak be rokonszenves médiaszereplőt. Feltűnő, hogy mennyire felszínesek, mennyire a saját kényelmükkel vannak elfoglalva, hogy minden új impulzus öt másodpercig érdekli őket, majd jön az ásítás, unott, netán szenvedő arccal történő ácsorgás.

Állítólag a műsor győztese - a megbeszélt összeg mellett - jószolgálati nagykövet lesz, noha eddig nem tudtuk, hogy egy kereskedelmi tévé ilyen posztokat osztogathat a nagyvilágban. Az ENSZ-nél mindenesetre ilyesféle pozícióban van Angelina Jolie, a kolumbiai énekesnő, Shakira, vagy Charlize Theron, de öt évvel ezelőtt például Halász Judit színművészt és Presser Gábor zenészt nevezte ki jószolgálati nagykövetnek az ENSZ Gyermekalap (UNICEF) Magyar Nemzeti Bizottsága. Abba bele sem merünk gondolni, mi lesz Afrikával, ha a magyaron kívül semmiféle nyelven nem beszélő Bódi Guszti haknisztár vagy a más civilizációk megismerése, olvasás, nyelvtanulás helyett inkább konditermekkel és energiaitalokkal ismerkedő Fekete László erőember nyeri a versengést.

Mi a harmadik kiesőt, Csősz Bogit kérdeztük arról, milyem élmények érték - róla legalább az adások alapján kiderült, hogy tudja, mely országban jár éppen, ő legalább érdeklődést mutatott a helyi kultúra iránt.

----------------------------

Az utazók közt nálad ismertebb tévés arcok voltak, rólad sokan nem tudták, ki vagy. Miből élsz?

- Modellkedésből főképp, műsorvezetést vállalok, céges és médiabulikon is dolgozom. Most egy darabig Magyarországon leszek, amúgy Isztambulban élek a párommal, ott jól megy a sorom. A szerelmem amúgy nagy lovag, mikor megtudta, hogy kiestem, akkor azonnal repült Johannesburgba, és onnan hívott, hogy menten csatlakozzam. Aztán együtt repültünk Budapestre.

Forrás: [origo]

Az Apám beájulna című film után nem jöttek újabbak. Miért?

- Volt sok meghívásom különböző tévéműsorokba, de visszautasítottam őket. 2005-től New Yorkban, 2006-tól Ázsiában éltem, ezért is tűntem el a magyar médiából. Külföldre mentem dolgozni inkább, nekem nagyon megérte, de közben volt fotózásom itthon is. Az afrikai műsorra pedig Frei Tamás neve miatt mondtam igent, pedig tudtam, hogy ez egy reality lesz.

Hogyan kerültél a műsorba?

- Az Apám beájulna után Árpa Attila figyelte a dolgaimat, ő szólt mindig, ha valamilyen érdekes casting akadt. Ő jelezte, hogy milyen műsorra készül a TV2, én felhívtam Frei Tamást, aki találkozni szeretett volna velem. Háromórás beszélgetés után küldtem még képeket, önéletrajzot, utána ő eldöntötte, hogy kellek a műsorba. Amikor hívott, épp a görög tengeren hajókáztam, ki kellett kötni sietve, és egy szállodában írtam alá a szerződést.

Forrás: [origo]

Mi motivált egy reality-re?

- A jószolgálati nagyköveti poszt, amit a győztesnek ígértek. Sem a pénz, sem a médiaszereplés nem érdekelt önmagában, nekem ez erkölcsi döntés volt. Hajtottam, minden feladatot elvégeztem, hogy elnyerjem a posztot, és kissé elszomorít, hogy olyan emberek vannak még játékban, akiknek ez nem fontos, akiknek fogalmuk sincs a világról, és nyelveket sem beszélnek.

Nem is nagyon jöttél ki velük.

- Ez a világ egyik legcsodálatosabb része, én felkészültem az útra, rendeltem könyveket, olvastam úti beszámolókat. Mikor a társaknak meséltem arról, miért érdekes, ahol épp vagyunk, azt láttam, hogy zavarja őket, holott kedvességből tettem. Nem mindig tudták, mi az adott ország fővárosa, mit kell tudni a helyi kultúráról. Ezért elneveztek Miss Lexikonnak. Úgy gondolom, hogy általában nem is érdekelte őket, meg sem érdemelték a sok szépet. Egy nap például kuszkuszt kaptunk enni, megkóstolták, majd ment a fintorgás. De hogy mi ez, miért érdekes, arról nem volt szó. Olyan emberek voltak ott, akik bejárták a világot luxusnyaralással, de igazából semmi nem érdekli őket, nem is kíváncsiak az új környezetre. Döbbenet.

Forrás: [origo]

Nyilván nem a kulturális feltöltődés miatt mentek.

- A legfőbb motiváció részükről a pénz és a szereplés volt, de ehhez kár Afrikába menni. Tényleg mindegy volt sokuknak, hol jártunk. Livingstone-ban egy olyan csodálatos gyarmati stílusú szállóban voltunk, ahol minden bútor, berendezés káprázatos volt, de arra sem figyeltek fel, csak a koktéljaikat követelték.

Azért volt valaki, akivel jól elvoltál?

- Oláh Ibolyával, őt már a repülőn kinéztem magamnak, később egy sátorban is voltunk. Mély érzésű, nagylelkű személy, komoly értékrendszerrel. Mindenkivel borzasztó ellenséges amúgy, de velem megbarátkozott, órákon át beszélgettünk éjszakánként. Nem volt felkészülve az útra, azaz nem olvasott utána, de ő tényleg meghallgatta azt, mit kell tudni egy-egy helyről. Tiszta és nyitott volt velem.

És kivel nem bírtál megbékélni?

- Fiala Jánossal már ez elején volt konfliktusom, aztán Laci, Kozsó és Margóék sem voltak rokonszenvesek. Kozsó például meghunyászkodó ember, állandóan túl kedves akar lenni, folyton jótékonykodna. Túlzott kedvesség volt például, ahogy az ivóvizeket adogatta mindenkinek állandóan, pedig mi magunk is el tudtuk volna hozni. Kozsó nem adja önmagát, minden bántja, mindenen vívódik, és tele van komplexusokkal. Olyan dolgok voltak, amiket nem tudtam felfogni: egyszer szálka ment a lábába, mondtam neki, hogy segítek, kiveszem. Erre közölte, hogy ő nem fogja levenni a zokniját egy nő előtt, mert szégyenlős.

Ki van közösítve?

- Kozsó sem a társaság közepe, Fiala pedig maga választotta ezt az utat, a magányt.