Most a színészek morognak

Vágólapra másolva!
A 70 ezer tagot számláló AFTRA - mely szórakoztató vagy hírmédiában dolgozókat, így színészeket is képvisel - még nyáron megegyezett a gyártókkal, stúdiókkal az új alapszerződésről, de a 120 ezres SAG (Screen Actors Guild) ugyanakkor nem fogadta el a producerek által kínált feltételeket. Nem valószínű, hogy a közeljövőben sztrájkolnának a hollywoodi színészek, de ha megtennék, akkor az hatalmas csapás lenne a tévésorozatokra, filmiparra.
Vágólapra másolva!

Újfent sztrájkveszély fenyegeti a rendes hollywoodi munkát, nem sokkal az után, hogy véget ért a forgatókönyvírók munkamegtagadása. Két napon keresztül, 27 órán át tárgyaltak a producerek, pontosabban a 300 céget számláló az Alliance of Motion Picture & Television Producers (AMPTP) és a színészek szakszervezete (Screen Actors Guild, SAG), hogy megújítsa azt a szerződést, mely idén június 30-án lejárt. Amennyiben tényleg letenné a munkát az összes színész, aki a nagyobbik, 120 ezer embert gyűjtő szakszervezethez tartozik, akkor a kár valószínűleg lényegesen nagyobb lenne, mint az egy évvel ezelőtti, holott az is fájt: különféle becslések vannak arról, mennyit veszített Hollywood a sztrájkkal, de a 2,5 milliárd dollár gyakran elhangzik. Ha megpihennek a színészek, leáll a teljes gyártás, világosítók, sminkesek, kellékesek, kifutófiúk és hangmérnökök, ugyanis színész híján nincs mit felvenni.

A SAG (melynek tagja például Nicole Kidman vagy Sean Penn is) és a producerek közt nagyjából ugyanaz a vitatéma, mint ami a forgatókönyvírók és a stúdiók közt is volt: természetesen a pénz, konkrétan pedig az, hogy milyen részesedést kaphatnak a színészek a közreműködésükkel készült sorozatok és filmek internetes, mobiltelefonos értékesítése esetén. Szó van arról is, hogy az új médiára készülő produkciókban a stúdiók milyen körülmények közepette dolgoztathatnak szakszervezeten kívüli színészt, statisztát. A két fél négy hónapos szünet után ült le tárgyalni, bízván abban, hogy közeledtek az álláspontok, de mivel nem sikerült megegyezni, a SAG most tagjait kérte fel, hogy szavazzanak arról, akarnak-e sztrájkolni a pluszbevételekért. A szakszervezet jelezte, hogy a színészek rugalmasnak mutatkoztak, míg a stúdiók hajthatatlanok - a másik oldalon persze alighanem fordítva látják ezt.

A színészek szakszervezete most azon ügyködik, hogy széles körű tájékoztatást nyújtson a tagoknak a jelenlegi helyzetről, jogaikról és lehetőségeikről. Ahhoz, hogy a sztrájk létrejöjjön, a tagság 75 százalékának meg kell szavaznia azt, de a jelenlegi gazdasági helyzet, a pénzügyi válság miatt biztosan sokan lesznek, akik örülnek annak a biztos összegnek, ami van, és nem akarnak hónapokig fizetés nélkül lenni. Akik támogatják a leállást, azzal érvelnek ugyanakkor, hogy a tévé és a mozi már most is egyre közelít az internethez, így ha a webes értékesítés után csak a stúdiók, producerek gazdagodnak, akkor az egyenlő azzal, hogy a jogos jussát hiába követelő színésznek felkopik az álla. A szakszervezet szerint, ha most nem lépnek, akkor később sokkal nehezebb lesz a színészek helyzete, az AMPTP vezetői szerint pedig elképesztő, amit a színészek kérnek, szerintük egy sztrájk a mostani helyzetben olaj a tűzre, miközben "az ország egy példa nélküli gazdasági krízissel néz szembe".

Ha mégis megszavazzák, és a SAG 71 tagból álló vezetése is a leállás mellett dönt, az nagy és azonnali csapás lenne a filmiparnak, hiszen az épp folyó forgatásokat is le kellene állítani, ami óriási költségekkel járna. A nagyfilmek mellett persze minden sorozat is leállna, a néző pedig elővehetné Doktor House régi pácienseit vagy újra megnézhetné, hogyan szökött ki Scofield a Fox Riverből. Kapkodni mindenesetre még nem kell, a szakszervezet (még) nem adott határidőt a tagoknak arra, hogy szavazzanak a kérdésről. A Golden Globe és az Oscar díjátadója mindenesetre közeledik, addig bizonyára eldől, lesz-e megegyezés, közelednek-e az álláspontok, vagy marad a sztrájk.

Az írók három hónapig kitartottak

Az AFTRA (a kisebbik szakszervezet, mely főképp tévés színészeket és rádiósokat tart számon tagjai közt) mindenestre már nyáron megegyezett a producerekkel, viszont azok a százalékok, melyeket elfogadott, nem felelnek meg a SAG vezetőinek. Az AFTRA szerződése lényegében azokat a jobbításokat tartalmazta, amelyeket az írók már kiharcoltak maguknak. A szervezet nyáron 62,4%-os többséggel megszavazta a szerződéstervezetet, annak ellenére, hogy tagjai között több mint 40 ezren vannak, akik a SAG-hez is tartoznak, márpedig az anyaszervezet hallani sem akart - már akkor sem - a megállapodásról. Innen már matek: ha az AFTRA nevében egy színész elfogadta a számokat, akkor (mivel a másikban is tag) a SAG-ban mondhat nemet? Ha nem, akkor bajosan lesz meg a háromnegyedes többség.