Vágólapra másolva!
Christina Applegate annak idején az Egy rém rendes család Kelly Bundyjaként hódította meg a tévénézőket, tavaly pedig egy nem kevésbé szórakoztató szitkommal, a Samantha Who?-val tért vissza a képernyőre. Ma, november 25-én ünnepli 37. születésnapját.
Vágólapra másolva!

Bizonyára sokan otthon érzik magukat az Egy rém rendes család bolondos világában, amihez nagyban hozzájárulhat Christina Applegate játéka is. A színésznő remekül jelenítette meg Kellyt, az igen dekoratív, ám annál ostobább szőkeséget, akit saját apja is csak tökfejnek hív. A lány ugyanakkor hihetetlenül népszerű (főleg a férfiak körében), ami persze rettentő mód irritálja öccsét, a becsajozásra jobbára képtelen Budot.

Applegate tíz évig alakította Kellyt: mindössze tizenhat volt, amikor bekerült a sorozatba, de korántsem ez volt az első szerepe. Miután édesanyja is színészettel és zenével foglalkozott, Applegate már pár hónapos korában feltűnt a mama mellett az Életünk napjai című szappanoperában. Ötévesen reklámozott, kilencévesen megvolt a nagyfilmes debütálása is, két esztendővel később pedig már Grace Kelly gyermekkori alteregóját játszotta a legendás színésznőről készült életrajzi filmben.

Más kérdés, hogy soha nem jutott olyan színészi magasságokba, mint Grace Kelly, de ennek nem is érezzük szükségét, hisz Applegate szinte minden szerepében bájos és szerethető. Még az Egy rém rendes család alatt játszott a Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se! című vígjátékban, a sorozat végeztével pedig saját tévés produkciót indított Jesse címmel. Bár a széria a nézők és a kritikusok tetszését is elnyerte (Applegate-nek People's Choice díjat és a TV Guide elismerését hozta, sőt alakításáért Golden Globe-ra is jelölték), a producerek csak két évet adtak neki.

A színésznő később vendégszerepelt a Jóbarátok-ban (Rachel húgát játszotta két epizódban), amiért Emmy-díjjal jutalmazták. Komolyabb szerepben láthattuk a nálunk Drogtanya címmel bemutatott Wonderland-ben, amely az úgynevezett Wonderland-gyilkosságok történetét dolgozta fel: 1981-ben Los Angeles egyik előkelő negyedében zajlott le a négy ember életét követelő mészárlás, amibe a hírhedt pornószínész, John Holmes is belekeveredett. A filmbeli szerep azért lehetett érdekes Applegate-nek, mert a bűneset a valóságban is beleszólt az életébe, hisz azon a környéken nevelkedett, ahol a gyilkosságok történtek.

Az öldöklés annak idején igencsak megrázta a helyieket, hisz nem gondolták, hogy a külvilág kegyetlensége beszivároghat a luxuslakhelyekre is - Bret Easton Ellis csak 1985-ben jelentkezett első, hasonló problémát boncolgató regényével. A gazdag környék azonban számos jót is ígért Applegate-nek, elsősorban ismert (vagy később ismertté vált) emberek társaságát: Milla Jovovichcsal együtt járt középiskolába, volt férjét Gregg Araki filmrendezőn (Elátkozott generáció, Út a pokolba) keresztül ismerte meg, legjobb barátnői között pedig olyanokat tudhatunk, mint Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston vagy a Baywatch-os Nicole Eggert.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=GZNuZf4UX4qODara


Az új sorozat promója

A családi háttér sajnos már nem volt ilyen jó: Applegate szülei korán elváltak, édesanyjától pedig olyan géneket örökölt, amik hajlamossá tették a mellrákra. Idén augusztusban meg is jött a diagnózis, anyja után benne is felütötte a fejét a kór. A mama csak hosszas kezelések után gyógyult fel, Applegate a rövidebb utat választotta: arra kérte az orvosokat, távolítsák el mindkét mellét. "Nagyon nehéz, de logikus döntés volt" - mondta a színésznő. "Nem akartam négyhavonta orvoshoz rohangálni, és minden nap azt kockáztatni, hogy kiújul a betegség. Láttam éveken keresztül szenvedni az édesanyámat, és én nem tudtam volna ugyanazon átmenni, mint ő".

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AMMCIaEr1na6TL6F


Applegate ma már gyógyultnak tekinthető, tovább dolgozik a tévés visszatérését biztosító Samantha Who?-n. A széria egy ismert témát dolgoz fel (amnéziás nő szembesül a múltjával), de azt olyan eredetiséggel és humorral, hogy a TV Guide is beválasztotta a 2007-ben indult legjobb sorozatok közé. A szitkom napokon belül érkezik a Viasatra, magyar címe Nem ér a nevem lesz.