2008, a könnyű celebek éve

Vágólapra másolva!
Az idei év is sok bárgyú tévéműsorral kínálta meg a nézőket, ezek közül is a celebek mindennapjait bemutató realityk zavarták legjobban a tartalmasabb műsorokra szomjazókat. Nálunk Hargitai Bea lépett Győzike nyomdokába, az amerikaiaknál pedig többek között Paris Hilton és Pamela Anderson indított új show-t. Az év valóságshow-iból válogattunk, és csupa butának tűnő vagy annak beállított celebet találtunk.
Vágólapra másolva!

Kétségkívül Ozzy Osbourne-tól, illetve a The Osbournes című műsortól datálhatjuk, hogy a hírességek nemhogy menekülnének a lesifotósok elől, de akár a hálószobájukba is beengednek egy komplett forgatócsoportot. A Music Television ma már klasszikusnak számító show-ja volt ugyanis az első, amely a reality műfaját a szitkoméval vegyítette, ily módon létrehozva egy sajátos paradoxont, az előre megírt mindennapok fogalmát.

Senki nem gondolhatja persze komolyan, hogy izgalmas műsor születne abból, ha egy híresség házában csupán elhelyeznek négy-öt kamerát, és várják, hogy mi történik - illetve egy-egy rész lehetne így is érdekes, de a folyamatos feszültséget nem garantálná semmi. Biztosra kell tehát menni, előre le kell fektetni a történet alapjait. Csakhogy ma már ez sem működik minden esetben: a The Osbournes-t még vitte előre az újdonság varázsa és a jóízű humor, ma viszont jobbára csak unatkozó milliomoslányok és valaha népszerű, de mára kikopóban lévő sztárok vállalkoznak efféle realitykre.

Senorita Szöszi

Nálunk Győzike volt a műfaj első fecskéje, akit több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel követett például Dopeman, Galambos Dorina vagy a börtönből bejelentkező Zalatnay Sarolta, sőt még Nóci is, az azóta kimúlt Ötös csatornán. 2008-ban a TV2 az Uri Geller show-jában már remekül álmélkodó Hargitai Beát szedte elő, aki Kolumbiába indult szerelme, Alejandro után. A szőkeség azóta képtelenebbnél képtelenebb helyzetekbe sodródik a dél-amerikai országban, amikre többnyire sipítozással és sápítozással reagál. Műsora miatt a kolumbiai kormány is kiakadt, bár más okból, mint a hazai tévénézők - a show-t viszont az utóbbiak megbuktatták, így a TV2 át is tette a keddi főműsoridőből a vasárnap délutáni limonádésávba.

Paris Hilton's My New BFF

Az amerikaiak főszöszije, Paris Hilton több színtéren sokkolta már a közönséget, sőt édesanyja is készített egy rendkívül unalmas realityt, melyben a versenyzőknek csak annyi volt a dolguk, hogy magukévá tegyék a Hiltonokra jellemző arisztokrata életmódot. Eközben Paris és barátnője, Nicole Richie azon igyekezett, hogy minél hívebb képet adjon a nézőknek a milliomoscsemeték gondtalan mindennapjairól: ennek érdekében öt évadon keresztül mókáztak a The Simple Life-ban. A barátnők kapcsolata azonban mára megromlott, így Paris azzal fejelte meg a magamutogatást, hogy egy tévéműsor keretében új BFF-et (a Best Friends Forever, vagyis Legjobb Barátok Örökké rövidítése) keresett magának. A kitüntető címre Britanny Flickinger, a "két lábon járó oximoron" bizonyult a legérdemesebbnek.

Forrás: Getty Images

Pam: Girl on the Loose!

Bár Pamela Andersonnak nagyobb a melle, és valamivel lejjebbről jött, mint Paris Hilton, kettejük világképében nem lehet túl sok különbség: valószínűleg mindketten azt vallják, elég csupán jól kinézni és bízni önmagunkban ahhoz, hogy sokáig képernyőn maradjunk - tehetségre ehhez nem sok szükség van. A modellből lett színésznő jóval a Baywatch-korszak után is szívesen mutogatja magát, idén augusztusban indult show-jának rögtön az első epizódjában levetkőzött, véletlenül épp egy Playboy-fotózáson vett részt. Ezután ellátogatott egy Elton John-koncertre is, de ez valószínűleg már senkit nem érdekelt, a Yahoo! tévékritikusa például céltalannak nevezte a produkciót.


Denise Richards és Lohanék

Charlie Sheen ex-neje is elindította a maga realityjét, Denise Richards: It's Complicated címmel, melyben azt kívánta bemutatni, hollywoodi anyaként miként lehet egyensúlyozni a karrier és a család között. A mérleg nyelve ez esetben erősen a karrier felé billent, már csak az előzmények miatt is: Sheen ugyanis bírósági úton szerette volna megakadályozni, hogy közös gyerekeik is részt vegyenek a show-ban - Richards azonban hajthatatlan volt, mindenképp szerepeltetni akarta a két-három éves lurkókat.

Hiába az eddig vázolt erős mezőny, 2008 legszánalmasabb celeb-realityje kétségkívül a Living Lohan volt, tekintve, hogy olyan híresség nevével adta el magát, aki nem is vett részt a műsorban. Lindsay Lohan talán épp a drogelvonón vészelte át a forgatási időszakot, népes és kellőképp karrierista családjából azonban így is kaphattunk egy indokolatlanul nagy adagot.