2009-ben is nézni fogod

Vágólapra másolva!
Nem volt hagyományos kezdése a 2008/09-es televíziós évadnak, mert a forgatókönyvírók száznapos sztrájkja alaposan felforgatta az amerikai sorozatgyártást. Sok pilot el sem készült időre, az LA Screenings alkalmával a külföldi tévék vezetői nem szelektálhattak komplett epizódok alapján, sokszor csak képeket, kisebb jeleneteket láthattak a tervekből. Több őszre tervezett sorozat tavaszra csúszott - megnézzük, mire számíthatunk.
Vágólapra másolva!

A hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja meglehetősen megbolondította a tévés viszonyokat, ezért a 2008/09-es évad elején, ősszel, mindössze egy maréknyi sorozat tudott elindulni, hiszen a sztrájk száz napja éppen arra az időszakra esett, amikor a következő évadra forgatandó pilótafilmek szkriptjei készülnek. Éppen ezért több tévécsatornának kényszermegoldásokat kellett igénybe vennie. Voltak olyan adók, amelyek külföldi csatornákkal, kanadaiakkal, franciákkal, angolokkal szövetkeztek, hogy megkerüljék a sztrájk által felállított falakat a harsány "írni tilos!" feliratokkal. Más csatornák egész egyszerűen elhalasztották a sorozatfejlesztési időszakot áprilisról júliusra, minek köszönhetően nyár végén döntöttek arról, hogy miféle új szériákkal képzelik el a csatorna jövőjét 2009-től.

Az egyik legnagyobb visszhanggal kísért új sorozat minden bizonnyal a Dollhouse lesz, ami a népszerű sorozatkészítő, Joss Whedon visszatérését is jelenti egyben. Whedon, aki olyan klasszikusokat hozott létre, mint a Buffy vagy a Firefly, ismét a Fox csatornán próbálja megvalósítani sorozattervét abban a reményben, hogy végre nem csak földalatti mozgalmak fogják skandálni a nevét, hanem a széles közönség előtt is népszerűbb lesz a sorozata.

A Dollhouse (magyarul: Babaház) egyébként érdekes, figyelemfelkeltő sztorira épül. A középpontjában egy szervezet áll, amely úgynevezett babákat, agymosott, emlékezettörölt embereket alkalmaz különböző feladatok végrehajtására oly módon, hogy mindig a siker eléréséhez szükséges személyes jellemzőkkel, alteregóval ruházza fel őket. A terv szerint minden részben egy-egy feladat végrehajtása vár az Eliza Dushku által vezetett színészi stáb karaktereire, de természetesen a konfliktusforrás sem fog sokáig váratni magára, hiszen idővel az egyik baba öntudatra ébred majd, rádöbben régi életének eltűnésére és önnön kiszolgáltatottságára.

Érdekes projektbe fogott a jelenleg vergődő NBC, ugyanis ők voltak a fent említett koprodukciós modell alkalmazásának élharcosai. Többek között a klasszikus Artúr király legendát is megfilmesíti, illetve sorozatosítja a csatorna a kalandos Merlin-ben, melyet a BBC-vel közösen készítenek, így felezve meg a költségeket. Míg Amerikában csak jövőre kerül műsorra a kosztümös film, addig Angliában már majdnem véget is ért az első évad, amely nagyszerű nézettséget hoz, így valószínűsíthető a folytatása is.

Forrás: [origo]

Merlin

Ugyancsak újítás valamilyen szinten az NBC azon próbálkozása, mely során nem klasszikus sorozatokat, hanem minisorozatokat kínál a közönségnek. Minisorozaton a filmszerű, lezárt történettel bíró, pár részes alkotásokat értjük (az Elit alakulat talán az egyik legismertebb itthon), ilyen lesz a XIII című akciókrimi is, mely négy részben fogja elmesélni XIII történetét, aki Jason Bourne-módjára emlékeit vesztetten tér magához és megpróbálja felkutatni, hogy ki fia-borja is valójában.