Segíthet a fekete színészeken az új helyszínelő

Vágólapra másolva!
A Washington Post egyik szerzője szerint a Helyszínelők új főszereplője, Laurence Fishburne sokat javíthat az afro-amerikai színészek helyzetén.
Vágólapra másolva!

Lisa de Moraes, a Washington Post tévés publicistája arról ír legutóbbi cikkében, hogy Laurence Fishburne csatlakozása a Helyszínelők stábjához milyen hatással lehet a fekete színészek helyzetére. Igazság szerint minden a nézettségtől függ, ha marad a mostani, rendkívül magas nézőszám, a producerek bizonyára szívesebben foglalkoztatnak majd afro-amerikai színészeket - akár főszerepekben is, amire eddig nemigen volt példa.

Az Emmy- és Tony-díjas Fishburne (a Mátrix-sorozat Morpheusa) december 11-én tűnt fel a Helyszínelők-ben, hogy idővel a Gil Grissomot játszó William Petersen helyébe lépjen. A színész mindenképp jól jár a sorozattal, hisz átlag 21 millió nézővel jelenleg ez a legnézettebb műsor az Egyesült Államokban.

A szériát adó CBS részéről el is mondták, viszonylag egyszerű így bevezetni egy afro-amerikai főszereplőt, hisz Fishburne karaktere számára már kitaposták az utat. Egy teljesen új sorozat esetében nehezebb dolguk lenne, mert a nézők nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy fekete színészt vezető szerepben lássanak.

Évekkel ezelőtt az amerikai tévéipar nagyágyúi megosztották irányelvüket Lisa de Moraesszel: főszerepre nem alkalmaznak fekete színészt, mert az azt sugallná, hogy egy szűkebb közönségréteget céloznak meg, az elérhető legszélesebb helyett. Hozzátették, valószínűleg a tengerentúli eladások is visszaesnének, hisz nem biztos, hogy mondjuk Európa közepén kíváncsiak egy afro-amerikai színészre.

A helyzeten nyilván változtatni fog az is, hogy az amerikaiak egy fekete elnököt szavaztak meg vezetőjüknek, más kérdés, hogy Fishburne már a nyáron szóba került a Helyszínelők-nél, amikor Barack Obama szerepe még nem volt ennyire egyértelmű.