2008: a legtöbbet letöltött sorozatok

Vágólapra másolva!
Mára bevett szokássá vált, hogy az interneten tévézünk, onnan töltünk le sorozatokat, ritkábban más jellegű műsorokat: ahogy azonban a tévében, úgy a világhálón sem nézünk meg mindent, válogatunk a letöltések között. Milyen produkciókat szedünk le előszeretettel, és miért éppen azokat választjuk? Többek között ezekre a kérdésekre próbálunk megfelelni cikkünkben.
Vágólapra másolva!

A sorozatok internetes letöltésének több oka is lehet, melyek közül a legnyilvánvalóbb, hogy valaki olyan szériát akar megnézni, amely itthon még nem került adásba. Az Egyesült Államokban jelenleg eléggé menő például két geek sorozat, a Chuck és a Big Bang Theory, ami a hazai letöltésekben is megmutatkozik: a magát Magyarország legnagyobb torrentkeresőjeként aposztrofáló torrent.eval.hu toplistáján előbbi a hetedik, utóbbi a tizedik a tévéműsorok között, 11500, illetve 8800 rákereséssel (december 17-i adatok).

Még előkelőbb helyen szerepel az idei év talán legjobban várt sorozata, a Terminator tévés változata, vagyis a Terminator: The Sarah Connor Chronicles, amelyre 17 400-an voltak kíváncsiak. A Hősök, A szökés és a Dexter után a negyedik helyre került szériát a hírek szerint már megvette az RTL Klub, de eddig még nem küldte képernyőre - a megvalósításra pedig bizonyára sok magyar sorozatrajongó is kíváncsi volt, aki nem győzte kivárni a hazai megjelenést.

Bár a torrent.eval.hu honlapon nincs időjelzés, feltűnő az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) népszerűsége is. A vígjátéksorozat kilencedik a névsorban, azzal együtt (vagy talán éppen azért), hogy csak idén októbertől láthatjuk a Comedy Centralon, holott az Egyesült Államokban már 2005 szeptemberében bemutatták.

Az itthoni letöltéseket kiválthatják az évadcsúszások is, hisz, ha egy sorozatot be is mutatnak hazánkban, több mint valószínű, hogy az egyes szezonok késve érkeznek hozzánk. Egy másik indok lehet az, hogy szép számmal vannak olyanok, akik elégedetlenek a magyar szinkronnal, és csak eredeti hanggal hajlandók nézni egy szériát. A főszereplő hangjával kapcsolatban nagy vita kerekedett annak idején a Doktor House körül is, a sorozat azonban így sem szerepel az első tíz között a torrent.eval.hu toplistáján - pedig a legfrissebb amerikai statisztika a második helyre teszi a heti letöltések között.

Elképzelhető, hogy a tengerentúli letöltőket pusztán a birtoklás vágya mozgatja, de van olyan sorozatrajongó (itthon is), aki nem kívánja kivárni az egyes részek között eltelő heteket, ezért az évad végeztével egyben ledarálja az összes epizódot. Nem lehet véletlen, hogy a nagyobb torrentoldalakat figyelő showinsider.com örökranglistáján számos olyan sorozat (A szökés, Született feleségek, Lost) található az első tíz között, mely folyamatos és mindig izgalmas cselekményvezetésével fogja meg a nézőket, jóformán az őrületbe kergetve azokat, akik hétről hétre kapcsolódnak be a történetbe.

Showtime

Sokan szeretik a sorozatgyilkost is

A torrentfreak.com (amely részben a showinsider.com statisztikáit veszi alapul) heti listákat vezet, a 2008-as összesített névsorral még nem készült el - így is világosan kirajzolódik azonban egy élcsapat, amely a legtöbbet letöltött sorozatokat tartalmazza. Akárcsak nálunk, a dobogón rendre megtalálható a Hősök, A szökés és a Dexter. Itthon azért érdekes ez a hármas, mert ezek közül a tévében csak A szökés-t nézte elég ember ahhoz, hogy bekerüljön 2008 tizenöt legnézettebb sorozata közé.

Fordított viszont a helyzet a Doktor House, a Született feleségek és a Grace klinika esetében, amelyre a tévében viszonylag sokan kíváncsiak itthon (a 18-49 év közöttiek célcsoportjában 782 ezren, 551 ezren, illetve 534 ezren figyelték a legnézettebb epizódot), de a letöltéseket tekintve egyik sorozat sem szerepel jól. (A torrent.eval.hu top százas listáján egyedül a Doktor House szerepel - igaz, ez az összeállítás mozifilmeket és videójátékokat is tartalmaz.) Az utóbbi négy hét torrentfreak.com-os rekordjait alapul véve, az amerikaiaknál mindhárom sorozat befért a top tízbe.

Fox

A 24 kimaradt, hát visszaesett

A nemzetközi élmezőny egyébként kismértékben változott tavaly óta: 2007 legnagyobb internetes kedvence ugyanúgy a Hősök volt, és A szökés, a Született feleségek és a Dexter is benne volt az élmezőnyben. Úgy tűnik, idén kevesebben kíváncsiak a Battlestar Galacticá-ra (vagyis a Csillagközi romboló-ra), a Lost-ra és a 24-re - ez utóbbin nincs is mit csodálkozni, hisz Jack Bauer jó másfél évet pihent, mielőtt novemberben visszatért egy tévéfilmmel.