2008: emlékezetes tévés pillanatok

Vágólapra másolva!
Fájdalmas, gyötrelmes, de vicces pillanatok is akadtak idén a magyar televíziók adásait szemlélve. Fontos futballmeccsek alatt ment el a kép, miután férfinézők százezrei morgolódtak s intettek dühösen a pincérnek, újabb kört rendelvén. Mindenféle médiaszemélyiséget eresztettek össze főzni, sütni, de elsősorban gyűlölködni és a másiknak beszólogatni, de Fábry is hozta formáját. Íme pár emlékezetes jelenet az idei termésből!
Vágólapra másolva!
rtl
rtl

Medveczky Ilona tánca

A 67 éves, igen hiányos öltözékben mutatkozó művésznő táncával, melyet a Szombat esti láz gyanútlan nézői láthattak, nem volt különösebb baj, mindössze annyi, hogy nem a tévézők nem voltak lélekben elég erősek, nem voltak felkészülve rá. Az RTL Klub persze beharangozta, hogy Medveczky utolsó táncát mutatják (ezért állítólag utólag galiba is volt, mert a zsűritag megsértődött, hogy majd ő eldönti, mikor vonul vissza). A lapok tettek érte, hogy az is értesüljön a performanszról, az is összerezzenjen, aki derék magyar emberként szombat este kocsmában múlatta az időt, tévézés helyett, mert a bulvársajtó napokig foglalkozott a minimális ruhában mozgó idős asszonnyal. "A nézők felszisszenve szembesültek azzal, hogy ékkövekkel kirakott jelmeze alig takarta meztelen testét" - írta például a Bors a jócskán nagymamakorba lépett, de szépen átszabott táncos előadásáról. (A művésznőt pénteken kirúgta az RTL Klub, részletek itt.)

_______________________________

Négy voks kevés - de egy voks elég

Az MTV A Társulat című show-jában májusban Torma Emese és Herczeg Flóra vívott párbajt Koppány lányának szerepéért. A zsűri öt tagja közül négyen Torma Emesét látták jobbnak, míg a végül megszólaló Szikora János, a zsűri elnöke, a jubileumi előadás rendezője - nem kis meglepetésre - Herczeg Flórát választotta a szerepre, fittyet hányva a többiek véleményére. Nem csak a tévézők lepődtek meg, hanem maga a rutinos Gundel Takács Gábor, a műsorvezető is, aki kétszer is visszakérdezett, a fellépő személy nevét tudakolván. Alföldi Róbert is azonnal megérezte a feszültséget, és mikor a közönség zúgolódni kezdett, védelmébe vette a zsűrielnököt, mondván, mindig szent a rendező döntése, hiszen övé a felelősség is.

_______________________________

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Bosszantó adáshiba

Június végén szinte teljes Európa lemaradt a Németország-Törökország elődöntő harmadik és negyedik góljáról, az óriási vihar miatt, ami a bécsi televíziós központ átjátszó technikáját használhatatlanná tette. A hatalmas zivatar következtében háromszor megszakadt a tv-központ áramellátása, az áramkimaradás nyomán a Bécsből továbbított adást vevő európai és más külföldi tévéállomások kép és hang nélkül maradtak. A mérkőzést izgalmas hajrával a németek nyerték 3-2-re, ezzel bejutottak az Európa-bajnokság döntőjébe, de ettől függetlenül sok millió férfiember kortyolt még nagyobbakat a söréből, s rendelt ki még valami durvát, dühében, mert egy kiváló meccsről, ráadásul elődöntőről maradt le.

_______________________________

Fábry beszól

"Az RTL Klub megsértette Lendvai Ildikó szocialista politikus emberi méltóságát, és méltatlan helyzetbe hozta őt az Esti showder" - állt egy ORTT-közleményben, a médiahatóság pedig a sérelmezett magatartás abbahagyására hívta fel a műsorszolgáltatót. A február 7-i adásában elhangzottak miatt marasztalták el a kereskedelmi csatornát: Fábry Sándor Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetőre többször is - általa költői képnek nevezett - obszcén megjegyzéseket tett. Fábry ezekért bocsánatot kért, pardonját azzal ellenpontozta, hogy a kormány is elnézést kérhetne tetteiért, amelyek fényében az előbbi kép sem túlzó. A műsorvezetőnek volt már baja korábban is az ORTT-vel, a 2006-os választások első fordulóját követően Dávid Ibolya MDF-elnökre célzó ("Zöld erdőben jártam, ibolyát találtam, nem akart szavazni, le kéne savazni") versike hangzott el ugyanezen produkció beharangozójában.

_______________________________

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Minden hazugság, ez az igazság*

A kolumbiai formátum, Az igazság ára a világ több országában futott egy időben (a dél-amerikaiak azért vették le, mert irtózatos botrány keveredett abból, hogy egy nő bevallotta, hogy meg akarta öletni férjét), nem volt csoda, hogy itthon is felbukkant. A TV2 vette meg, olyat akart, amiről beszélnek az emberek: nos, erről sokat beszéltek, főképp az első két hétben, de annál kevesebben nézték, és mivel az ORTT-nek sem tetszett, az AGB-számok sem voltak túl biztatóak, hamar lekerült a képernyőről. Jakupcsek Gabriella utólag azt nyilatkozta egy lapban, hogy nem volt kedvére a dolog, jóformán kényszerítették a műsorra: rettentően sajnáljuk, hogy nem tudott nemet mondani, milyen cudar is az élet! Ha egy pillanatot kell kiragadni, akkor a nővé lett egykori férfi nyomasztó vallomása kerülhet fel egy ilyen listára.

_______________________________

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hal a tortán kontra Vacsoracsata

Ha ekkora igény van arra, hogy öt, többé-kevésbé ismert ember főzőcskéje, majd közös táplálkozása naponta, főműsoridőben fusson, másfél milliós nézettséggel, akkor miért várt 2008-ig a két nagy kereskedelmi tévé, hogy kipróbálja a formátumot? Az RTL Klub megvette a licencet, és a második héttől ismeretlenekkel, úgymond civilekkel forgatott, ahogy az eredeti verzióban is szerepel. A TV2 lemásolta a műsort, telenyomta médiaszemélyiségekkel, képernyősökkel, zenészekkel, könnyű kis celebekkel, és ki is derült, hogy a magyarnak érdekesebb, ha egy bulvársztár konyhájába kukkant be. Volt pár hét, mikor a Hal szorongatta a Barátok közt-et is, amúgy mentek a pofonok ide-oda: az Vacsoracsata leigazolta Sváby Andrást, a TV2 pedig egy egész hetet épített kirúgott vagy távozott Bk-szereplőkre. Ez a műsorformátum is kifulladóban, a Hal le is pihen, de a Vacsoracsata januárban tér vissza. Legerősebb pillanatnak ott volt Albert Györgyi egész hete, vagy Feró ittas monológja, egészen a közelmúltból.

_______________________________

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Milliomos búcsúja

Eredetileg azt tervezte az RTL Klub, hogy havonta váltogatja a kissé - de nem eléggé - megújult Legyen ön is milliomos!-t A széf-fel, de utóbbi jobb nézettségi számokat hozott tavasszal. Lekerült hát a régi show: "Ennek elég egyértelmű, személyes oka van, Vágó István már nem szeretné ezt folytatni, a csatorna vezetősége pedig elfogadta a döntését" - kommentálta akkor az RTL. A Milliomos-ból több mint 1200 adás ment le, 100 ezernél is több ember jelentkezett, akik közül sok ezren játszhattak is Vágóval. Az évek során kiosztott nyereményösszeg meghaladja a másfél milliárd forintot. Szökőévben, 2000. február 29-én volt az első adás - szép történet volt.

_______________________________

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Mukodj!

Uri Geller show-ja is adott beszédtémát a villamosmegállóban ácsorgó, a prémium elmaradása miatti kesergésen már túl lévő kollegáknak, a póréhagymák közt turkáló, zöldségesnél időző nagyiknak. Májusban A Kiválasztott szereplői a címért, valamint a tizenegymillió forintos fődíjért küzdöttek: a "rejtélyes arisztokrata", Christian Panthera, a "jövő hírnöke", Lui és a "sejtelmes sármőr", Danny Blue három mutatvánnyal rukkoltak elő (utóbbi nyert), és a végén ott volt újra az akkor is roppant izgatottnak tűnő, perceken át tátott szájjal csodálkozó Hargitai Bea, aki már ekkor sejthette, talán saját show-t is kap. Országosan ismételt szöveg, visszatérő duma azonban a "mukodj!" lett, hiszen ezen szó mániákus ismételgetésével próbálta a parafenomén mozgásra bírni a régi, berozsdásodott órák mozdulatlan mutatóit.

* "Todo es mentira, la verdad" (Manu Chao)