"Mulder és Scully ma az első részben ágyba bújna"

Vágólapra másolva!
Januárban ismét elmerülhetünk egy kiégett író mocskos világában, hisz idehaza is érkezik a második évad az alkoholtól és szextől túlfűtött Kaliforgiá-ból. Az új szezon kapcsán a show-t adó HBO megszólaltatta a főszereplőt, az X-akták-ból ismert David Duchovnyt is - a csatorna rendelkezésünkre bocsátotta az interjú angol nyelvű leiratát, amely elsőként az [origo]-n olvasható magyarul.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak már szeptembertől láthatták, a magyar HBO-n január 6-án 21 órakor debütál a Kaliforgia második évadja, és ezután minden kedden ugyanebben az időpontban jelentkezik a további epizódokkal. Újra találkozhatnak tehát a nézők Hank Moodyval, a középkorú íróval, aki az elszállt ihletet sok piával és még több szexszel igyekszik visszahozni - amúgy Charles Bukowski módjára, csak épp a rangsor nem stimmel, hisz Bukowskinál az ital mindig előnyt élvezett a nőkkel szemben.

A Kaliforgia 2007 legprovokatívabb sorozataként indult, de a 2008-as év is igen sűrű volt, nemcsak a produkció, hanem a főszereplő, David Duchovny számára is. A színész a széria mellett leforgatta az X-akták második filmváltozatát, szexfüggőséggel kezelték, majd bejelentette, hogy elválik feleségétől, Téa Leonitól, akivel egy kilenc éves lányt és egy hatéves fiút neveltek együtt.

A színész az HBO-nak adott interjújában elsőként Kaliforgia-beli szerepéről beszélt: az őt faggató újságíró felvetésére elismerte, Hank Moody végre egy férfias férfi, olyan, amilyet manapság keveset lehet látni - mind a való életben, mind a tévésorozatokban. Ugyanakkor hozzátette, a karakter megformálásánál állandóan ott a kérdés, hogy a hangsúlyozottan férfias vonásokat meddig lehet kitolni, úgy, hogy a figura még szimpatikus maradjon.

Arra a kérdésre, hogy Moody lelkileg egészséges-e, Duchovny - a karakter visszásságait is figyelembe véve - inkább igennel válaszolna. Igaz, van Moodyban egy jó adag önutálat, de ha azt tenné, amit valóban szeretne, akkor nem lenne vele gond. A valóban férfias megjelenéshez azonban nemcsak a lelki, de a testi oldal is hozzátartozik, főleg, hogy a Kaliforgiá-ban nem nagyon akad olyan rész, amiben ne lenne szexjelenet - így sűrűn láthatjuk Duchovnyt meztelenül.

A színész elárulta, a szerep kedvéért sokat járt edzőterembe, de emellett is mindig sportol valamit, úszásban, jógában, bokszban és kosárlabdában is kipróbálta már magát. "Azt pedig már az X-akták idején megtanultam, hogy ne egyem le az összes M&M's-et a filmes büféasztalról" - tréfálkozott.

Nevetve azt is megjegyezte, Mulder és Moody között a legfőbb különbség az, hogy utóbbinak jobb alakja van. A kettejük közötti hasonlóságot egyébként abban látja, hogy mindketten szomjaznak az igazságra, még ha más-más oldalról is közelítik meg azt. Ha az X-akták ma kezdődne, Duchovny szerint Mulder és Scully már az első részben ágyba bújt volna, úgyhogy nem tarthatna sokáig a sorozat - mindazonáltal élvezte Mulder újbóli megjelenítését, egyszerűen azért, mert a figura nagyon "cool".

Forrás: HBO

Duchovny maga egyébként a hatvanas, hetvenes évek szitkomjait, például a Gilligan szigeté-t kedveli a legjobban, vagyis azokat a show-kat, amik gyerekkorában mentek a tévében. Szerinte a gyerekei is inkább azt szeretnék, ha ő például a Hannah Montaná-ban játszana, hisz a Kaliforgiá-t még jó ideig nem nézhetik meg: a kilenc éves Madelaine és a hatéves Kyd jóformán a Beethoven-t látták egyedül apjuk filmjei közül - még a Jurassic Park is idegen nekik, amiben pedig az édesanyjuk szerepel.

A családi hagyományt, vagyis a színészkedést talán fia fogja folytatni Duchovny szerint, aki már most nagy mókamester, mindenkit képes megnevettetni. Duchovny persze nem feltétlenül kívánja errefelé terelni gyerekeit, számára fontosabb, hogy stabil, normális hátteret biztosítson a csemetéknek.

A Kaliforgia intrója:


Ő maga is volt csapos, pincér, angoltanár, sőt még vízimentő is, mielőtt színész lett. A felkérésekben egyébként válogat, de nemigen bánta meg soha, ha visszaadott egy szerepet. Szerinte szörnyen rossz hozzáállásra vall, ha valaki elutasít egy forgatókönyvet, de aztán a filmből siker lesz, a színész pedig állandóan azt hajtogatja: "Hát igen, én még ennél jobban is meg tudtam volna csinálni".