2008: a legprovokatívabb tévéműsorok

Vágólapra másolva!
A 2007-es év legprovokatívabb sorozata a Kaliforgia volt, de idén is bemutatkozott pár tévéműsor, amely jócskán felborzolta a nézők idegeit. Indult széria párcserés kapcsolatokról, a Kés/Alatt alkotója egy transzszexuális nőgyógyászról akart mesélni nekünk, egy brit show-ban pedig állatokat nyúztak - válogatás 2008 legbotrányosabb produkcióiból.
Vágólapra másolva!

Swingtown

Az idei év legprovokatívabb sorozataként talán a Swingtown-t neveznék meg a legtöbben: a hetvenes években játszódó történet középpontjában egy fiatal pár áll, akik új helyre költöznek. Itt rögtön kiveti rájuk a hálóját egy másik pár, amely - a kor divatja szerint - igen szabados szexuális életet él. A nyitott házasság még ma is olyan tabu, amivel nem szívesen foglalkoznak a tévések - annak ellenére, hogy az együttélésnek eme formáját olyanok is gyakorolták, mint Jean-Paul Sartre és Simone de Beauvoir vagy az egykori amerikai elnök, Benjamin Franklin és neje.

CBS

A műsorral kapcsolatban a legnagyobb felháborodást azonban mégsem a téma keltette, hanem az a tény, hogy nem fizetős csatornán, hanem egy országos adón, a CBS-en került adásba. A Parents Television Council (a Szülők Televíziós Tanácsa) az Egyesült Államokban amúgy is hatékonyan és gyorsan működik, így nem csoda, hogy a Swingtown ellen már az első adás kapcsán felemelte a hangját. A CBS megvárta az évad végét, a sorozat jövőjéről azonban nem nyilatkozott - az alkotó, Mike Kelley viszont már a következő, nem kevésbé polgárpukkasztó projektjén dolgozik.

Pretty/Handsome

A Kés/Alatt alkotójáról, Ryan Murphyről jól tudjuk, hogy egy kis provokációért nem kell a szomszédba mennie: a plasztikai sebészek cinikus és olykor morbid világa után egy nőgyógyászt kívánt bemutatni a nézőknek, aki, bár férfi, lélekben inkább páciensei neméhez tartozik. A Ralph Fiennes testvére, Joseph által megjelenített doki már a pilot epizódban női fehérneműbe bújik, de olyan témák is terítékre kerülnek, mint a kiskorú terhesség vagy a pedofília.

Hogy ezt miként lehet fokozni, azt sohasem fogjuk megtudni, a megrendelőnek, vagyis a Kés/Alatt-ot is futtató FX csatornának ugyanis nem tetszett a pilot, így az egész sorozatot visszadobta. Mindenesetre a Pretty/Handsome nemcsak a polgárpukkasztásról szólt volna, hisz azzal, hogy a főhőst feleséggel és két gyerekkel ábrázolta, egy komoly morális szálat is vont a történetbe. Ryan Murphynek azonban egy időre elege lett a merész témákból, a jövő évre már egy családi komédiasorozattal, a Glee-vel készül, melyben a középiskolai kórusok világát járja körül.

Kill It, Skin It, Wear It

A Channel 4 műsorának már címe is provokatív: Kill It, Skin It, Wear It, vagyis Öld meg, nyúzd meg és hordd! A reality főszereplője egy tévés szakácsnő, Merrilees Parker, aki világéletében szeretett bundát hordani - valószínű, hogy a műsor után már nem szeret annyira, hisz a készítők elvitték őt jó pár szőrmegyárba, sőt arra is rávették, hogy egy vadász társaságában lelőjön és megnyúzzon egy hódot.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AXM4lykfRG2e3Z7D


A műsornak persze két éle van, hisz a produkció célja egyrészt az volt, hogy a bundát viselő emberek érezzék át: az állatok számára mennyi szenvedéssel jár az, hogy ők szép kabátot tudjanak viselni. Másrészt viszont a film készítése során is több állat pusztult el, ami nem igazán volt az állatvédők ínyére.

Tökéletes vagina, tökéletes bordély

A Channel 4 egyébként is híres a merészségéről (2002-ben például nyilvános boncolást közvetített), így idén sem a Kill It, Skin It, Wear It volt az egyetlen, amire a tévénézők felkapták a fejüket. Itt indult például a The Perfect Vagina (vagyis A tökéletes vagina) című műsor, amely a plasztikai sebészet azon ágát vizsgálta, amely a női nemi szerv szépséghibáit javítja ki.

Nemcsak vaginából, de annak egyik fellelési helyéből, a bordélyházból is a tökéleteset próbálta megtalálni a Channel 4. Ennek érdekében életre hívta az A WI Lady's Guide To Brothels című műsort, amelyben két idősödő hölgy járta be a világ nyilvánosházait, Amszterdamtól Új-Zélandig.